mateuszpozn napisał: Czy w takim wypadku powinienem dodać do schematu jeszcze impedancję wejściową filtru?
Impedancja wejściowa twojego filtru zależy od wartości jego komponentów (C2, C7, L3) oraz tego co jest podłączone do wyjścia. Jeżeli chcesz uzyskać wyniki bliskie rzeczywistości, to przy symulacji filtru powinieneś uwzględnić impedancję wyjściową poprzedniego bloku, które jest źródłem sygnału (czyli wykonać symulację ze wzmacniaczem tj. wcześniej), oraz obciążenie. W twoim przypadku jako obciążenie zastosowałeś rezystor, ale jeżeli tam ma być w rzeczywistym układzie antena, to sprawa się komplikuje. Antena może oprócz rezystancji wykazywać charakter pojemnościowy lub indukcyjny i do tego zmienny wraz z częstotliwością. Możesz sprawdzić jak filtr będzie się zachowywał przy różnych impedancją, ale nie mając danych na temat rzeczywistej anteny nie jesteś w stanie dokładnie przewidzieć zachowania. Nie oznacza to wyniki symulacji są bezużyteczne.
mateuszpozn napisał: Wertyuud, czy mogę etykietę "a" w Twojej symulacji umieścić przed filtrem, aby uzyskać wzmocnienie w funkcji częstotliwości z pominięciem filtra?
Tak, można zrobić w ten sposób.
Ogólnie to jak wspomniałem we wcześniejszym poście wzmocnienie twojego wzmacniacza zależy od amplitudy sygnału wejściowego. Ja wstawiłem arbitralnie źródło sinusoidalne 1Vpk, a w rzeczywistym układzie będą na pewno inne parametry. Również impedancja wyjściowa bloku poprzedzającego wzmacniacz jest istotna. Najlepiej w twoim przypadku byłoby zasymulować również oscylator trx pixie i zbadać układ jako całość. Przybliżenia z pojedyńczych bloków mogą nie być wystarczająco dokładne - gdy podłączasz na wejściu i wyjściu bloku idealne komponenty wyniki mogą wyglądać ładnie, ale po połączeniu takich bloków w łańcuch może się okazać, że pracując w innych warunkach dają zupełnie inne wyniki.