logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automat schodowy + czujnik ruchu klatka schodowa w starej kamienicy

gabec88 17 Wrz 2019 10:54 1443 3
  • #1 18171989
    gabec88
    Poziom 2  
    Nie znalazłem niestety zbliżonego tematu, który by mi wyjaśnił temat więc zakładam nowy.

Na klatce schodowej mam 3 lampy, po 1 na każdym piętrze.
    Na parterze znajdują się 2 włączniki tzw. dzwonkowe do których idą po 2 przewody.
    Na pierwszym i drugim piętrze znajduje się po jednym włączniku dzwonkowym i tu do każdego również idą po 2 kable.
    Dodatkowo na parterze przy puszce jest automat schodowy, który po wciśnięciu któregoś przycisku zapala światło na całej klatce na określony czas.

Czy mogę wymienić jeden z włączników na parterze na czujnik ruchu, czy będzie to działało?
    Czy potrzebny jest jakiś specjalny czujnik?
    Dodatkowo czy mogę resztę przycisków zmienić na takie z podświetleniem, czy wymaga to dodatkowego zasilania?

Nie bardzo chciałbym zmieniać instalację ze względu na kucie ścian i przepychanki ze wspólnotą.
    Na zmianę włączników i montaż czujnika oczywiście zgoda jest.
  • #2 18172003
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Generalnie robi się to inaczej, likwiduje się włączniki i automat schodowy, a wymienia wszystkie lampy na plafoniery z czujnikiem ruchu. Wtedy każda z osobna się zapala wtedy kiedy jest to potrzebne, koszt takiej plafoniery to ok 100 zł za sztukę.

Ale możesz też zastosować sam czujnik, owszem będzie współpracował z automatem schodowym, ale wtedy musisz czymś zasilić czujnik, oraz czas świecenia lamp wydłuży się o czas ustawiony na czujniku + czas automatu. To już lepiej zastąpić automat schodowy czujnikiem ruchu jednocześnie likwidując włączniki, ale wtedy całe oświetlenie będzie się zapalać tylko poprzez jeden ? czujnik ruchu...
  • #3 18172070
    gabec88
    Poziom 2  
    Lampy niestety nie wchodzą w grę, są w takich miejscach, że czujnik ruchu w takiej lampie nie złapie człowieka.

Chciałem zastosować czujnik tylko na parterze - jest dość daleko od wejścia, żeby ludzie nie brudzili siebie i ściany - jak rozumiem nie da się tego zastosować bez przeciągania dodatkowego kabla?
    Reszta włączników znajduje się przy drzwiach do mieszkań, więc nie ma potrzeby instalowania ta czujników - chyba że dla wygody, też jest to godne przemyślenia.

A cz da się chociaż zastosować podświetlane włączniki czy to również wymaga dodatkowego zasilania?

To że świecą się 3 lampy w jednym czasie przez około 5 minut nie jest problemem przy LEDach po 4-5w każda - nie jest to duży koszt i chyba nie ma się tu o co bić.

Czy da się tu zrobić coś rozsądnego bez prucia ścian?
  • #4 18172405
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA