logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powolne połączenie z siecią na jednym z komputerów

Bungrav 27 Sie 2019 19:44 477 8
  • #1 18138228
    Bungrav
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,
    od czasu wprowadzenia się do aktualnego mieszkania, na komputerze Internet raz działa dobrze, ale zazwyczaj bardzo wolno. Osiągi poniżej 0,25 Mbit/s, a ping powyżej 200. Bardzo mnie to denerwowało, ale kiedy kupiłem drugi komputer okazało się, że na drugim komputerze wszystko działa bez problemu. Jak rozwiązać ten problem?
    Temat wydaje się jakby był dość częsty, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, dlatego tworzę nowy.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

PS.
    W załączniku wynik z przed chwili. Dzisiaj jest gorzej niż zazwyczaj.

• #3 18138275
    Bungrav
    Poziom 9  
    AsRock H110M-HDV

Pierwsza komenda właściwie nic nie zmieniła z prędkością. W załączniku odczyt po ponownym uruchomieniu komputera po zastosowaniu pierwszej komendy.

• #5 18139304
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5358
    Bungrav napisał:
    AsRock H110M-HDV

Łączysz się przez LAN, wifi?
    A jeśli po wifi to jaka tam jest sieciówka wifi?
    Jaki jest tam system operacyjny?
    Jaki router od internetu?
    Bungrav napisał:
    kupiłem drugi komputer okazało się, że na drugim komputerze wszystko działa bez problemu.

Nie podałeś w związku z tym żadnych informacji, więc to co napisałeś na chwilę obecną nic nie wnosi do sprawy.
  • #6 18140041
    Bungrav
    Poziom 9  
    Tomequ123 napisał:
    Pobierz najnowsze sterowniki.

Pobrałem i to samo.

KOCUREK1970 napisał:
    Łączysz się przez LAN, wifi?
    A jeśli po wifi to jaka tam jest sieciówka wifi?
    Jaki jest tam system operacyjny?
    Jaki router od internetu?

1. Wifi
    2. Co masz na myśli? To sieć wewnętrzna, domowa. Korzystają z niej może 4 urządzenia.
    3. Na drugim komputerze Windows 7 64-bit
    4. Technicolor TC7200

Dobra, odnośnie drugiego komputera to sprawa wygląda tak: na tym starszym korzystam i ledwo co wczytują mi się strony, a w tym samym czasie na drugim komputerze (to samo biurko, również przez wifi) wszystko chodzi bez zacięć, a Internet ma prędkość ok. 25 Mbit/s, Więc wykluczam błąd sieci, według mnie to błąd w komputerze. Próbowałem wejść na http://192.168.0.1/, ale niestety nie działają hasło i login początkowe. To wynajmowane mieszkanie, właścicielka się na tym nie zna, ktoś z poprzednich lokatorów musiał to zmienić.
  • #7 18140059
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18140092
    Bungrav
    Poziom 9  
    Tomequ123 napisał:
    Jaką kartę sieciową masz?
    Zresetuj router.

1. D-Link DWA‑125 Karta sieciowa Wi-Fi N150
    2. Jutro to zrobię, bo router nie znajduje się w moim pokoju. Jak to zrobię to napiszę czy pomogło.
  • #9 18140111
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5358
    Bungrav napisał:
    Technicolor TC7200

Jaki to operator?
    Bungrav napisał:
    Próbowałem wejść na http://192.168.0.1/, ale niestety nie działają hasło i login początkowe

Powinny być te dane na naklejce na modemorouterze.
    Ale jeśli operatorem jest Vectra to nie wejdziesz na modemorouter przez panel modemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wolnym połączeniem internetowym na jednym z komputerów, osiągając prędkości poniżej 0,25 Mbit/s i ping powyżej 200 ms. Na drugim komputerze internet działa poprawnie. Po zidentyfikowaniu płyty głównej (AsRock H110M-HDV) i karcie sieciowej (D-Link DWA-125), użytkownik próbował zresetować ustawienia sieciowe, ale to nie przyniosło efektów. Użytkownik korzysta z sieci Wi-Fi w wynajmowanym mieszkaniu z routerem Technicolor TC7200. Wskazówki dotyczące pobrania najnowszych sterowników oraz zresetowania routera zostały podane, a także zasugerowano sprawdzenie danych operatora internetowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA