logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wygląda temat produkcji ASIC? Szukam informacji.

-XantiO- 19 Sie 2019 12:56 456 8
REKLAMA
  • #1 18123378
    -XantiO-
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Witam was wszystkich

Czy ktoś się z was zajmował tym tematem? A może macie po prostu informacje?

Intersuje mnie to gdzie i z kim o tym rozmawiać, jakie koszta to będa, i wiele innych zagadnień.

Pytam czysto informacyjnie gdyż aktualnie mam wszystko na FPGA i zastanawiam się przy jakim nakładzie produkcji to miało by sens

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18123427
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18123435
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 18123467
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18123576
    -XantiO-
    Poziom 21  
    W tej chwili za FPGA płacę 130 dolców więc zastanawiałem się przy jakiej produkcji opłacalne było by postawienie na ASIC.

Dodatkowo ile udało by się ugrać na parametrach takich jak pobór mocy i wydajność (w moim wypadku ograniczeniem jest maks częstotliwośc soft procesora)

Wieczorem postaram się napisać w miejsca zaproponowane przez kolegów. Udało mi się też skontaktować z osobą z Grafcore czyli dość lokalnie bym miał. Umówiony jestem na spotkanie na następny tydzień. Z tego co już się dowiedziałem, to oni zamawiają dość dużo wafelków
  • Pomocny post
    #6 18123591
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18123797
    -XantiO-
    Poziom 21  
    Aktualnie soft procesor pracuje na 133MHz maks (realnie 83MHz ze względu na pamięć ram aktualnie zastosowaną). Jeśli udało by się podciągnąć taktowanie do 200MHz-266MHz to byłby naprawdę ogromny skok wydajnościowy.

Dostałem ofertę dołączenia się do zamówień w jednej firmie w UK. Mamy się na dniach dogadać co do kosztów. Jeśli będę szansa dzięki temu na prototypowanie w rozsądnych pieniądzach to będę się zastanawiał
  • #8 18123903
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18124678
    -XantiO-
    Poziom 21  
    Większość rzeczy będzie robiona u nich. Mi zależy na poznaniu know how w tym wszystkim.
    Taki dość specyficzny przerobiony RISC-V. 2 rdzenie z FPU, MMU i dodanymi kilkoma własnymi rozszerzeniami. (póki co cały czas musze zrobić coś z kontrolerem pamięci bo mnie trzyma z taktowaniami całej reszty)

Podsumowanie tematu

✨ Temat produkcji ASIC został poruszony w kontekście kosztów, efektywności oraz możliwości współpracy z instytucjami edukacyjnymi. Użytkownicy wskazali, że produkcja ASIC wiąże się z wysokimi kosztami, w tym kosztami oprogramowania i projektowania. Sugerowano, aby skontaktować się z Politechniką w Opolu, gdzie prowadzone są prace nad układami ASIC. W Polsce nie ma wielu firm zajmujących się produkcją ASIC, a ostatnie takie miejsce zamknięto w latach 90. Użytkownik rozważa przejście z FPGA na ASIC, zwracając uwagę na potencjalne zyski w wydajności i poborze mocy. Wskazano, że produkcja ASIC może być opłacalna przy sprzedaży od 20 do 100 tys. sztuk rocznie. Użytkownik planuje spotkanie z firmą Grafcore, która zamawia wafle, co może pomóc w prototypowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA