logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty układ włącz/wyłącz z pilotem IRDA?

nelik1987 15 Lis 2005 21:55 1779 3
REKLAMA
  • #1 1993656
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    musze zbydowac bardzo prosty (lecznie dla mnie dlatego piszę) układzik. Układ ma skąłda się z pilota i odbirnika. Pilot ma meic jedn przycisk po jego naciśniecu na odbiorniku ma ię zapalić dioda po nastepnym naciśnieću dioda ma zgasnać.,

Proszę o jak najprostrzą konstrukcję takiego urząenia ja myslałem zrobuić to na diodzie IRDA ale moze macie inne pomysły....

pozdrawian

nelik1987
  • REKLAMA
  • #2 1994249
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Witam

Nadajnik (pilot) zrobisz chyba na jednej diodzie LED w podczerwieni i baterii.

Układ odbiornika już jest bardziej skomplikowany. Myślę, że najłatwiej będzie to zrobić na układzie scalonym CD4013 i NE555. Co do budowy, musisz sam pokombinować (scalaki dosyć proste - wystarczy poczytać noty katalogowe).

Tu masz bardzo podobny układ (nawet zgadza się z moim pomysłem co do układów):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic163923.html#797483

Pamiętaj, że taki prosty pilot nie wysyła jakiegoś uporządkowanego kodu w podczerwieni, tylko sieje na wszystkie strony światłem IR, co może czasem wpłynąć na pracę urządzeń wykorzystujących IR w danym pomieszczeniu (zdalne sterowanie RTV, IrDA itp).
    Odbiornik może też zostać zakłócony przez te urządzenia i przełączać się samoistnie.
  • REKLAMA
  • #3 3635634
    tronix_1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Tu jest cos opartego na sygnale zakodowanym proste i fajne AVE Odbirnik i Nadajnik :D (Jest to kit zdalnego sterownia IR z elektroniki praktycznej )
    Załączniki:
    • sterowanie ir.rar (4.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3635691
    krzych_u
    Poziom 12  
    Ostatnio musialem zrobic taki uklad w oparciu o NE567 na laborki. Schematy ponizej. Do wyjscia mozna detektora mozna zalaczyc dodatkowo jakis odbiornik.

REKLAMA