logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę podłączyć 2 przewody do fazy i 2 do N w kablu 5x2,5?

pawel198804 21 Sie 2019 17:25 1875 6
REKLAMA
  • #1 18127737
    pawel198804
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Mam pytanie i chciałem się upewnić. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby dwa przewody w kablu 5x2,5 podłączyć do fazy i tak samo dwa do N + został by jeden 2,5 na PE? Chodzi mi po prostu o zwiększenie średnicy, a kabel już siedzi w ścianie.
  • REKLAMA
  • #2 18127835
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18127861
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    pawel198804 napisał:
    Czy są jakieś przeciwwskazania żeby dwa przewody w kablu 5x2,5 podłączyć do fazy i tak samo dwa do N + został by jeden 2,5 na PE?.

Są przeciwskazania.
    Po pierwsze - przekrój żyły PE nie może być mniejszy niż przekrój żył roboczych w zakresie do 16mm² włącznie.
    Po drugie, łączenie równoległe żył roboczych jest ryzykowne ze względów eksploatacyjnych, choć nie jest zabronione przepisami, ponieważ uszkodzenie takiej równoległej żyły może być niezauważone - ani IPZ ani Riso nie wykażą anomalii -a instalacja będzie nadal pracować na przekroju o połowę mniejszym.
  • REKLAMA
  • #4 18127871
    pawel198804
    Poziom 2  
    Długość będzie zachowana, będą wychodziły i kończyły się dokładnie w tym samym punkcie. Domyślałem się że z PE może być problem ale sęk w tym że na piętrze będzie już rozejście na światło i gniazda, a nie przewiduje tam żadnych "silnych" urządzeń. Majac do wyboru puszczenie jednym kablem dwóch oddzielnych faz (światło i gniazda) i dwóch oddzielnych N, lub połączyć równolegle, chyba lepszym rozwiązaniem będzie połączyć je równolegle, czy źle myślę?
  • #5 18127882
    zbich70
    Poziom 43  
    Kolego, masz informacje, że takie rozwiązanie nie jest prawidłowe.
    Oczywiście na swoim podwórku zrobisz jak chcesz, ale nie oczekuj akceptacji swojego pomysłu.
  • REKLAMA
  • #6 18127901
    pawel198804
    Poziom 2  
    Kolego, spokojnie. To, że nie będzie prawidłowo i zgodnie z normami przyjąłem do wiadomości. Ze względu na zastany stan i brak możliwości wymiany/dołożenia przewodu próbuje wybrać jak najmniejsze zło stąd moje pytania.
  • #7 18127946
    zbich70
    Poziom 43  
    pawel198804 napisał:
    To, że nie będzie prawidłowo i zgodnie z normami przyjąłem do wiadomości.
    Jakich porad Kolega jeszcze oczekuje?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia dwóch przewodów do fazy i dwóch do neutralnego w kablu 5x2,5, z jednym przewodem 2,5 na PE. Odpowiedzi wskazują, że równoległe łączenie przewodów jest dopuszczalne, pod warunkiem, że mają one tę samą długość. Jednakże, przekrój przewodu PE nie może być mniejszy niż przekrój żył roboczych do 16 mm². Istnieją również obawy dotyczące bezpieczeństwa, ponieważ uszkodzenie równoległej żyły może być niezauważone, co może prowadzić do pracy na mniejszym przekroju. Użytkownik przyznaje, że rozwiązanie nie jest zgodne z normami, ale stara się znaleźć najlepsze wyjście w danej sytuacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA