Witam, Kupiłem nowy router jak w temacie, do niego internet z routerka UPC , tydzień było wszystko ok, więc zrobiłem upgrade do najnowszego firmwar-u. Po kilku dniach zauważyłem dziwną przypadłość, mianowicie co kilka, kilkanaście minut zanika internet na całym routerze również po kablu na około 1-6 sekund. Windows nie pokazuje że żadnego problemu z siecią WIFI ani nie wyświetla komunikatu że brak dostępu do internetu. Sprawdziłem net na routerze głównym UPC i w momencie gdy następuje serwanie netu na Asusie na głównym routerze UPC wszystko działa poprawnie.
Postanowiłem wrócić do wcześniejszej wersji firmwar-u bo poczytałem że czasami mogą być problemy ale to nie pomogło, wymieniłem główny kabel łączący router UPC z wejściem WAN na Asusie ale też nie pomogło. Router nie pokazuje żadnych błędów w logach to jest też dziwne.
Teraz się zastanawiam co jeszcze mogę sprawdzić? Ustawienia routera są identyczne jak były, żadnych zmian nie wprowadzałem, jeżeli na kablu podłączonym do Asusa też brak netu czyli router po prostu na chwila odcina połączenie.
Macie Panowie pomysły jak można dalej problem diagnozować?
P.S. Nawet teraz przy pisaniu posta przerwa na 20 sekund hmmm
Postanowiłem wrócić do wcześniejszej wersji firmwar-u bo poczytałem że czasami mogą być problemy ale to nie pomogło, wymieniłem główny kabel łączący router UPC z wejściem WAN na Asusie ale też nie pomogło. Router nie pokazuje żadnych błędów w logach to jest też dziwne.
Teraz się zastanawiam co jeszcze mogę sprawdzić? Ustawienia routera są identyczne jak były, żadnych zmian nie wprowadzałem, jeżeli na kablu podłączonym do Asusa też brak netu czyli router po prostu na chwila odcina połączenie.
Macie Panowie pomysły jak można dalej problem diagnozować?
P.S. Nawet teraz przy pisaniu posta przerwa na 20 sekund hmmm