logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNITRA PW 3015 – słaby bas i cichy kanał po naprawie, możliwe uszkodzenie cewek

Takjakoś 17 Wrz 2005 17:39 2144 9
REKLAMA
  • #1 1826466
    Takjakoś
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dostałem od kumpla ww wzmacniacz, w stanie powiedzmy, bardzo kiepskim.NIe działał wogóle, palił bezpieczniki.Spolone były końcówki, i tranzystor bd 137.Wymieniłem wszystko, i zadziałał, ale ma teraz strasznie brzydki bas, który bardziej przypomina pierdzenie, a na dodatek jeden kanał gra ciszej!Czy ten kiepski bas to może być prze cewki które znajdują się na wyjściu, bo są one troche zniekształcone!?
  • REKLAMA
  • #2 1826560
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Mozliwe ze cewki sa przyczyna ale czy wymieniłeś rezystory przy popalonych koncówkach mocy?
  • #3 1826624
    damiasz
    Poziom 19  
    Ocena: 151
    sprawdziełeś elktrolit 2X4700 w zasilaczu brak pojemnosci powoduje często zniekształcenia przy dodaniu basu ,wystarczy że tylko jedna jego sekcja straci pojemność
  • REKLAMA
  • #4 1826658
    INtRO_Tech
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Sprawdź jeszcze prąd spoczynkowy, niekiedy zbyt mały prąd powoduje zniekształcenia i mniejszą moc, ogółem ten wzmak posiada moc 2 x 15W 8Ω więc niewiele można na głośnikach 86dB usłyszeć, ja go miałem na kolumnach 91dB i grał głośno ale to 91dB... Pozdrawiam
  • #5 1826851
    Takjakoś
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    rezystory wymieniłem!A czy jest jakaś metoda zeby sprawdzić kondensator, czy tylko podmianka!?Oczywiście wykluczam sprzet taki jak oscyloskop, etc, bo nie posiadam
  • #6 1827005
    damiasz
    Poziom 19  
    Ocena: 151
    najczęściej wysycha nirównomiernie więc napięcia na nim przy braku pojemności będą niesymetryczne, a co do pradu spoczynkowego przy zbyt małym zniekształcenia będą wyraźne przy cichym słuchaniu wraz z zgłaśnianiem zanikają ,przy zbyt dużym poprostu tranzystory końcowe będą się grzały
  • REKLAMA
  • #7 3208246
    grzesiek-23
    Poziom 1  
    Ja mialem problem z tym tranzystorem elektrolitycznym 2x4700. Jak poszlem kupic nowy, to w sklepie czlowiek zalamal sie jak mu powiedzialem zepotrzebuje takie cos. He od 15 - stu lat takie nie saprodukowane, wiec kupilem sobie sobie 4 kazdy po 4700 ale o napieciu 64 W i gra miodzio, filtruje jaknalezy.

Dodano po 2 [minuty]:

Ja mialem problem z tym tranzystorem elektrolitycznym 2x4700. Jak poszlem kupic nowy, to w sklepie czlowiek zalamal sie jak mu powiedzialem zepotrzebuje takie cos. He od 15 - stu lat takie nie saprodukowane, wiec kupilem sobie sobie 4 kazdy po 4700 ale o napieciu 64 W i gra miodzio, filtruje jaknalezy.
  • REKLAMA
  • #8 3208813
    INtRO_Tech
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jeśli poszedłeś kupić do sklepu "tranzystor elektrolityczny 2x4700" tak jak Ty to napisałeś to nie dziwie sie, że gość sie załamał [i to nie z wieku tego elementu] :D . A te nowe mają jak już 64V a nie W, pozdrawiam :D
  • #10 3225488
    kszczepanex
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    witam.
    wystąpił u mnie dokładnie taki sam problem, trzeszczenie. sprawdze te kondensatory. on jest tylko na tyle wat?? ja mam podłączone kolumny z głośnikami
    40-4500Hz 180W 8ohm i gwizdkiem 60W 8 ohm każda i do tej pory normalnie grał. czy to możliwe że od tego padły tranzystory i dlatego trzeszczy??

Cytat:
    Ja mialem problem z tym tranzystorem elektrolitycznym 2x4700

ale to mnie konkretnie rozłożyło ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz UNITRA PW 3015 po naprawie ma problemy z basem, który jest zniekształcony i przypomina "pierdzenie", oraz jeden kanał gra ciszej. Przyczyną mogą być uszkodzone cewki na wyjściu, które są lekko zdeformowane, ale warto również sprawdzić rezystory przy końcówkach mocy, które zostały wymienione. Istotnym elementem są kondensatory elektrolityczne 2x4700 µF w zasilaczu – ich utrata pojemności powoduje zniekształcenia basu i asymetrię napięć. Sprawdzenie kondensatorów bez oscyloskopu jest trudne, często wymaga podmiany. Prąd spoczynkowy końcówek mocy powinien być odpowiednio ustawiony, gdyż zbyt niski powoduje zniekształcenia i mniejszą moc, a zbyt wysoki przegrzewanie tranzystorów. Wzmacniacz ma moc 2x15W przy 8 Ω, co ogranicza głośność na kolumnach o czułości 86 dB. Wymiana kondensatorów na nowe o napięciu 63-64V poprawia filtrację i jakość dźwięku. Użytkownicy zgłaszają podobne problemy z trzeszczeniem i uszkodzeniami tranzystorów przy podłączaniu głośników o większej mocy niż nominalna wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA