logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Symulacja pasma wzmacniacza w.cz. w LTSpice dla transceivera PIXIE - błąd wzmocnienia

mateuszpozn 16 Wrz 2019 00:11 1059 4
REKLAMA
  • #1 18169988
    mateuszpozn
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Cześć,
    potrzebuję przeprowadzić symulacje części nadawczej transceivera PIXIE w programie LTSpice. Chcę wyznaczyć pasmo zastosowanego w nim wzmacniacza w.cz., lecz wynik który uzyskuje nie jest poprawny - dla 5 MHz mam wzmocnienie -44dB.
    W czym leży problem? Załączam schemat układu, schemat odtworzony w LTSpice oraz wyniki pomiaru pasma. Symulacja pasma wzmacniacza w.cz. w LTSpice dla transceivera PIXIE - błąd wzmocnienia
    Symulacja pasma wzmacniacza w.cz. w LTSpice dla transceivera PIXIE - błąd wzmocnienia
  • REKLAMA
  • #2 18170074
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18171076
    Wertyuud
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Problem jest z rodzajem symulacji. Wybrałeś tzw. AC analysis, która jest analizą małosygnałową -czyli podawany jest na wejście bardzo mały sygnał, przy którym tranzystor można aproksymować jako element liniowy. Twój wzmacniacz pracuje nieliniowo w klasie C (lub B), przy którym tranzystor trzeba wysterować silnym sygnałem. Żeby to sprawdzić możesz przeprowadzić symulację typu .transient i obserwować oscylogram sygnału wyjściowego przy różnych amplitudach na wejściu. Zobaczysz, że przy zbyt słabym sygnale wejściowym twój wzmacniacz w ogóle nie działa.
    Jeżeli chcesz sprawdzić wzmocnienie w funkcji częstotliwości to możesz wyznaczyć dla każdej symulacji .transient wzmocnienie i wykreślić z tego wykres (przykład).
    Poniżej wrzuciłem wykres wzmocnienia twojego układu.
    Załączniki:
    • wzmacniacz_pixie.asc (2.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18171649
    mateuszpozn
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Mam jeszcze zapytanie co do samego filtru, potrzebuję wyznaczyć jego pasmo pracy.
    Czy w takim wypadku powinienem dodać do schematu jeszcze impedancję wejściową filtru?
    Gdy próbuję na wejściu filtru dodać niską impedancję ok. 10 Ω, nie widzę zmian w charakterystyce.

Wertyuud, czy mogę etykietę "a" w Twojej symulacji umieścić przed filtrem, aby uzyskać wzmocnienie w funkcji częstotliwości z pominięciem filtra?
  • Pomocny post
    #5 18172730
    Wertyuud
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    mateuszpozn napisał:
    Czy w takim wypadku powinienem dodać do schematu jeszcze impedancję wejściową filtru?

Impedancja wejściowa twojego filtru zależy od wartości jego komponentów (C2, C7, L3) oraz tego co jest podłączone do wyjścia. Jeżeli chcesz uzyskać wyniki bliskie rzeczywistości, to przy symulacji filtru powinieneś uwzględnić impedancję wyjściową poprzedniego bloku, które jest źródłem sygnału (czyli wykonać symulację ze wzmacniaczem tj. wcześniej), oraz obciążenie. W twoim przypadku jako obciążenie zastosowałeś rezystor, ale jeżeli tam ma być w rzeczywistym układzie antena, to sprawa się komplikuje. Antena może oprócz rezystancji wykazywać charakter pojemnościowy lub indukcyjny i do tego zmienny wraz z częstotliwością. Możesz sprawdzić jak filtr będzie się zachowywał przy różnych impedancją, ale nie mając danych na temat rzeczywistej anteny nie jesteś w stanie dokładnie przewidzieć zachowania. Nie oznacza to wyniki symulacji są bezużyteczne.
    mateuszpozn napisał:
    Wertyuud, czy mogę etykietę "a" w Twojej symulacji umieścić przed filtrem, aby uzyskać wzmocnienie w funkcji częstotliwości z pominięciem filtra?

Tak, można zrobić w ten sposób.
    Ogólnie to jak wspomniałem we wcześniejszym poście wzmocnienie twojego wzmacniacza zależy od amplitudy sygnału wejściowego. Ja wstawiłem arbitralnie źródło sinusoidalne 1Vpk, a w rzeczywistym układzie będą na pewno inne parametry. Również impedancja wyjściowa bloku poprzedzającego wzmacniacz jest istotna. Najlepiej w twoim przypadku byłoby zasymulować również oscylator trx pixie i zbadać układ jako całość. Przybliżenia z pojedyńczych bloków mogą nie być wystarczająco dokładne - gdy podłączasz na wejściu i wyjściu bloku idealne komponenty wyniki mogą wyglądać ładnie, ale po połączeniu takich bloków w łańcuch może się okazać, że pracując w innych warunkach dają zupełnie inne wyniki.
REKLAMA