Dziś przerabiam urządzenie, które przybyło do mnie ze Słowenii - wysłał je czytelnik, wraz z kilkoma innymi gadżetami. GBDQA to sterowany przez Wi-Fi i zgodny z Tuya moduł oferujący programowalne zabezpieczenia przed zbyt dużą bądź małą wartością napięcia, prądu lub mocy oraz wbudowany przekaźnik bistabilny. Pokażę tutaj jego wnętrze, oraz przerobię go tak, by działał bez chmury, w 100% lokalny sposób i mógł być połączony z Home Assistant.
Czytelnik już rozwiercił nity, nie ma tu niestety śrubek. Trudniej go będzie później złożyć, ale i tak nie jest to trudniejsze niż programowanie przykładowo lampek LED.
Zaglądamy do środka. Płytka jest zaskakująco mała. Jak oni tam upchnęli komunikację i zasilacz? Zaraz się przekonamy.
Widać też przekaźnik bistabilny - wymaga on podania energii tylko do przerzucenia stanu oraz siłą rzeczy stan jest utrzymany po utracie zasilania - oraz przekładnik prądowy służący do pomiaru natężenia.
Druga strona PCB ujawnia szczegóły - zasilanie realizuje przetwornica obniżająca napięcie na BP2525, tuż za nią jest osobna mała przetwornica do zasilania modułu Wi-Fi, a pomiarem zajmuje się BL0942. Pewnie jak zwykle komunikuje się z głównym kontrolerem przez UART.
Zostaje moduł Wi-Fi - to T1-U-HL, czyli nowsza wersja CBU. To już nie BK7231N, lecz BK7238! Ten układ też jednak wspiera OpenBeken, czyli polecane rozwiązanie na uwolnienie tego typu urządzeń od chmury.
Pady są w tych samych miejscach, można zmienić firmware.
Potrzebny będzie konwerter USB na UART oraz nasz flasher:
https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
Lutujemy zasilanie i pady RX i TX. TX do RX, a RX do TX. Moduł Wi-Fi pracuje na 3.3 V, z USB mamy 5 V, ale możemy się wlutować przed drugą przetwornicę, na kondensator. Nawet po jego napięciu znamionowym (10 V) widać, że pewnie pierwsza przetwornica daje 5 V, a druga 3.3.
Oczywiście wszystko wykonujemy przy urządzeniu odciętym od sieci elektrycznej. Teraz flasher będzie wymagać wykonania restartu urządzenia by rozpocząć proces operacji na flash. Tu jednak jest problem, bo na płytce jest kondensator, więc przywrócenie zasilania powoduje, że impuls prądu przez niego pobierany przeciąża port USB. Z tego powodu do zasilania wziąłem drugi kabelek:
Najpierw należy wykonać kopię Flash. Pozwoli to odkryć konfigurację GPIO.
JSON Tuya:
Kod: JSON
Interpretacja słowna:
Device seems to be using T1-U module.
- WiFi LED on P15
- LED (channel 1) on P21
- Button (channel 1) on P17
- Bridge Relay On on P8
- Bridge Relay Off on P6
To nam pomoże w konfiguracji. Teraz można wgrać OBK:
Po wgraniu powstanie otwarty punkt AP - pod IP 192.168.4.1 można skonfigurować dane naszej sieci:
Urządzenie dołączy do naszej sieci Wi-Fi:
Potem w Web App można zaimportować JSON pobrany przez Flasher:
To powinno umożliwić nam sterowanie przekaźnikiem:
Zostało włączyć układ pomiaru - wpisujemy komendę w "short startup command" i rebootujemy:
Mamy już pomiary, ale nie są one idealne:
Trzeba skalibrować - tak jak w Tasmota. Potrzebny jest drugi miernik, podłączamy go przed kalibrowanym, a potem obciążamy przykładowym obciążeniem rezystancyjnym, np. żarówką i wpisujemy z niego pomiary do Web App:
Można tu pomyśleć też o odjęciu poboru mocy przez sam gadżet, ale to są już znikome wartości. Od tego momentu na panelu będą wartości zbliżone do tych pokazywanych przez miernik użyty jako punkt odniesienia.
Teraz można już urządzenie parować z Home Assistant, ale to już pokazywaliśmy na naszym kanale:
Podsumowując, urządzenie jest malutkie i kompaktowe, a jednak może wykonywać automatyzacje. Normalnie z chmurą Tuya - po mojej interwencji już w pełni lokalnie. Dziękuję za udostępnienie mi tego sprzętu do testów, przerobię jeszcze pozostałe urządzenia z paczki, po czym całość wróci do czytelnika. Czy korzystacie z tego typu modułów? Zapraszam do komentarzy.
PS: Kopia oryginalnego wsadu: https://github.com/openshwprojects/FlashDumps/commit/5d9b9c30284a0d2120ee75f4412199667a231b04
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.