logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tabelka Excel: jak obliczyć i automatycznie zliczyć sumy

anaharv 27 Sie 2019 10:43 846 6
REKLAMA
  • #1 18137297
    anaharv
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    Potrzebuję waszej pomocy - bo utknąłem w jednym miejscu.
    Mam tabelke w exelu z asortymentem i drugą zakładką sprzedaż

W tabelce sprzedaży chcę zrobić coś takiego że jak wpiszę ( MODEL / NAZWA )
    z zakładki - Asortyment to z automatu pododaje mi ceny netto, brutto i zysk ( wyliczany w netto jeżeli klient kupuje na fv lub bez fv to wtedy w brutto )

Może Macie inne propozycje co to z chęcią zaciągnę porady.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Test sprzedaży.xls (68.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18137774
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    Zapoznaj się z funkcją WYSZUKAJ.PIONOWO
    Dla kolumny "Cena netto" będzie to w najbardziej prymitywnej postaci mniej więcej taka formuła:
    =VLOOKUP(A271;Asortyment.A2:K6;4;0)
    Formułę dla uelastycznienia można (a nawet trzeba) ubrać w symboliczne nazwy obszarów i indeksy kolumn.
  • REKLAMA
  • #3 18137967
    anaharv
    Poziom 9  
    ex-or czy możesz zrobić to na tej tabelce żeby pokazać bo za bardzo nie wiem jak za to się zabrać...
  • Pomocny post
    #4 18139560
    ex-or
    Poziom 28  
    ............
    Załączniki:
    • Test sprzedaży.xls (71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 18142732
    anaharv
    Poziom 9  
    Super. Dzięki wielkie ex-or ;-)

Dodano po 4 [godziny] 4 [minuty]:

Mam jeszcze jedną prośbę do Ciebie ex-or bo Jesteś w tym dobry ...
    Czy da radę żeby ta sama tabelka wyliczała sprzedaż i ewentualną wysyłkę ?. Czy w ogóle tak można zrobić żeby tabelka z automatu wyliczała cenę SKLEP lub WYSYŁKA...Jak to można ze sobą powiązać ? Chodzi o to że chcę sprzedawać po dwóch różnych cenach sprzedaż sklepowa na miejscu i sprzedaż wysyłkowa, ale już tańsza...Zobacz Proszę tą tabelką jak możesz że jak się wpisze w rubrykę asortymentu nazwę to czy będzie możliwość edycji cenowej ( sklepowa lub wysyłkowa )...Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Test sprzedaży 2 wysyłka.xls (53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Test sprzedaży 2 wysyłka.xls (53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18144233
    ex-or
    Poziom 28  
    Można wstawić kolumnę wyróżnika ceny (w załączniku jest najprościej jak się da ale można zrobić wyróżnik wybierany z rozwijanej listy albo zamiast wyróżnika wybierać bezpośrednio cenę-to już większa rzeźba)
    Załączniki:
    • Test sprzedaży 2 wysyłka.xls (52.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 18147557
    anaharv
    Poziom 9  
    Czy możesz wstawić ten wzór do tabelki żeby wyliczało zysk z kolumny C lub M ? i jeszcze jak się wpiszę fv powiedzmy 23% lub słowa TAK to czy by też liczyło automatycznie do zysku...pewnie trochę skomplikowane jest to co napisałem , ale może sobie z tym poradzisz ;-) mam taka nadzieję...;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w obliczeniach w Excelu, gdzie chce automatycznie zliczać ceny netto, brutto oraz zysk na podstawie danych z dwóch zakładek: Asortyment i Sprzedaż. Proponowane rozwiązania obejmują użycie funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO do pobierania cen oraz dodanie kolumny wyróżniającej ceny dla sprzedaży stacjonarnej i wysyłkowej. Użytkownik pyta również o możliwość automatycznego obliczania zysku w zależności od wprowadzonej stawki VAT oraz o edytowalność cen w tabeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA