logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usterka wyświetlacza w radiach BMW Bavaria C Reverse RDS - świecąca kreska

TYTUS... 17 Wrz 2005 11:28 2646 6
REKLAMA
  • #1 1825474
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Mam na stole dwa radia od BMW. Jedno to Bavaria C reverse rds a drugie to reverse rds. W jenym i w drugim jest taka sama usterka. Mianowicie przez całą długość wyświetlacza świeci się kreska. Po wyłączeniu nie migają diody. Prubowałem podstawić wsady do motorolek i dalej to samo. W bavari zrobiło się to gdy z ciekawości zaczołem kombinować czy da się wymienić wyświetlacz z białą taśmą do radia z brązową taśmą. Gdy doszedlem że się da i wróciłem do stanu pierwotnego to zobaczyłem już tylko kreske.
    Czy miał ktoś juz taki przypadek ale że nie jest to wina zawartości w motoroli??? Uszkodzenie kostki na taśmie wyświetlacza raczej też wykluczam.
  • REKLAMA
  • #2 1825598
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    A mnie nie zapytałeś? Przecież od razu mogłeś. Swoją drogą temat jeden z częściej ćwiczonych w tych radiach. I soft nie ma nic do tego. Jest to wynik wady fabrycznej.
  • REKLAMA
  • #3 3313368
    przemrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 22
    Witam, djlj24 czy mógłbyś zdradzić rąbek tajemnicy co się uszkadza w tych radiach, że jest kreska? Ja mam Blaupunkta Bavaria C Reverse RDS. Pozdrawiam i z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #4 3313418
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Sprawdz tranzystorek smd na resecie. Jest on na rogu motoroli.
  • #5 3313631
    przemrtv
    Poziom 22  
    TYTUS... dzięki, ale u mnie na resecie jest tylko układ MC33164P5, czyli on jest uszkodzony?!
  • REKLAMA
  • #6 3315555
    TYTUS...
    Poziom 32  
    nie nie idz za ściezką były dwa rodzaje płyt w tych bmkach tak samo jak i wyświetlaczy ale do jednego to prowadzi
  • #7 3316522
    przemrtv
    Poziom 22  
    TYTUS..., nie mogę zlokalizować tego smd, układ resetu wymieniłem, ale tak jak napisałeś, efekt dalej ten sam. Przy której końcówce motoroli znajduje się ten smd? Proszę o pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem usterki wyświetlacza w radiu BMW Bavaria C Reverse RDS oraz Reverse RDS, polegający na świecącej kresce na całej długości ekranu. Po wyłączeniu radia diody nie migają. Próby wymiany oprogramowania (wsadów do motoroli) nie przyniosły efektu. Uszkodzenie taśmy wyświetlacza oraz kostki zostało wykluczone. Wskazano, że problem nie wynika z oprogramowania, lecz jest efektem wady fabrycznej. Sugerowano sprawdzenie tranzystora SMD odpowiedzialnego za reset, znajdującego się przy układzie motoroli, jednak wymiana układu resetu MC33164P5 nie rozwiązała problemu. Wskazano, że istnieją dwa rodzaje płytek i wyświetlaczy w tych modelach, co może mieć wpływ na usterkę, ale ostatecznie prowadzi do tego samego efektu świecącej kreski.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA