logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie czujniki do pomiaru chwilowego zużycia paliwa w samochodzie?

mw811 26 Lis 2004 12:49 6206 8
REKLAMA
  • #1 1014654
    mw811
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Szukam układów które dają wartości w danej chwili.
    Chciałbym w samochodzie mierzyć zużycie paliwa w
    danej chwili, po określonej liczbie kilometrów

Nie chcę wykorzystywać układów które są w samochodzie
    chcę się włączyć własnym czujnikiem.
  • REKLAMA
  • #2 1017157
    renard m.
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam...to bardzo trudny temat, jak juz pewnie zauwazyles nawet fabryczne mierniki cisnieniowe dzialaja z "szalona" dokladnoscia. Napisz jakim samochodem jezdzisz....mozliwoscia byloby zamontowanie dokladnego miernika porzeplywu na wezu doprowadzajacym paliwo - problem w tym ze w nowych samochodach jest tez odplyw - to co nie przyjete przez silnik waraca do baku :) musial bys drugi na odplywie i logiczny uklad zliczajacy... ale to juz prawie komputer pokladowy :) widzialem rowniez takie rozwiazenie jak "listwa rezystancyjna" do pomiaru wysokosci cieczy, bylaby to tansza metoda ale wiecej pracy...po co Ci to tak wogole? pozdr. R.
  • #3 1019025
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Chyba kiedyś w skodach czy ładach (z nadwoziem hatchback,ale raczej skoda) było coś takiego jak wskaźnik zużycia paliwa. Nie wiem na jakiej zasadzie działało ale można by podłapać coś z tamtego rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #4 1021470
    mw811
    Poziom 18  
    renard m. napisał:
    Napisz jakim samochodem jezdzisz....

Dzięki za cenne uwagi, ale miałby to być układ diagnostyczny
    stosowany nie do aut najnowszych lecz trochę starszych
    jest mi bardzo potrzebny dlatego poświęce nawet trochę czasu by
    go zbudować.
  • #5 1021855
    maciek@civic
    Poziom 2  
    Musisz sobie zmierzyc jaka max wydajnosc maja wtryski przy nominalnym cisnieniu paliwa oraz stalym otwarciu wtryskiwacza, potem mierzyc wypelnienie impulsow ktore steruja wtryskiwaczem/ami i na tej podstawie liczyc sobie przeplyw paliwa.
    Chyba najdokladniejsze rozwiazanie jakie mozna sobie wyobrazic.
  • #6 1021874
    mw811
    Poziom 18  
    Dobry pomysł ale jak rozwiązać problem dla aut z gaźnikiem
    dokładność tutaj nie ma żadnej tak mi się wydaje.
  • REKLAMA
  • #7 1021887
    maciek@civic
    Poziom 2  
    mw811 napisał:
    Dobry pomysł ale jak rozwiązać problem dla aut z gaźnikiem
    dokładność tutaj nie ma żadnej tak mi się wydaje.

W gaznikowych musialbys przeplywomierz miec jeden za filtrem paliwa a drugi na splywie z gaznika do baku/lub gdziestam(nie znam sie) Iloczyn tych odczytow to bylby wlasnie twoj cel.
  • REKLAMA
  • #8 1021915
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 725
    jest na elektrodzie schemat wskaźnika spalania do wtrysków, a do gaźnika wydaje mi się że możnaby pokombinować coś z otwarciem przepustnicy i ilością obrotów. oczywiście nie zapominamy o prędkości
  • #9 1021920
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    W trabantach w wersji lux był założony ekonomizer: wyswietlacz na 7 diodach. Podłączone to wszystko do UAA170 (UL1980). Czujnikiem była turbinka montowana na wężu paliwowym i układ dioda fototranzystor. Miałem nawet kiedys coś takiego ale ktoś podłączył do 12v i popaliło się tak, że żadnych wartości nie można było odczytać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomiaru chwilowego zużycia paliwa w samochodzie za pomocą własnych czujników, niezależnych od fabrycznych układów pojazdu. Proponowane rozwiązania obejmują montaż precyzyjnego miernika przepływu paliwa na przewodzie doprowadzającym paliwo, z uwzględnieniem problemu powrotu paliwa do baku w nowoczesnych autach, co wymagałoby zastosowania dwóch czujników i układu logicznego do sumowania wartości. W przypadku starszych samochodów z wtryskiem paliwa sugerowano pomiar maksymalnej wydajności wtryskiwaczy przy nominalnym ciśnieniu oraz monitorowanie wypełnienia impulsów sterujących wtryskiwaczami, co pozwala na dokładne obliczenie przepływu paliwa. Dla silników z gaźnikiem proponowano zastosowanie dwóch przepływomierzy – na wlocie paliwa i na powrocie do baku – oraz ewentualne wykorzystanie parametrów takich jak otwarcie przepustnicy, obroty silnika i prędkość pojazdu do oszacowania zużycia. Wspomniano także o historycznym rozwiązaniu stosowanym w Trabantach z ekonomizerem opartym na turbinie paliwowej i układzie UAA170 (UL1980) z wyświetlaczem diodowym, który jednak był podatny na uszkodzenia elektryczne. Dyskusja podkreśla trudność i złożoność pomiaru chwilowego zużycia paliwa oraz konieczność indywidualnego dostosowania układu do typu silnika i konstrukcji pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA