logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików?

Rols1987 21 Sie 2019 00:42 2157 8
REKLAMA
  • #1 18126715
    Rols1987
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie,

Najprawdopodobniej w wyniku przegrzania pewnego dnia NAS przestał po prostu reagować, restart nic nie pomógł.
    Nowy dysk założony do obudowy również nie wstaje - być może uszkodziła się również elektronika w urządzeniu (?) - zamierzam oddać na gwarancję.
    W miarę możliwości zależałoby mi na odzyskaniu struktury katalogów i oryginalnych nazw plików, które znajdowały się na tym dysku przed awarią.
    Zrobiłem kopię posektorową na nowy dysk programem DMDE.
    Sprawdziłem programami Easeus Data Recovery Wizard i DMDE, ale odzyskują jedynie same pliki w 90% bez nazw i całej struktury.
    Załączam screeny jak wygląda sytuacja.
    Proszę o wszelkie sugestie co można jeszcze z tym fantem zrobić?

Dysk wygląda tak:
    Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików? Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików? Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików?
    Wyniki pracy z programem DMDE:
    Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików? Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików? Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików?
  • REKLAMA
  • #2 18126726
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Dysk jest uszkodzony, poza tym był przegrany do 64 stopni C przynajmniej raz. W ramach kopii próbowałeś skanowania NTFS? Dużo było błędów podczas tworzenia kopii?
  • REKLAMA
  • #3 18126734
    Rols1987
    Poziom 11  
    Bardzo możliwe - czarna obudowa i brak aktywnego chłodzenia plus nasłonecznienie zrobiły swoje :(
    Właśnie z utworzeniem kopii nie było najmniejszego problemu, program cały czas utrzymywał wysokie tempo i na koniec było 0 błędów i 0 pominiętych sektorów.
    Skanowania NTFS właśnie nie próbowałem, bo nie mam pojęcia jaki tam jest/był system plików (wyczytałem gdzieś, że to ext4), ale na pewno nie NTFS.. spróbować nie zaszkodzi? Programem DMDE?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18126942
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nie, jeśli ta jest ext4 to musisz skanowac programem do ext4, inaczej znajdzie tylko sygnatury - bez nazw i folderow. Najnowsza Recuva zdaje się że ma ext4.
  • REKLAMA
  • #5 18127006
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2318
    Czy aby ie nadpisałeś sobie partycji NTFS partycjami Extowymi? Mogłeś stracić kupę metadanych, co może Ci uniemożliwić odbudowę struktury logicznej. Pokaż początkowe sektory każdej partycji.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 18128380
    Rols1987
    Poziom 11  
    helmud7543 napisał:
    (...)Najnowsza Recuva zdaje się że ma ext4.

Z Recuvy nie korzystałem od lat, znalazłem teraz taki opis -> https://recuva.softonic.pl/#tab-review
    To mnie jakoś nie zachęca do instalacji, jak masz na oku - podasz link do najnowszej wersji lub chociaż ich oficjalnej strony?

Pierwszym wynikiem po wpisaniu "Recuva" jaki dostaje jest link do Easeus i programu, który już wypróbowałem :)

kaleron napisał:
    Czy aby ie nadpisałeś sobie partycji NTFS partycjami Extowymi? Mogłeś stracić kupę metadanych, co może Ci uniemożliwić odbudowę struktury logicznej. Pokaż początkowe sektory każdej partycji.

Raczej nie, bo z systemem plików nic nie było robione - dopiero po awarii dysk został wyjęty z obudowy (system plików założony przez urządzenie), a po podłączeniu do komputera już była próba ratowania danych - zanim sprowadziłem drugi dysk na kopię to niestety poszła próba odzysku programem Easeus i nie dam sobie głowy uciąć czy nie kliknąłem na "Utworzenie woluminu prostego" pod Windowsem, bo widniał z miejscem nieprzydzielonym, to mogło go dobić?
    Dodam, że na dysku było ok 400 GB danych.

Początkowe sektory partycji na dysku na screenach:
    Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików? Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików? Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików? Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików? Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików? Seagate Personal Cloud (NAS) - jak odzyskać strukturę katalogów i nazwy plików?

Dodano po 3 [godziny] 6 [minuty]:

Kolega kaleron naprowadził mnie na właściwą ścieżkę - dzięki !
    Wybrałem opcję ponownego / dalszego poszukiwania partycji i program znalazł jeszcze jedną o rozmiarze 3TB z systemem ext4, na której widzę w DMDE całą strukturę katalogów, która wydaje się nienaruszona, trzymam kciuki i odzyskuje teraz zawartość.

Numer tej partycji to 127, czyli dysk przeniósł ją do pamięci zapasowej / "na koniec dysku"?
  • Pomocny post
    #8 18139682
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2318
    Mój tok rozumowania biegł w trochę inną stronę, ale bardzo się cieszę, że naprowadziłem Cię na rozwiązanie problemu:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 18310401
    Rols1987
    Poziom 11  
    Pliki zostały odzyskane z ww. partycji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odzyskaniem struktury katalogów i nazw plików z dysku NAS Seagate Personal Cloud, który przestał działać prawdopodobnie z powodu przegrzania. Po wykonaniu kopii posektorowej na nowy dysk za pomocą DMDE, użytkownik stwierdził, że odzyskane pliki nie zawierają nazw ani struktury folderów. Użytkownicy sugerują, aby spróbować skanowania systemu plików ext4, ponieważ oryginalny system plików nie był NTFS. Rekomendowane są programy do odzyskiwania danych, takie jak Recuva, która obsługuje ext4. Użytkownik obawia się, że mógł nadpisać metadane podczas prób odzysku, co mogło utrudnić odbudowę struktury logicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA