logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne wysyłanie przypomnień emailem według daty, do konretnych adresatów

hercux 19 Sie 2019 12:10 912 3
REKLAMA
  • #1 18123288
    hercux
    Poziom 1  
    Cześć wszystkim

jestem obecnie na praktykach w pewnej firmie i podjąłem się zadania, polegającego na tym, aby każdy pracownik dostał maila z przypomnieniem, że musi w ciągu 14 dni nadesłać raport "X". Osoby z góry chcą aby było to zautomatyzowane, tak żeby działało jak już zakończę praktyki. Załóżmy, że mamy plik w Excelu gdzie; kolumna 1; Data do której pracownik musi wysłać raport. Kolumna 2; data w której pracownik dostanie wiadomośc z przypomnieniem. Kolumna 3: Treść wiadomości. Kolumna 4: adres danego pracownika. Ciągle skupiałem się na VBA, ale może znacie lepsze, łatwiejsze rozwiązanie tego problemu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18132504
    Dotnetvb
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Podejmujesz się zadania, które nie wiesz jak wykonać?
    Jakiś język programowania,. Net, Java czy Python, serwer działający 24h, program/serwis napisany do wysyłania maili oparty o bibliotekę np cmail, czy pod office365 Exchange API, do tego jakąś baza danych, w której będzie informacja komu kiedy i co wysłać, zadanie proste łatwe i przyjemne.
  • REKLAMA
  • #3 18132564
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4214
    Komputer z jakąś odmianą Unix-a (więc raczej Linux, jak masz Windows i muszą działać, to w VirtualBox-ie puszczasz Linux-a). I na nim masz "mailto" do wysyłania maili, możesz go wywołać przekazując mu dane przez stdin.

Inna możliwość, to język programowania, który ma gotowy interfejs do wysyłania poczty - można pod tym kątem sprawdzić PHP, Python, Java, Tcl - co tam wygodniejsze; Tcl (w libtcl) ma pakiet smtp do wysyłania poczty; Python ma biblioteki do wysyłania poczty ładowane przez "from twisted.mail import smtp;" albo "import smtplib"; PHP ma funkcję "mail" do wysyłania poczty; Java też coś ma (Google: java smtp); Tcl, Python i PHP mają interfejsy do wielu standardowych baz danych.

Weź pod uwagę, że serwery poczty zwykle wymagają autoryzacji - sprawdź, jak to się robi w którym języku, żeby się nie okazało, że jak już napiszesz duży kawał programu, to nie potrafisz włączyć autoryzacji i cała robota na nic.

Dane lepiej byłoby mieć w postaci łatwej do parsowania - więc raczej plik CSV, albo FODS, niż XLS, czy XLSX.
  • #4 18134263
    jarekcda
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Ja mam na mojej stronie (w podpisie) ustawione wysyłanie maila z przypomnieniem. Strona wykonana w php pobiera mail do wysyłki z bazy danych mysql (zapytanie w php analizuje daty ) i wysyła maila z zaprogramowaną treścią.
REKLAMA