Serdecznie dzięki za odpowiedź , nie spodziewałem się tak szybkiej, tamte tematy i posty oczywiście przeczytałem i zapoznałem się z nimi zanim to napisałem a mi chodzi o zainstalowanie takiego w motocyklu jednolindrowym dwusuwowym, tak że musi być bardzo dokładny i nie być bezwładny interesuje mnie czy istnieją miniaturowe monolitycze "czujniki" przeplływu oraz aplikacje do nich ???? oczywiście musi być mały i poręczny.
Pytanie: Jask duży jest miernik od Wartka jak czuły ? Ktoś go posiada ? bo ja nie jestem zmotoryzowany nawet a zanim się zaopatrrze w takowy chciałbym poznać opinie uzytkowników ponadto interesuje mnie kontrola przepłwu z dokładnością 0,1ml/s
do jakiego to chcesz motorka?. tyż o tym myśłałem, czujnik ztrampka odpada- za mało dokłądny. interesowałem sie kiedyś zwykłym czujnikiem od wody i beczki z piwkiem.
te są dosyć dokłądne, a czujniki "firmowe" cholernie drogie!
Kilka motocykli Jawa, Ćieśka i najukochańsza WSK chodzi mi o zdjęcie charakterystyki zuzycia paliwa ekonomiczności zależnie od biegów przeróbek zmian w wydechu itp
Poszukajcie na stronkach z automatyką przemysłową. Istnieje mnustwo przepływomieży bardzo dokładnych stosowanych np. w sprzęcie medycznym (do dozowania leków) itp. Takie dokładne czujniczki są niestety baaardzo drogie ale widziałem na giełdzie ( u chłopaków przywożących graty zza zachodniej granicy) troche takiego sprzętu z demobilu- coś by się wyszperało za grosze!
Znalzłem paliwomierz predkościo i jeszcze wiele innych funkcji tylko ta cena 300zł cena starej wschy He Hee, ale i tak najtańszy
Paliwomierz można zamówić przesyłając zamówienie faksem na numer (58) 347 75 19
Paliwomierz wyślemy firmą kurierską "Servisco".
Płatność przy odbiorze.
Cena paliwomierza 250zł +22% podatku VAT.
Pozdrawiam
Wojciech Łowiec
AWO s.c.
www.awo.gda.pl
✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu układu miernika zużycia paliwa z przepływomierzem, najlepiej w formie małego, monolitycznego czujnika montowanego w przewodzie paliwa wraz z elektroniką przeliczającą. Wspomniano o gotowym rozwiązaniu stosowanym w samochodzie Wartburg, jednak autor poszukuje urządzenia o wysokiej dokładności (około 0,1 ml/s) do zastosowania w motocyklu jednocylindrowym dwusuwowym, które musi być małe i poręczne. Wskazano, że standardowe czujniki przepływu paliwa są często drogie i mało precyzyjne, a alternatywą mogą być precyzyjne przepływomierze stosowane w automatyce przemysłowej i sprzęcie medycznym, choć ich cena jest wysoka. W dyskusji pojawiła się także informacja o dostępności paliwomierza prędkościowego w cenie około 250-300 zł, oferowanego przez firmę AWO s.c., który można zamówić z dostawą kurierską. Poruszono również temat analizy charakterystyki zużycia paliwa w motocyklach Jawa, Ćieśka i WSK w kontekście ekonomiczności i wpływu modyfikacji układu wydechowego oraz biegów. Wygenerowane przez model językowy.