logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana bezpieczników - czy można zastąpić czymś chwytak?

kowi91 19 Sie 2019 01:44 25188 7
REKLAMA
  • #1 18122805
    kowi91
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Pytanie pewnie głupie, ale muszę wymienić bezpiecznik a nie mam specjalnego chwytaka, który służy do wyciągania i wkładania. Pytanie zatem czy można jakoś zastąpić ten przyrząd i czy ewentualnie można to zrobić ręką? Chyba bez kluczyka w stacyjce nie powinno być natężenia, ale wolę się upewnić. Jestem kompletnie zielony w temacie. Dziękuję uprzejmie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18122813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18122842
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18123389
    kowi91
    Poziom 10  
    Dzięki Panowie! Chodziło mi właśnie głównie o to czy jest bezpieczne wyciąganie rękoma. Dałem radę, ale rzeczywiście jest ciężko bez chwytaka. Wymieniłem bezpiecznik od kierunków. W instrukcji jest podane, że to musi być 15. Przy włożone 15 od razu przepala. Przy 20 kierunki działają ale trochę wariuja czyli chodzą raz szybciej raz wolniej z różnym natężeniem światła. Przepala tą 20 po dwóch dniach. Czy w takim razie powinienem wsadzić tam bezpiecznik 25? To na pewno jest dziwne, ponieważ w instrukcji pisze jak byk 15, ale auto stare Ford Focus tdci z 2003, więc nie ma sensu jeździć po elektrykach.
  • #5 18123400
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18123410
    kowi91
    Poziom 10  
    Pisałem, że się nie znam, więc po co te głupie komentarze? Skoro tak to rzeczywiście trzeba będzie podjechać do elektryka i tyle.
  • #7 18123418
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 18123422
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Wymiana bezpieczników - czy można zastąpić czymś chwytak? ja uzywam takich minikombinerek,szczypce maja za mały chwyt czasami. A ciasno bywa w niektórych skrzynkach i piny ciasno trzymaja bezpieczik. O wsadzaniu za duzego bezpiecznika powiem tylko tyle ,kto bogatemu zabroni...

Wymiana bezpieczników - czy można zastąpić czymś chwytak?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany bezpieczników w samochodzie bez użycia specjalnego chwytaka. Użytkownicy potwierdzili, że można to zrobić ręcznie, choć chwytak ułatwia pracę, zwłaszcza przy mini bezpiecznikach. Zwrócono uwagę na bezpieczeństwo, podkreślając, że stosowanie zbyt dużego bezpiecznika (np. 25A zamiast 15A) może prowadzić do uszkodzenia instalacji elektrycznej. Użytkownik wymienił bezpiecznik od kierunkowskazów, ale napotkał problemy z jego działaniem, co sugeruje istnienie uszkodzenia w instalacji. Wskazano na konieczność skonsultowania się z elektrykiem w przypadku dalszych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA