logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić/wymienić potencjometr w odkurzaczu Miele S251i?

gmiko 22 Wrz 2019 22:02 1359 6
REKLAMA
  • #1 18181328
    gmiko
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Witam,

Posiadam taki odkurzacz jak w temacie (leci sprzęt ale solidny), jednak nie działa w nim potencjometr od regulacji obrotów. Obecnie zwarte są kable i działa na max obrotach. Czy można naprawić/wymienić taki potencjometr. Panel z pokrętłami jest raczej nierozbieralny
    Jak naprawić/wymienić potencjometr w odkurzaczu Miele S251i? Jak naprawić/wymienić potencjometr w odkurzaczu Miele S251i?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18181384
    gmiko
    Poziom 9  
    Dzięki spróbuje może zejdzie to pokrętło
  • #4 18250722
    gmiko
    Poziom 9  
    Wiem, ze to może trywialne, ale potrzebuję pomocy i upewnienia się przy połączeniu. Piny z fazą oznaczyłem +. Do tej pory zwarty był pin 1+ z 2 -. Jak obecnie podłączyć prawidłowo ten potencjometr?
    Jak naprawić/wymienić potencjometr w odkurzaczu Miele S251i?

załączam filmik gdzie jest rozbierany ten odkurzacz, może to pomoże w rozwiązaniu mojego kłopotu:
    https://www.youtube.com/watch?v=FZwt8nuKZMg&f...H7kNX8JDFr6SM-R_GUSkLZQ0PoSmsvRGezchi_UUqC7X4
  • REKLAMA
  • #5 18251422
    Wilktor
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Potencjometr podłączasz tak jak był wcześniej podłączony
  • REKLAMA
  • #6 18251531
    gmiko
    Poziom 9  
    I tu jest problem bo nie wiem jak był, kable z pinu 1 i 2 były zmostkowane
  • #7 18588163
    gmiko
    Poziom 9  
    wystarczy podłączyć 1 i 2 pin w potencjometrze

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada odkurzacz Miele S251i, w którym uszkodzony jest potencjometr regulacji obrotów, co skutkuje działaniem na maksymalnych obrotach. W odpowiedziach zasugerowano, aby spróbować zdjąć pokrętło potencjometru, a jego wartość wynosi 220Kohm. Użytkownik potrzebował pomocy w prawidłowym podłączeniu nowego potencjometru, ponieważ wcześniejsze połączenia były zwarte. Ostatecznie potwierdzono, że wystarczy podłączyć piny 1 i 2 w potencjometrze, tak jak były wcześniej połączone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA