logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić Vitodens 200W dla efektywnego CO i CWU w domu 250m?

mt-mac 12 Wrz 2019 21:26 4365 2
REKLAMA
  • #1 18165148
    mt-mac
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam piec Vitodens 200W dla domu jednorodzinnego 250m. Pod piec podpięty jest zbiornik wody o pojemności 120l. Piec odpowiada za: ogrzewanie podłogowe cały parter i tu jest skrzyneczka z 8 obiegami na elektrozaworach sterowana sterownikami pokojowymi, piętro podłogówka 3 obiegi - korytarz i łazienka (sterowane tak samo jak dół), pokoje na piętrze są zaopatrzone w kaloryfery (łącznie 4 grzejniki) oraz oczywiście ciepła woda.
    Teraz "clue" sprawy - jak dobrze ustawić piec aby temperatury ogrzewania były odpowiednie i ciepła woda dostępna, przy oczywiście ergonomicznym i oszczędnym trybie pracy.
    Obecnie mam taki problem że po godz. 23 nie ma ciepłej wody, chociaż na piecu pokazuje powyżej 40 st. a na zbiorniku na manualnym czytniku jest ok 38 st. Jest to oczywiście podpięte do obiegu/cyrkulacji pod pompę (w ciągu dnia od razu idzie gorąca woda z kranu). Wiem że mogę sobie manualnie ustawić kiedy ma woda ma być grzana i obieg mieszać, ale jak to powinno być skonfigurowane?
    Dodatkowo jeśli chodzi o podłogówkę to sterowniki w pokojach są ustawione na 24 st., a w domu jest ok 19 i podłoga nie grzeje.
    Przechodząc do pieca to wszystko jest włączone i ustawione na automacie. Jak rozmawiałem z serwisantem to mi jedynie doradził aby nie zmieniać temperatur na dzień i noc bo to nie ma sensu dla podłogówki (czyli grzać non stop) tylko po co kupowałem taki piec aby ekonomicznie zarządzał ogrzewaniem. Dom ma już trzy lata i wcześniej był grzany na min. ale nie mieszkałem więc ciężko powiedzieć jak to było, ale o wilgoci technologicznej raczej nie może być mowy. Jest rekuperator, ocieplenie 20 cm szary styropian, dach piana.
    Przestudiowałem instrukcje Viessmana ale jest w niej tylko co można ustawić, a nie jest napisane na jakich parametrach. Dajcie znać jak to ustawić lub jak macie to zrobione u siebie :)
  • REKLAMA
  • #2 18169734
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Program grzania c.w.u. i cyrkulacji c.w.u. ustawić wg Twoich potrzeb - nie ma tu żadnej filozofii (konieczności konfiguracji). Samą pompę cyrkulacji c.w.u. serwisant może ustawić tak aby zakręciła 1 do 5 x na godzinę na czas 5 min. - tzn. nie musi pracować cały czas gdy jest aktywny program cyrkulacji c.w.u. Co do ustawienia ogrzewania - za mało danych: jaki sterownik kotłowy - pogodowy? Masz jeden czy dwa obiegi grzewcze? Jeśli pogodowy (a tak powinno być) to zacząłbym na samym początku regulacji (dostosowania krzywej grzewczej do budynku) od dezaktywacji termostatów pokojowych - tj. ustaw na nich najwyższą możliwą temperaturę pokojową. Następnie ustaw na kotle temp. normalną (dzienną) na 20-21st.C a zredukowaną na 19-20 st.C. I obserwuj co się dzieje, następnie zdaj relację.
  • #3 18176537
    mt-mac
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Pierwszy problem - dostępności ciepłej wody późnym wieczorem rozwiązany. Po spędzeniu kilku godzin przed piecem i klikaniu we wszystko co można było znalazłem info że obieg był na ustawieniu fabrycznym czyli 5:30 - 22:00. Wprowadziłem dzienne godziny grzania i cyrkulację i teraz gra. Tylko nie ustawiam nic na tej pompie ale na piecu, zatem co robi piec a co pompa? Czy to samo?
    I obserwuję jeszcze jak wygląda zużycie prądu - bo czy lepiej żeby woda była grzana cały czas czy po np. 2-3 godziny i przerwa? Co lepsze dla pieca i bardziej ekonomiczne?

Dodano po 23 [minuty]:

wawrzeczko_t napisał:
    Program grzania c.w.u. i cyrkulacji c.w.u. ustawić wg Twoich potrzeb - nie ma tu żadnej filozofii (konieczności konfiguracji). Samą pompę cyrkulacji c.w.u. serwisant może ustawić tak aby zakręciła 1 do 5 x na godzinę na czas 5 min. - tzn. nie musi pracować cały czas gdy jest aktywny program cyrkulacji c.w.u. Co do ustawienia ogrzewania - za mało danych: jaki sterownik kotłowy - pogodowy? Masz jeden czy dwa obiegi grzewcze? Jeśli pogodowy (a tak powinno być) to zacząłbym na samym początku regulacji (dostosowania krzywej grzewczej do budynku) od dezaktywacji termostatów pokojowych - tj. ustaw na nich najwyższą możliwą temperaturę pokojową. Następnie ustaw na kotle temp. normalną (dzienną) na 20-21st.C a zredukowaną na 19-20 st.C. I obserwuj co się dzieje, następnie zdaj relację.

Jeśli chodzi o sterownik - to jest sterownik pogodowy, idzie po kablu jakaś puszeczka na zewnątrz. Obiegi, hmmm? Na piecu nic nie widzę ale jest tak - na parterze podłogówka na 8 czy 10 pętlach, na górze są 3 pętle podłogówki i w pokojach kaloryfery. Z tego co się orientuję to są to osobne obiegi (ale nie wiem gdzie to rozkimać). Krzywa jest ustawiona albo fabrycznie albo przez instalatora i to dla mnie czarna magia musiałbym postudiować więcej na ten temat. Obecnie testuję jak co idzie ale do tego potrzeba czasu bo patrzę też na zużycie gazu i prądu. Na piec wrzuciłem na razie 22 st.C a na podłogę mam 24st.C i na noc 22 st.C. Tu mam wątpliwości czy wyższa temp. na termostatach niż na piecu ma sens? Jak to powinno być modelowo? Bo jak rozmawiałem z serwisantem to mi mówił żeby na piecu i sterownikach ustawić to samo i cały czas bez zmian (dzień/noc) bo wtedy podłogówka wariuje poprzez swoją bezwładność i jest efekt odwrotny jak zamierzony.
    Jeśli ktoś ma jakieś swoje spostrzeżenia i "idealne" ustawienia to podpowiedzcie.
REKLAMA