logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak obciąć kabel wiszący pod lampę sufitową bez ryzyka przegrzania?

eimingarflaska 16 Sie 2019 10:27 7872 7
  • #1 18117984
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    Ocena: 22
    Hej. Ile można obciąć kabel wiszący pod lampę sufitową po wymianie elektryki? Na razie wisi około pół metra, ale pod moją lampę potrzeba krótszy. Słyszałam, że nie należy zwijać kabla bo może dojść do przegrzania kabli. W przyszłości może będzie inna lamp, więc zastanawiam się czy obciąć ten kabel? Ktoś pomoże? Pozdrawiam
    Jak obciąć kabel wiszący pod lampę sufitową bez ryzyka przegrzania?
  • Pomocny post
    #2 18118025
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    zostaw tyle ile potrzeba plus zapas taki zeby przykryła maskownica lampy
  • Pomocny post
    #3 18118083
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 426
    Jak się uda zmieścić cały to można całość z odizolowanymi końcówkami tylko. No chyba, że to typowy plafon i jest możliwość stykania się z żarówkami to gorzej ;)
  • Pomocny post
    #4 18118720
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    eimingarflaska napisał:
    zastanawiam się czy obciąć ten kabel? Ktoś pomoże?
    Zwróć uwagę, że zawsze łatwiej jest coś obciąć, ale dosztukować już znacznie trudniej.
    Poza tym sugeruję żeby nie ciąć przewodów i kabli elektrycznych bez wyłączenia napiecia właściwego obwodu.
  • Pomocny post
    #5 18118839
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    zbich70 napisał:
    Zwróć uwagę, że zawsze łatwiej jest coś obciąć, ale dosztukować już znacznie trudniej.
    W myśl zasady - dwa razy ucinał i jeszcze za krótkie :D
  • Pomocny post
    #6 18119233
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    elpapiotr napisał:
    zbich70 napisał:
    W myśl zasady - dwa razy ucinał i jeszcze za krótkie :D
    Paweł, nie wiem czy zauważyłeś, ale @eimingarflaska przedstawia się jako przedstawicielka płci pięknej. Zatem dyskusja o długościach może być nieco ryzykowna... :D
  • Pomocny post
    #7 18119314
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    eimingarflaska napisał:
    Słyszałam, że nie należy zwijać kabla bo może dojść do przegrzania kabli.

Prawda ale nie przy tych wartościach obciążeń. Żyrandol (często jeszcze na dodatek z LEDami) to niewielkie obciążenie.

elpapiotr napisał:
    W myśl zasady - dwa razy ucinał i jeszcze za krótkie

Kiedy odbywałem SOR na warsztaty przyszedł pan ppłk bo drzwi mu ocierały o podłogę. Akurat stolarz był na chorobowym więc pożyczył pikę i sam zaczął w domu podcinać drzwi. Podciął raz - ocierają, podciął drugi raz - dalej obcierają , podciął trzeci raz patrzy a u góry 5cio cm szpara. Skończyło się tym że na warsztatach stolarz naprawiał te drzwi..
  • #8 18120389
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    Ocena: 22
    Bardzo wszystkim dziękuję za dobre rady i pomoc. Przyznam szczerze, że miałam kupkę śmiechu z Wami :) obciełam, zostawiłam 25 cm na wszelki wypadek żeby potem jednak nie obcinać drugi raz :) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak obciąć wiszący kabel pod lampę sufitową, który obecnie ma długość około pół metra. Wskazówki od innych uczestników dyskusji sugerują, aby zostawić zapasowy odcinek kabla, aby móc go wykorzystać w przyszłości, oraz aby nie ciąć przewodów bez wyłączenia zasilania. Podkreślono, że łatwiej jest obciąć kabel, niż później go dosztukować. Użytkownik postanowił obciąć kabel, pozostawiając 25 cm na zapas, aby uniknąć konieczności ponownego cięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA