logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego robota – prośba o sprawdzenie projektu i uwagi do nadajnika IR

daniel93 19 Wrz 2005 13:47 2268 6
REKLAMA
  • #1 1831156
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 92
    Narysowałem schemat prostego robota .
    Niezrobiłem jeżcze nadajnika IR .
    Może ktoś niema co robić to go sprawdzi .
    Ja bym sobie sprawdził ale niemam potencjometrów .
    A do sklepu mam 10km .
    Załączniki:
    • Schemat prostego robota – prośba o sprawdzenie projektu i uwagi do nadajnika IR ROBOT.JPG (17.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1831759
    konradek26
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Jakiś drętwy ten schemat... po co wstawiasz jak nie testowałes?
  • REKLAMA
  • #3 1831836
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 92
    Bo czasami jest ktoś co niema co robić ;-) .
  • #4 1872481
    321321321
    Poziom 11  
    ktury ze znaków to potencjometr bo w necie potencjometr to taki szlaczek za strzałką\??
  • REKLAMA
  • #5 1873864
    Krzych51
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam !

321321321 napisał:
    kt[ó]ry ze znaków to potencjometr bo w necie potencjometr to taki szlaczek za strzałką\??

Potencjometr to rezystor a rezystor na schemacie ozacza się symbolem prostokątna lub jak to nazwałeś "szlaczkiem" strzałka symbolizuje natomiast suwak, który ślizga się po wspomnianym rezystorze.
    Pozdrawiam Krzych
  • #6 1874025
    tszewc
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    321321321 napisał:
    kt[ó]ry ze znaków to potencjometr bo w necie potencjometr to taki szlaczek za strzałką\??

Szlaczek ze strzałką obowiązuje w Stanach. W Europie przyjęte są inne oznaczenia - patrz schemat powyżej.
  • REKLAMA
  • #7 1876819
    gynnek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Czść wszystkim..
    Widzę że kolega nie ma dużo wiedzy elektronicznej.... (prosty robot) .. to jest tylko sterownik bardzo prymitywny kolego....

Owszem to są oznaczenia US. (dla pofalowanego rezystora)
    U nas mamy prostokąciki. dziwei mnie pytanie osoby... ( Gdzie jest ten potencjometr. to pokazuje samo w sobie że schemat jest z neta. ja osobiście projektuje i wszystko staram się wyliczyć. Ala najważniejsza jest praktyka.

Kolega nie pomyślał jednego.... Co do Odwodu RC., i tego prowizorycnego czujnika. Ni będę pisał ja ja bym to zmienił bo chyba nie trzeba a kolega
    trzewc wie napewno czemu nie opiszę niczego. hehe

Dobrze.... a więc polaryzcja foto elementu przez rezystor. potem odprowadzenie syngału przez Condensator 100u do układu WK (wspólny kolektor. następnie FILTR RC ... a można zrobić 2 układy WK z 2 filtrami RC. poten dać BC547c dla WE ( wspólnnym emiter i układ w klasie B . lub C. Pracę określa napięcie masa a kolektor tranzystora ) dopiro wtedy dał bym układ wykonawczy ale na Buz11 bądż IRF840. 540 520...
    Do tego impulsowy dobrany do rc 2 różnych częstotliwościach o 2 diodach nadawczych Podczerwień... aby każda częstotliwość odpowiadała sktętu robota w lewo prawo. lub ustawienie jednej cześtotliwość w której silniki ręciły by się w zależnośći od padającego promienie Infra Red. to wszystko co bym zmienił. ...pozdrawiam Marcin.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu prostego robota oraz prośby o sprawdzenie projektu i uwagi dotyczące nadajnika podczerwieni (IR). Autor nie wykonał jeszcze nadajnika IR i prosi o weryfikację schematu, ponieważ nie posiada potencjometrów i ma utrudniony dostęp do sklepu. W odpowiedziach zwrócono uwagę na brak testów schematu oraz różnice w oznaczeniach potencjometrów – w Europie stosuje się symbol prostokąta z suwakiem, natomiast w USA popularny jest symbol „szlaczka” ze strzałką. Podkreślono, że potencjometr to rezystor z suwakiem. Jeden z uczestników wskazał, że schemat jest bardzo prosty i przypomina sterownik, a także zasugerował poprawki dotyczące układu nadajnika IR: polaryzację fototranzystora przez rezystor, odprowadzenie sygnału przez kondensator 100 µF do układu wspólnego kolektora (WK), zastosowanie filtrów RC oraz tranzystora BC547C w konfiguracji wspólnego emitera, co pozwoliłoby na lepszą pracę układu. Zwrócono uwagę na konieczność praktycznego testowania i wyliczeń elementów w projekcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA