logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić Linux w trybie tekstowym (terminal)?

mrh 24 Sie 2019 18:32 2055 3
REKLAMA
  • #1 18132923
    mrh
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Mam starego laptopa HP i zainstalowałem na nim Linux Mint. CPU: Core 2 Duo 2x2.4 GHz, 4GB RAM i trochę brakuj mi mocy i dlatego chcę uruchomić Linuxa bez GUI.
    Jak mam uruchomić go tylko w trybie tekstowym? Chyba, że proponujecie inną dystrybucję?
    Do openstlinux dla STM32MP1.
  • REKLAMA
  • #2 18132997
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18138452
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Mint zarzucił tryb text mode wraz z przejściem na systemd. Dodanie text do GRUB nie zadziała.

Można to zrobić w ten sposób . Wpisz poniższy text
    sudo systemctl disable lightmdm
  • #4 18145510
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Do czego potrzebny Ci Linux? Jeśli tylko jako narzędzie diagnostyczne odpalane od czasu do czasu np. aby zrobić obraz dysku to polecam dystrybucję Debian Live 6 lub 7 w wersji standard czyli bez GUI. Nie musisz instalować na dysku - można odpalać z dowolnego nośnika np. napęd optyczny, pendrive, dysk twardy, obraz ISO z dysku twardego lub przez sieć. Najprzyjemniej korzysta się uruchamiając przez sieć - wersję 7 64-bit odpalisz nawet na komputerach z UEFI o ile wyłączysz w biose Secure Boot :-)
    Ja np. zbudowałem sobie własny Debian Live (7 64-bit filesystem.squashfs ma 330MB) - dodałem kilka narzędzi, których potrzebuję. Tu masz jak odpalić system z serwera PXE:
    Debian Live przez PXE
REKLAMA