logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Linuxa na laptopie HP - błąd przy partycjonowaniu i kopiowaniu plików

milosznarewski123 02 Kwi 2025 16:55 369 4
REKLAMA
  • #1 21504736
    milosznarewski123
    Poziom 2  
    Witam, naprawić laptopa, w którym wywalił system operacyjny. Próbuję już z kilkoma dystrybucjami Linuxa, ale zawsze wywala błąd przy partycjonowaniu lub kopiowaniu niektórych plików. Jest to laptop HP. Pomocy, nie wiem, co mam robić. Pendrive'y nie są zepsute, bo sprawdzałem, na innym działało.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21504753
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    A dokładniej jaki laptop (procesor, ram, dysk, grafika?) i jakie dystrybucje linux-a.
  • REKLAMA
  • #3 21504811
    milosznarewski123
    Poziom 2  
    Procesor i7 inside
    Pamięci 500 GB
    Karta AMD Radeon
    RAM 8 GB

Wcześniej miał Windows, ale już go tam nie ma.

Ma już zużytą baterię, więc działa na niej bardzo krótko, większość czasu jest pod ładowarką.

Nie wiem, jaki to model.

Dystrybucje testowane: Mint, Pop!_OS, Manjaro, Fedora, Kubuntu, Pika OS, Nobara.

Z Mint zaczęło się instalować do 50%.

Ma wyjmowaną baterię.

Większość błędów brzmi: wystąpił nieoczekiwany błąd lub nieznany błąd.

W filmie macie pokazane naklejki z info.

Jest to stary, ale bardzo dobry laptop, ma 7 lub 8 lat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21504816
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Widows'a gdzieś tam w tym laptopie nie ma na dysku? Jeśli jest, wyłaczyć w nim, "szybkie uruchamianie". Jaki dysk jest w tym laptopie i, czy może sprawdzałeś jego kondycję?
  • #5 21504824
    milosznarewski123
    Poziom 2  
    >>21504816
    Teraz już nie wcześniej były resztki po tym Windowsie i wyświetlało się naprawianie po uruchomieniu, próbowałem odtworzyć to normalnie, ale nie działało, a później z sieci też nie działało, a pendriva mi nie chciało czytać, a w Linux Mint usunął się całkiem ten Windows, ponieważ wziąłem czyszczenie dysku i instalowanie Minta i to załadowało się do jakiejś połowy, więc tego Windowsa już tam nie ma, jest partycja z Linux Mint, ale się nie odpala

Dodano po 8 [minuty]:

Nie wiem, jaki to dysk, zaraz rozkręcę i sprawdzę

A Windows już wcześniej nie chciał działać, po prostu włączam laptop i czarny ekran po logu HP.
    Miałem tak z innym laptopem i nowy OS naprawił go.
    Więc jak Windows po próbie naprawy nie działał, przerzłem do Linux
REKLAMA