logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować radio VISTEON A 907 MB w Mercedesie A-klasa (W168)?

los_arturos 23 Sie 2019 18:36 2424 7
REKLAMA
  • #1 18131491
    los_arturos
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Kupiłem radio VISTEON, montowane w MB SPRINTER chyba w podstawowej wersji.
    Firma zajmująca się CAR AUDIO zamontowała mi je w mojej starej A-klasie (W168) przy pomocy przejściówki.
    Przez kilka dni prawie wszystko działało super (nie działał ON/OFF ze stacyjki, musiałem wyłączać i włączać ręcznie).
    Dzisiaj po wyjęciu klucza ze stacyjki, po kilku minutach radio zamilkło i pojawił się komunikat RADIO LOCKED.
    Radio nigdy nie prosiło o kod.
    Teraz mam pytanie, czy jest szansa na przywrócenie tego radia do użytku?
    Pozdrawiam.
    W załączniku zdjęcie naklejki/numerów Jak odblokować radio VISTEON A 907 MB w Mercedesie A-klasa (W168)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18131547
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 485
    Witam.
    Radio locked to nie prośba o kod, raczej blokada z powodu np. nie dologowanego radia, braku sieci CAN.
    Trzeba by spróbować do radia podpiąć szyne CAN z auta, być może jest tu podobnie jak to było w starszych modelach, które poza siecią CAN wyświetlały komunikat PROD. Nowsze odbiorniki MB są logowane do numeru nadwozia auta, lecz pewności nie mam jak jest z tym modelem, trzeba by przejrzeć zawartości pamięci w radiu. Nie mniej, zaczął bym od podpięcia sieci CAN do radia.
  • REKLAMA
  • #3 18131570
    los_arturos
    Poziom 10  
    Dzięki, właśnie kupując nie wziąłem pod uwagę tego, że może być sparowany z VIN.
    Muszę poszukać kogoś kto mi to sprawdzi.
  • REKLAMA
  • #4 18131740
    makarenas
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    A ja myślę że radio się wysypało bo co robiło przez kilka dni nie czytało vin?Na Podkarpaciu mogę zdiagnozować.
  • #5 18131750
    los_arturos
    Poziom 10  
    makarenas napisał:
    A ja myślę że radio się wysypało bo co robiło przez kilka dni nie czytało vin?Na Podkarpaciu mogę zdiagnozować.

Własnie jest problem o którym sobie przypomniałem. Po zamontowaniu wyskoczył mi komunikat (nie pamietam dokładnej treści), że po wyjęciu klucza za 3 minuty radio się właśnie albo wyłączy albo zablokuje. nie jestem w stanie sobie przypomnieć, ale zablokowało się właśnie po kilku minutach. Za każdym razem wyłączałem radio przed zgaszeniem silnika (żeby nie zapomnieć i nie lecieć po kable do odpalenia auta ;) ). Dzisiaj tego nie zrobiłem...

Gdzie na podkarpaciu? Będę za tydzień (ok, doczytałem, że Rzeszów ;) )
  • #6 18210064
    vipol0707
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    I jak z radiem ? Udało się coś zrobić ?

Dodano po 45 [sekundy]:

I jak z radiem ? Udało się coś zrobić ?
  • REKLAMA
  • #7 18210321
    los_arturos
    Poziom 10  
    Lezy i się kurzy. Samemu tego nie ogarne a Warszawscy eksperci życzą sobie zbyt dużo
  • #8 18218912
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1704
    makarenas napisał:
    A ja myślę że radio się wysypało bo co robiło przez kilka dni nie czytało vin?

Dopiero po ok 50 razy włącz - wyłącz załączy się blokada.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił radio VISTEON A 907 MB, które zostało zainstalowane w Mercedesie A-klasa (W168) z użyciem przejściówki. Po kilku dniach użytkowania radio zablokowało się, wyświetlając komunikat "RADIO LOCKED", mimo że nigdy nie prosiło o kod. Użytkownicy sugerują, że blokada może być spowodowana brakiem połączenia z siecią CAN lub koniecznością sparowania radia z numerem VIN pojazdu. Rekomendowane jest podłączenie radia do sieci CAN oraz sprawdzenie pamięci radia. Użytkownik poszukuje pomocy w diagnostyce, ale napotyka trudności w znalezieniu odpowiednich specjalistów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA