logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer nie znajduje telefonu - Telefon Xiaomi nie znajduje pc z win 10

Neoprene 08 Wrz 2019 14:35 27834 13
REKLAMA
  • #1 18157699
    Neoprene
    Poziom 5  
    Ocena: 12
    Siema
    Mam telefon Xiaomi Redmi 4A i komputer z Windowsem 10. Chciałem podłączyć telefon do komputera, lecz nie znajduje on go ani w menedzerże urządzeń ani w "mój komputer". Po podłączeniu innego telefonu tym samym kablem i tym samym USB, telefon został znaleziony. Mam włączone opcje programistyczne, debugowanie przez USB. Zauważyłem, że gdy wchodzę w opcje telefonu --> Sieci bezprzewodowe i komórkowe --> Więcej, to opcja "Tethering przez USB", jest na szaro (zablokowana). Mam na komputerze aplikacje MiPcSuite, lecz ona też nie wykrywa telefonu. Próbowałem podłączyć telefon do innego komputera lecz jest ten sam rezultat.
  • REKLAMA
  • #2 18157748
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Jeśli system nie podejmuje próby instalacji sterowników, obstawiam albo uszkodzone gniazdo, albo włączoną opcję "tylko ładowanie" w ustawieniach połączenia USB. Ale z włączonym debugowaniem i tak powinien się pojawić w menedżerze jako "adb interface"...
  • #3 18157771
    Neoprene
    Poziom 5  
    Udało mi się zmienić opcję na MTP, lecz po restarcie telefonu automatycznie znowu zmieniło się na ładowanie. Po za tym dalej nie działa transfer
  • REKLAMA
  • #4 18157813
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 215
    Po podłączeniu do komputera z górnej belki masz wybór ładowanie i transfer plików?
  • #5 18157821
    Neoprene
    Poziom 5  
    Nie, nic się nie pokazuje
  • REKLAMA
  • #6 18158251
    zjo
    Poziom 28  
    Powrót do opcji "tylko ładowanie" jest normalny. Jeśli po połączeniu z komputerem nie aktywuje się menu wyboru trybu połączenia, najprawdopodobniej masz, jak mówiłem, uszkodzone gniazdo, lub gorzej - któryś z elementów elektroniki. Chyba we wszystkich Xiaomi USB jest wyprowadzone na osobną płytkę, jest szansa że wystarczy wymienić tylko ten element.
  • #7 18158325
    Neoprene
    Poziom 5  
    Ok, wielkie dzięki. Jutro zawiozę telefon do jakiegoś serwisu i dowiem się co i jak. Będę informował na bieżąco.
  • #8 18164734
    Neoprene
    Poziom 5  
    Po zawiezieniu telefonu do serwisu okazało się, że płytka od USB jest sprawna i nic jej nie dolega. Serwisant zaproponował reset telefonu, który zresztą zrobiłem już przed tym. Nie mam pojęcia co się dzieje z moim telefonem. Jeżeli nie płytka to jaka może być przyczyna?
  • #9 18164767
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    Czytaj Link_ mały przewodnik

Reszta ... po uzyciu (google) i wpisaniu
    Xiaomi Redmi 4A connect to PC with Windows10
    * how to connect redmi 4 to pc via usb
  • #10 18164858
    Neoprene
    Poziom 5  
    Problem jest taki, że mi nawet telefonu nie wyświetla w menedżer urządzeń
  • #11 18164870
    zjo
    Poziom 28  
    W ogóle nic się nie pojawia w menedżerze? W jaki sposób serwis stwierdził że moduł USB jest sprawny?
  • REKLAMA
  • #12 18165631
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    Jesli zaden z 4-ch sposobów pokazanych /opisanych Link_ tutaj nie pomoże masz uszkodzenie jak pisano wyżej
    - albo moduł USB ?
    - uszkodzenie na płytce elektroniki od modułu USB do ....
  • #13 18166033
    Neoprene
    Poziom 5  
    Już oddałem dziś telefon do serwisu do wymiany usb. Zobaczymy co będzie dalej
  • #14 18175932
    Neoprene
    Poziom 5  
    Dobra, zamykam temat. Dwóch serwisantów po wymianie gniazda usb, thethering dalej nie działał. I tak myślałem nad wymianą telefonu, więc w środę kupiłem Huawei P10 Lite

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem telefonu Xiaomi Redmi 4A z komputerem z systemem Windows 10. Telefon nie jest wykrywany w menedżerze urządzeń ani w "Mój komputer", mimo że inne urządzenia działają poprawnie. Włączone są opcje programistyczne oraz debugowanie USB, jednak opcja "Tethering przez USB" jest zablokowana. Po próbie zmiany ustawień USB na MTP, telefon wraca do trybu "tylko ładowanie". Użytkownik odwiedza serwis, gdzie stwierdzono, że płytka USB jest sprawna, a serwisant sugeruje reset telefonu. Po dalszych próbach i wymianie gniazda USB problem nadal występuje, co prowadzi do decyzji o zakupie nowego telefonu, Huawei P10 Lite.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA