logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka samochodowa do ciężarówki dla Macbook Air z 2017 roku.

Czarna_88 16 Sie 2019 15:58 1176 2
REKLAMA
  • #1 18118537
    Czarna_88
    Poziom 6  
    Ocena: 22
    Witam, chciałabym kupić ładowarkę samochodową do mojego Macbooka Air z 2017. Mam na oku coś takiego

Czy jest to bezpieczne? Mogę podłączyć ładowarkę pod rozgałęziacz do zaplaniczki? Posiadam model Esperanzy, wkładam go do gniazdka zapalniczki w ciężarówce (zapewne 24V, choć nie ma nigdy informacji) i podłączam dwa telefony, ładowarkę do iWatch, nawigację, kamerę, itp., sporo reczy. Z niczym nie było problemu, żadne urządzenie się nie spaliło, więc chyba jest OK. Mam gniazdko 12V, ale na maleńki wtyk, więc jest dla mnie niedostępne.

Wiem, że na pewno polecilibyście mi przetwornicę, ale to cholerstwo pali bezpiecznik za każdym razem, gdy je podłączę pod zapalniczkę. Kupiłam nową przetwornicę i ten sam problem, od razu wywala bezpiecznik. Nie wiem czemu tak się dzieje, pisałam już tu o problemie, ale nikt nie odpowiedział, więc przetwornica raczej odpada, dlatego wpadłam na pomysł ładowania Macbooka prosto z zapalniczki. Nie wiem natomiast czy powinnam ją kupić, jeśli tak, to podłączać bezpośrednio pod zapalniczkę czy do rozgałęziacza esperanza? Proszę o jakieś rady.

A może dobrym pomysłem byłby adapter w takim stylu?

Z jednej strony podłączyłabym do Macbooka, a z drugiej kabel od telefonu Samsung, zakończony zwykłym USB, który można włożyć do powerbanka lub rozgałęziacza zapalniczki.
  • REKLAMA
  • #2 18118775
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    W zasadzie nie ważne co jest podłączone do tej zapalniczki byle nie przekroczyć max prądu dla tego gniazda.To trzeba by chociaż orientacyjnie znać pobór prądu prze te urządzenia i wtedy można coś pomyśleć.W większości ciężarówek jest gniazdo na 12V i raczej należałoby z niego skorzystać(nawet kosztem czasami drogiego kabla)
  • #3 18119568
    Czarna_88
    Poziom 6  
    Ocena: 22
    arturdip napisał:
    W zasadzie nie ważne co jest podłączone do tej zapalniczki byle nie przekroczyć max prądu dla tego gniazda.To trzeba by chociaż orientacyjnie znać pobór prądu prze te urządzenia i wtedy można coś pomyśleć.W większości ciężarówek jest gniazdo na 12V i raczej należałoby z niego skorzystać(nawet kosztem czasami drogiego kabla)

Jeśli chodzi o Macbook Air, to podają takie informacje o poborze mocy "Pobór mocy w zależności od pracy waha się od 6,9W do 45W". Czy taka ładowarka nie jest niebezpieczna? Niby Green Cell, więc mogło być gorzej, ale jednak na pewno chińszczyzna z niezbyt wysokiej półki. A może lepszy byłby ten adapter i podłączenie pod niego zwykłego kabla z telefonu zakończonego USB i łądowanie z rozgałęziacza zapalniczki?

EDIT: Kupiłam tę łądowarkę samochodową z Green Cell, działa bez zarzutu, ładnie ładuje w ciężarówce, trzeba tylko pilnować, żeby niechcący nie podłączyć do gniazdka 24V.
REKLAMA