logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Spectre - Czy WeTransfer jest bezpieczny do przesłania poufnych dokumentów?

java3 20 Sie 2019 11:18 4890 11
REKLAMA
  • #1 18125209
    java3
    Poziom 5  
    Ocena: 20
    Witam,
    Muszę wysłać poufny dokument, z pełnymi danymi osobowymi, ale mam problem z jego zaszyfrowaniem. Obsługa klienta Windows 10 odpisała, że 10 nie gwarantuje 100% szyfrowania.

Chcę więc plik wysłać poprzez WeTransfer. I tu pytanie: Czy WeTransfer jest bezpieczny i nie ma ryzyka że ktoś ten dokument przejmie/podejrzy?

Będę wdzięczna za informacje
  • REKLAMA
  • #2 18125309
    Piti.stew552
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Najlepszą i najbezpieczniejszą opcją jest zaszyfrowanie wiadomości certyfikatem S/MIME.
    Taki certyfikat możesz uzyskać bezpłatnie na 90 dni od Certum PCC.
    Do tego będzie potrzebny klient pocztowy, może nim być np.: Microsoft Outlook z pakietu Office lub 365.
    Drugim równie dobrym klientem pocztowym jest Thunderbird od Mozilla i jest bezpłatny.

Jeśli chcesz w ten sposób wysłać tą wiadomość mogę podać instrukcje jak uzyskać certyfikat i skonfigurować program pocztowy.
  • #4 18125335
    Piti.stew552
    Poziom 10  
    Pierwsze co to obydwie strony musza posiadać lokalnego klienta pocztowego i certyfikat.
    Ważne jest aby ktoś do kogo będziesz wysyłać wiadomość wysłać do ciebie podpisaną cyfrowo wiadomość, musi dojść do wymiany kluczy publicznych certyfikatu.

Czy tą wiadomość będziesz wysyłać do firmy czy os. prywatnej?

Na ten moment wyszukaj oprogramowanie Thunderbird w Google.
  • REKLAMA
  • #5 18125344
    java3
    Poziom 5  
    O, to tu już jest problem. Nie mogę wymagać od drugiej strony instalowania jakichkolwiek programów, czy posiadania innej poczty.
    Wysyłka tego dokumentu leży tylko w moim interesie.

Chodzi mi więc o taką opcję, kiedy będę mogła sama zaszyfrować plik i podać drugiej stronie tylko hasło.
  • REKLAMA
  • #6 18125348
    Piti.stew552
    Poziom 10  
    Rozumiem, wiec zapytaj tą osobę czy posiada certyfikat podpisu poczty email.
    Ogólnie sam podpis wiadomości wystarczy by ją dobrze zabezpieczyć, szyfrowanie jest po to aby wiadomość została otworzona przez kogoś kto posiada klucz prywatny.
    Jednak przejęcie wiadomości podpisanej jest możliwe tak jak i szyfrowanej ale obydwie wiadomości będą nie do odczytania przez kogoś kto tą wiadomość przejmie, więc jest to w pełni bezpieczne.
    Sam podpis cyfrowy wiadomości wymaga tylko twojego zaangażowania a od odbiorcy nie są wymagane żadne kroki.
    Według RODO sam podpis cyfrowy wiadomości jest w pełni wystarczający.
  • Pomocny post
    #7 18125356
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18125403
    java3
    Poziom 5  
    atari_robbo napisał:

Spakuj do ZIPa z haslem, albo zaloz haslo w programie Word i wyslij e-mailem.

Żeby spakować do ZIP, muszę mieć konto w M.Outlook, a nie mam.
    Chodzi o plik pdf.

Naprawdę nie da się inaczej?... :(

Dodano po 1 [minuty]:

[quote="Piti.stew552"]
    Rozumiem, wiec zapytaj tą osobę czy posiada certyfikat podpisu poczty email.

Nie posiada, niestety.
  • #9 18125412
    Piti.stew552
    Poziom 10  
    Czyli potrzebujesz zabezpieczenia samego pliku a nie całej wiadomości ?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał bezpiecznego sposobu na przesłanie poufnego dokumentu, z obawami o szyfrowanie w systemie Windows 10. Zasugerowano użycie certyfikatu S/MIME do szyfrowania wiadomości, jednak użytkownik nie mógł wymagać od odbiorcy instalacji dodatkowego oprogramowania. Wskazano na możliwość zabezpieczenia pliku PDF hasłem za pomocą przeglądarki Adobe PDF. Użytkownik został również ostrzeżony, że WeTransfer może nie być bezpiecznym rozwiązaniem, ze względu na nieznane lokalizacje serwerów i dostęp do danych. Ostatecznie, użytkownik uzyskał instrukcje dotyczące zabezpieczania pliku PDF hasłem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA