logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel: Automatyczne wprowadzanie i sumowanie danych przy wyborze daty i wpisywaniu sztuk

kamilparylak13 03 Sie 2022 06:03 432 5
REKLAMA
  • #1 20127505
    kamilparylak13
    Poziom 5  
    Witam,
    przychodzę z lekkim pytaniem.
    Zarys:
    - posiadam tabelę z danymi ( 5 kolumny )
    - pierwsza z nich data( rozpisany cały miesiąc, dzień po dniu), druga - linia produkcyjna , trzecia - sztuki wszystkie sprawdzone, czwarta - sztuki zatwierdzone, piąta - sztuki odrzucone.
    - w każdej z kolumn istnieją dane.

Pomysł:
    Czy istnieje szansa napisania kodu, który wyświetli inputBoxa z możliwości wybrania daty z danego zakresu/ewentualnie wpisanie daty w odpowiednim formacie, następnie w kolejnym inputboxie wprowadzenie do kolejnych kolumn odpowiednio sztuk sprawdzonych itd.
    Dodatkowo chodzi mi o to aby nowo wpisane dane, sumowały się już do istniejących w danych kolumnach.

Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 20127560
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Cytat:
    przychodzę z lekkim pytaniem

Rzeczywiście proste.
    Gdybyś tylko tak przesłał przykładowy plik, to osoby, które chcą Ci pomóc, nie będą musiały robić tego za Ciebie.:)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20127654
    kamilparylak13
    Poziom 5  
    W załączniku przesyłam przykład jednej z tabel ;)
    Przepraszam i pozdrawiam :D
    Załączniki:
    • Przykład.xlsx (9.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 20127774
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    Szansa oczywiście jest, ale czy rzeczywiście tak właśnie chcesz to zrealizować? Napisz co dokładnie chcesz osiągnąć, wydaje mi się, że istnieje prostsze (dla użytkownika) rozwiązanie. Osobiście nie lubię pojawiających się seriami InpuBoxów - łatwo się w tym pogubić. Lepsza chyba będzie moim zdaniem sprytna formatka.
    Może zamiast wybierać datę (formant Kalendarz M$ w VBA jest ... trochę niepełnosprawny, musiałbyś zastosować jakiś inny), albo ją wpisywać, albo zwiększać/zmniejszać o 1 dzień(miesiąc, itp)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20127867
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Mogłeś chociaż wyklikać formularz...
    Załączniki:
    • Przyklad.zip (17.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20127886
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Pomysł z InpuBoxami wydaje się być dość niewygodny w użyciu.

Czy jednego dnia wpisuje się dane dla różnych dni?
    Rozumiem, że dane są dopisywane wielokrotnie w ciągu dnia. Czy dopisuje się je raczej pojedynczo, ew. po 2-3, czy raczej większe ilości od razu?
    Zgodnie z logiką liczba sprawdzonych powinna odpowiadać sumie dobrych i wadliwych. Ponadto wadliwych powinno być mniej niż dobrych. Więc chyba nie ma sensu wprowadzać tych pozycji niezależnie, tylko wprowadzać dane do 2 kolumn, a trzecią wyliczać automatycznie. Np. wprowadzać dobre i wadliwe, a sumę wyliczać.

Edit:
    Pisząc nie widziałem pomysłu PRL. Ja bym to widział inaczej. W ogóle nie używałbym formularza.
    Zakładam, że linia produkcyjna jest stała i jest wprowadzona wcześniej. Użytkownik klikałby datę w kolumnie A, co powodowałoby ukrycie pozostałych dat (żeby się nie pomylić w wierszu), a następnie klikałby w kolumnach D i E. Każde kliknięcie dodawałoby 1 (ewentualnie klik prawym klawiszem odejmowałby 1, żeby skorygować pomyłkę).
    Na koniec dnia lub w razie potrzeby można przyciskiem odkryć wszystkie daty.
REKLAMA