logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z przerywaniem netu na routerze Asus RT-AC86U

Glina 28 Wrz 2019 14:03 1770 8
REKLAMA
  • #1 18190980
    Glina
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam, Kupiłem nowy router jak w temacie, do niego internet z routerka UPC , tydzień było wszystko ok, więc zrobiłem upgrade do najnowszego firmwar-u. Po kilku dniach zauważyłem dziwną przypadłość, mianowicie co kilka, kilkanaście minut zanika internet na całym routerze również po kablu na około 1-6 sekund. Windows nie pokazuje że żadnego problemu z siecią WIFI ani nie wyświetla komunikatu że brak dostępu do internetu. Sprawdziłem net na routerze głównym UPC i w momencie gdy następuje serwanie netu na Asusie na głównym routerze UPC wszystko działa poprawnie.
    Postanowiłem wrócić do wcześniejszej wersji firmwar-u bo poczytałem że czasami mogą być problemy ale to nie pomogło, wymieniłem główny kabel łączący router UPC z wejściem WAN na Asusie ale też nie pomogło. Router nie pokazuje żadnych błędów w logach to jest też dziwne.
    Teraz się zastanawiam co jeszcze mogę sprawdzić? Ustawienia routera są identyczne jak były, żadnych zmian nie wprowadzałem, jeżeli na kablu podłączonym do Asusa też brak netu czyli router po prostu na chwila odcina połączenie.
    Macie Panowie pomysły jak można dalej problem diagnozować?

P.S. Nawet teraz przy pisaniu posta przerwa na 20 sekund hmmm
  • REKLAMA
  • #2 18191053
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Testuj dwa okna cmd jednocześnie ping do routera i ping do wp.pl co przerywa a co nie? Czy "kablowo"jest stabilnie?
  • #3 18192143
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5403
    @Glina
    jimasek napisał:
    Testuj dwa okna cmd jednocześnie ping do routera i ping do wp.pl

Ja bym dla pewności uruchomił 3 okno cmd z pingowanie do modemoroutera UPC.

Co to jest za modemorouter UPC, jaki ma soft, czy jest wyłączone IPv6?
  • REKLAMA
  • #4 18192261
    IC_Current
    Ocena: 2505
    Tak się nie robi. Po co kupowałeś tego Asusa? Takie łączenie kaskadowe i wielokrotny NAT to tylko proszenie się o kłopoty. Gdybyś całkowicie wyeliminował urządzenie od UPC lub przestawił go w tryb "bridge", to wtedy miałoby to sens. Teraz nadal masz urządzenie od UPC, z jego wszystkimi wadami i zaletami a dodatkowo drugi klamot.
    Jak jedyne, co chcesz uzyskać, to poprawa zasięgu sieci bezprzewodowej, to tego Asusa masz podłączyć tak:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
    Z tym, że w takim trybie przepłaciłeś 300 zł za dodatkowy AP. Oprócz tego do BOK trzeba zgłosić wyłączenie protokołu IPv6 - takie zabawki jak ten Asus mogą sobie z nim nie radzić poprawnie.
    Jak chcesz wykorzystać jakieś "cudowne" właściwości Asusa, których nie posiada router od UPC, to musisz zlecić do BOK jego przestawienie w tryb bridge. Wtedy nie powinno być problemów z działaniem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18194588
    Glina
    Poziom 16  
    KOCUREK1970 napisał:
    @Glina
    Ja bym dla pewności uruchomił 3 okno cmd z pingowanie do modemoroutera UPC.
    Co to jest za modemorouter UPC, jaki ma soft, czy jest wyłączone IPv6?

Z UPC mam modem Thompson TWG870UG soft: STBA.01.85 wcześniej miałem drugi router TPLINK-a i lata działo bez żadnych problemów, zmieniłem router bo zaczęło zanikać wifi zresztą zasięg starego routerka był mierny.
    Pingi 3 puszczone jednocześnie wskazują że na nowym Asusie na kilka sekund zanika internet zarówno na kablu jak również na wszystkich sieciach WIFI ale na modemie z UPC pingi lecą normalnie więc problem z przerwami dotyczy Asusa.

