logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EWS1266CI - wymiana łożysk, czy trzeba rozcinać bęben?

lamcpp 15 Wrz 2019 13:56 7014 12
REKLAMA
  • #1 18168844
    lamcpp
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Od pewnego czasu pralka Electrolux EWS1266CI na wirowaniu zaczęła wydawać bardzo głośne dźwięki, a podejrzenia padły na łożysko. Jakie łożyska będą pasowały do tego modelu i czy bęben trzeba rozcinać czy da się w jakiś inny sposób dostać do łożyska?
  • REKLAMA
  • #2 18169006
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3683
    Niestety producent nie umożliwił wymiany łożysk tylko wymienia się kompletny zespół piorący: https://north.pl/karta/zbiornik-bebnem-komple...lki-electrolux-ews1266ci,TX9-0D-C2MM-D4L.html
    Oczywiście problem jest już znany od lat więc występują metody alternatywne: https://youtu.be/Urj0MvOb4vk
    Można również przekazać zespół piorący w ręce wyspecjalizowanych firm zajmujących się tego typu naprawami lub zwrócić się z zapytaniem do lokalnych serwisów sprzętu AGD czy wykonują takie naprawy. Podaj jeszcze PNC pralki, który powinien się znajdować na drzwiach lub przedniej ścianie drzwi. Wymiarów łożysk i uszczelniacza nie znajdziesz bo nie występują w wykazie części zamiennych ponieważ producent nie przewiduje ich wymiany.
    Możliwe, że ktoś z użytkowników forum naprawiał już ten sam model pralki to wtedy jest szansa, że dowiesz się jakie łożyska i uszczelniacz zastosować przed rozcięciem zbiornika.
    Zdejmij pasek napędowy pralki i upewnij się jeszcze przed przystąpieniem do naprawy czy to łożyska bębna wydają te dźwięki.
  • REKLAMA
  • #3 18169236
    lamcpp
    Poziom 12  
    Kenworth 18 napisał:
    Zdejmij pasek napędowy pralki i upewnij się jeszcze przed przystąpieniem do naprawy czy to łożyska bębna wydają te dźwięki.
    Wtedy bez paska spróbować włączyć pralkę?
    PNC nie widzę, ale wszystkie oznaczenia od pralki to:
    Prod no: 914339500
    Serial no: 639 00371
    Type: FLU842431
  • #4 18169317
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Zdjąć pasek napędowy, otworzyć pralkę i zakręcić dynamicznie bębnem dłonią i nasłuchiwać.
    Ewentualnie możesz zamieścić film jeśli nie będziesz pewny czy odgłosy pochodzące z pralki to uszkodzone łożyska. Numer PNC to właśnie 914339500-00: https://north.pl/czesci-do-pralek/czesci-elec...pralki-electrolux,441,EWS1266CI,m3008963.html
  • #5 18171079
    lamcpp
    Poziom 12  
    @Kenworth 18
    Zdjąłem pasek napędowy, film po zakręceniu bębnem:

Czy to będzie łożysko?
  • REKLAMA
  • #6 18171114
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Niestety ewidentnie łożyska wymagają wymiany i trzeba się za to zabrać od razu bo jeśli tak to pozostanie to później tylko wymiana kompletnego zbiornika albo pralka skończy jako dawca części.
  • #7 18171126
    lamcpp
    Poziom 12  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Teraz czas na rozkręcenie i wysłanie całego zespołu piorącego do specjalistów, którzy zajmują się wymianą łożysk (sam nie bardzo mam odwagę się za to zabrać).
  • #8 18171135
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ten film może być pomocny przy pracy: https://youtu.be/DVtlr9dRFAk
    Jest to film zamieszczony przez jedną z firm zajmujących się takimi naprawami i jest to firma o bardzo dobrej renomie.
  • #9 18191156
    lamcpp
    Poziom 12  
    Witam,
    Oddałem cały zespół piorący. To rzeczywiście było łożysko/simmering.
    Jednak po naprawie i skręceniu przeze mnie pralki chodzi teraz ona jak czołg (jest bardzo głośna). Zamieszczam filmik. Czy to bardziej kwestia nieprawidłowej wymiany łożyska, czy może coś źle zmontowałem skręcając pralkę po otrzymaniu zespołu piorącego?

• REKLAMA
  • #10 18191722
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Musisz ponownie zrobić test po zdjęciu paska napędowego pralki, ale nie chce mi się wierzyć, że jakaś firma pozwoliła by sobie na fuszerkę lub wręcz oszustwo klienta. Nie mniej jednak należy szukać przyczyny takiej, a nie innej pracy zespołu piorącego bo tak pracować nie może. Może jakiś obciążnik uderza o obudowę pralki, ale na odległość niczego nie można stwierdzić jednoznacznie.
  • #11 19887372
    rutkowskiandrzej
    Poziom 1  
    lamcpp napisał:
    Witam,
    oddałem cały zespół piorący. To rzeczywiście było łożysko/simmering.
    Jednak po naprawie i skręceniu przeze mnie pralki chodzi teraz ona jak czołg (jest bardzo głośna).

Czy możesz podać namiar gdzie oddałeś?
  • Pomocny post
    #12 20480274
    pajakxq
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Jestem prawie pewny że problem tkwi w uderzającej przeciwwadze. Nie zazdroszczę bo dostęp jest paskudny.
  • #13 20926696
    lamcpp
    Poziom 12  
    Jeszcze raz musiałem zdemontować i ponownie złożyć

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EWS1266CI zaczęła wydawać głośne dźwięki podczas wirowania, co sugeruje uszkodzenie łożysk. Użytkownicy wskazują, że producent nie przewiduje wymiany łożysk, a zamiast tego należy wymienić cały zespół piorący. Istnieją jednak alternatywne metody naprawy, w tym oddanie zespołu do specjalistycznych firm. Po wymianie łożysk, jeden z użytkowników zgłosił, że pralka działa głośno, co może być spowodowane nieprawidłowym montażem lub uszkodzeniem przeciwwagi. Zaleca się przeprowadzenie testu po zdjęciu paska napędowego, aby zidentyfikować źródło hałasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA