logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk w chmurze. Backup danych. Gdzie? Jak? Co? Za ile?

bumble 04 Paź 2019 11:36 1110 5
REKLAMA
  • #1 18201158
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    Mam trzy komputery i sporo danych. Chce zrobić backup do chmury bo trzymanie wszystkiego na dysku backupowym robi się już uciążliwe. Jaki dysk w chmurze polecacie. Tak żeby można było robić backup partycji systemowych np z Acronisa i w razie czego przywrócić albo ściągnąć. Gdzie można trzymać dane. Gdzie można edytować swoje katalogi według potrzeb. Jeśli ma to znaczenie moje systemy to Windows. Chmura najlepiej darmowa lub za niewielkie pieniądze. Nie potrzeba mi wiele miejsca jakieś może 5GB na początek. Może mniej. Proszę o porady w tej sprawie doświadczonych kolegów.
  • REKLAMA
  • #2 18201176
    humbel
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    - mega.nz
    50 GB na start.
    Korzystam od ponad 5 lat, bez żadnych problemów, transfery bardzo szybkie nawet w darmowym pakiecie.
    Ceny za dodatkowe pojemności jak dla mnie przyzwoite przy takich prędkościach transferu.
  • REKLAMA
  • #3 18201182
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    5GB to chyba za mało na backup partycji systemowej, chyba że używasz Windows XP.
    Jak kupisz nowego smartfona Samsunga to dostajesz 100GB na 2 lata od Microsoft za darmo,
    chociaż nie wiem czy promo jest jeszcze aktualna.
  • REKLAMA
  • #4 18201190
    bumble
    Poziom 40  
    No oczywiście ze za mało 5GB. 500Gb taki mam dysk na backup i zapchany po brzegi. Mam iphony nie będę kupował samsunga, nie cierpię androida.

Dodano po 9 [minuty]:

Jeszcze jedna ważna rzecz o której nie napisałem to synchronizacja. Co mam dokładnie na myśli? Robię np na dysku trzy katalogi jako moje trzy komputery i np co tydzień jest robiona synchronizacja i wszystkie zmiany które były na PC zostaną zapisane w chmurze żebym nie musiał pamiętać o tym. Nie dotyczy to oczywiście obrazu dysku który zrobiony pod acronisem będę tam umieszczał ale punkty przywracania mogły by się już synchronizować.

Dodano po 35 [minuty]:

Pomyślałem sobie ze może onedrive skoro mam win10
  • REKLAMA
  • #5 18201320
    humbel
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    bumble napisał:
    Pomyślałem sobie ze może onedrive skoro mam win10

W zasadzie każdy przyzwoity dysk sieciowy (Google Drive, OneDrive, Mega) mają dedykowane aplikacje do synchronizacji danych.
    Na + dla OneDrive ponieważ chmura jest komponentem wbudowanym w system Win10.
    Jedyną opcją nad którą powinieneś rozważać jest przestrzeń dyskowa którą oferują. Prędkości transferu w przypadku wyżej wymienionych dysków są wystarczające by sprawnie przesyłać dane na dysk (w większości przypadków są to ograniczenia łącza użytkownika), chmury nie są wąskim gardłem dla prędkości.

- Mega.nz
    [url=]https://mega.nz/pro[/url]

- OneDrive
    [url=]https://onedrive.live.com/about/pl-pl/plans/[/url]

- Google Drive
    [url=]https://one.google.com/about[/url]
  • #6 18201334
    bumble
    Poziom 40  
    No właśnie trzeba rozważyć ile miejsca potrzebuje.
REKLAMA