logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Movie Maker na Windows 10 wyrzuca błąd 0x87260103

damprz 16 Sie 2019 16:50 1521 5
REKLAMA
  • #1 18118607
    damprz
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Witam
    Mam najnowszą wersję Movie Makera Build 16.4.3528.0331 zainstalowaną pod Windows 10 ponieważ aplikację Zdjęcia uważam za porażkę.
    Na komputerze z Windows 7 zrobiłem w Movie Makerze projekt z filmami mp4 + avi + zdjęcia jpg (wszystko w rozdzielczości 1920x1080)
    Projekt przerzuciłem na mój komputer z Windows 10 (PC), chciałem zrobić wykończeniówkę i dorzucenie kilku krótkich filmików i poszczególne filmy początkowo się wczytują ale po chwili wywala błędy na plikach jak poniżej na zdjęciu. Błąd 0x87260103
    Movie Maker na Windows 10 wyrzuca błąd 0x87260103

Czy problemem jest to, że filmy zostały wczytane w innym systemie?
    Bo będąc na Win 7 to testowałem renderowanie krótkiego filmu złożonego z 1xJpg 1xMp4 1xAvi i wszystko grało więc można łączyć aviki z mp4

Rozumiem, że są fajne darmowe programy, ale poświęciłem trochę czasu na ten projekt i nie chcę go robić w innym programie. Aviki zrobiłem w Free Video Editor bo potrzebowałem zrobić zoom na fragmentach filmów (piłkarski replay)

No chyba, że zaczynając projekt w Win7 powinienem go dokończyć w Win7 i to o to tylko chodzi - tzn tak obstawiam

Wczytałem projekt na laptopie w Win 10 i renderuje całość. Na lapku 4GB RAM-u i pamięć wirtualna dyskowa ~2GB.
    Czytałem gdzieś właśnie że 0x87260103 dotyczy problemu z pamięcią.
    Na PC problemu z RAM-em nie mam bo sprzęt nowy - 16GB RAM ale może trzeba dorzucić wirtualną... - później to sprawdzę.

Ale wychodzi na to że nie jest to wina systemu
  • REKLAMA
  • #2 18121832
    damprz
    Poziom 9  
    W końcu dokończyłem projekt i rendering na laptopie z Win 10 i nadal nie wiem dlaczego na PC sypią mi się filmiki - pamięć wirtualna dyskowa zrobiona na C (SSD) i E (HDD) od 4 do 8GB
  • REKLAMA
  • #3 18123186
    juditek
    Poziom 2  
    znalazłem przed chwilą rozwiązanie. Windows 10 nie radzi sobie z obracaniem zdjęć. Jak masz zdjęcia w pionie to otwórz je w jakimś programie do zdjęć i nawet jeśli dobrze Ci wyświetla (bo program kuma że ma je do pionu postawić), to zapisz zdjęcie jeszcze raz pod tą samą nazwą i ponadto odpal movie maker w trybie zgodności z Windows 7. Siedziałem nad tym przez wiele nocy i teraz śmiga wszystko bez problemu :)
  • REKLAMA
  • #4 18123468
    damprz
    Poziom 9  
    Witam. Na starcie dzięki za włączenie się do dyskusji.
    Zdjęcia i filmy w projekcie są w formacie 1920x1080 i nie są obracane.

Co wchodzi w skład projektu:
    -> filmy mp4 nagrane smartfonem w oryginalej rozdzielczości 1920x1080
    -> zdjęcia jpg przerobione z pełnych zdjęć 16MPix (4608x3456) - tzn wycięty obszar 1920x1080 (taki zoom) żeby pasowało idealnie do ww. filmów, zdjęcia nie były obracane, nie było robione pionowo itd
    -> filmy avi zrobione jako wycinki ww. filmów w rozdzielczości 1920x1080 jako zoom jakiegoś obszaru filmu oryginalnego (oczywiście przy znacznej utracie jakości) - forma powtórki, którą później pokazuję bez głosu w zwolnionym tempie - te filmiki zrobione programem VSDC Free Video Editor x32

Film jest już w sieci 2019.08.15 Turniej Elite Football Academy w Zabłotcach
    Po prostu dokończyłem edycję na laptopie, dodałem napisy, muzykę, replay'e i zrenderowałem.
    Ale się ciągle zastanawiam czy robiąc nowe projekty od początku na nowym PC-ie będzie wszystko w porządku...

Sprawdzę czy Movie Maker działa u mnie w zgodności z Windows 7 - raczej tego nie ustawiałem
  • REKLAMA
  • #5 18123719
    juditek
    Poziom 2  
    no to spróbuj prawym klawiszem na "moviemaker.exe" (u mnie jest w "C:\Program Files (x86)\Windows Live\Photo Gallery") i we właściwości, a następnie w "zgodność" i tam w "tryb zgosności" zaznaczyć i wybrać "Windows 7", a po zastosowaniu odpalić. Daj proszę znać czy pomogło.
  • #6 18126996
    damprz
    Poziom 9  
    Wczoraj ustawiłem zgodność, włączyłem projekt i wydaje się, że problem minął.
    Mimo że nie testowałem długo, ale nic się nie wykrzaczyło
REKLAMA