Dodano po 14 [minuty]:

IC_Current napisał:

Jak jedyne, co chcesz uzyskać, to poprawa zasięgu sieci bezprzewodowej, to ....

To bym mój główny cel ponieważ mam dużo urządzeń które z rożnych przyczyn muszą działać po wifi, dodatkowo mam NAS-a do którego chciałem mieć dostęp poprzez WIFI z jak największą prędkością. Po trzecie na starym routerze nie było możliwe aby router poprzez WIFI pociągnął mi net 300Mb, teraz to jest możliwe. Oczywiście mogłem korzystać domyślnie z modemu tylko UPC ale na nim niestety WIFI jest masakryczne nawet przy 5Ghz, wyciągniecie 100Mb po WIFI jest niemożliwe.
  • #6 18194651
    KOCUREK1970
    Ocena: 5403
    @Glina
    To jeszcze poproszę o to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    300Mb po wifi...?
    Żeby mieć prędkość na poziomie 250 Mb/s musisz mieć odbiornik wifi 802.11ac 2x2 Mu-MIMO o przepustowość 867 Mbps.
    Eter musi być wręcz czysty, zero przeszkód w postaci ścian itd
    Siec wifi jest na tyle szybka, ile jej najwolniejszy element.
  • REKLAMA
  • #7 18194722
    Glina
    Poziom 16  
    KOCUREK1970 napisał:
    @Glina
    Siec wifi jest na tyle szybka, ile jej najwolniejszy element.

To jest logiczne i bardzo dobrze o tym wiem, na jednym laptopie w drugim pokoju osiągnąłem net o prędkości ponad 200Mb - cieszę się z wyniku bo na starym routerze szło zawsze ok 80Mb, stacjonarka z kartą wifi (nie za dobrą) wyciągnęła ok 140Mb przy 2,4Mhz wcześniej problemem było osiągnąć 80. Dodatkowo prędkość przesyłania dużego pliku na NAS-a przez WIFI (5GHz) to ok 25MB/s czyli około 200Mb. Aby osiągnąć 300 zdaje sobie sprawę że musiałbym zmienić kartę WIFI w stacjonarce oraz laptopy wyposażyć w odpowiednie karty WIFI ale jak mówię te prędkości które teraz uzyskałem są OK. Chce się jak najbardziej zbliżyć do sytuacji kiedy po WIFI wykorzystam w jak najlepszym stopniu mój net. Problem teraz to przerywanie netu....
  • #8 18194928
    IC_Current
    Ocena: 2505
    Jeżeli Asus ma służyć tylko jako AP, to podłącz jak w poradniku, co Ci przesłałem i prawdopodobnie nie będzie problemu. Przy okazji pozbędziesz się podwójnego NAT, co bardzo pozytywnie wpłynie na Xboksa itp usługi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18196258
    Glina
    Poziom 16  
    IC_Current napisał:
    Jeżeli Asus ma służyć tylko jako AP, to podłącz jak w poradniku, co Ci przesłałem i prawdopodobnie nie będzie problemu.

Tak zrobiłem, teraz testuje... dzięki za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przerywaniem internetu na routerze Asus RT-AC86U, który występuje po aktualizacji firmware'u. Internet zanika na kilka sekund zarówno na połączeniach kablowych, jak i bezprzewodowych, mimo że główny router UPC działa poprawnie. Użytkownik próbował wrócić do wcześniejszej wersji firmware'u oraz wymienić kabel WAN, ale to nie przyniosło efektów. Użytkownicy sugerują testowanie stabilności połączenia poprzez pingowanie routera oraz modem-routera UPC, a także rozważenie przestawienia modemu UPC w tryb bridge, aby uniknąć problemów z podwójnym NAT. Użytkownik potwierdza, że nowy router Asus poprawił prędkość Wi-Fi, ale problem z przerywaniem internetu nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA