logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 nie startuje po aktualizacji i próbach naprawy, brak w BIOS opcji bootowania

letsapseok 05 Paź 2019 12:38 8244 12
REKLAMA
  • #1 18202848
    letsapseok
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,

jakiś czas temu przy wyłączaniu komputera włączyła mi się aktualizacja oprogramowania. Nie miałem na nią wtedy czasu, więc wyłączyłem komputer. Po ponownym włączeniu system nie chciał się włączyć, po paru próbach udało mi się włączyć go poprzez WinRe i odzyskiwanie systemu. Parę dni był spokój i wszystko działało, lecz potem znowu Windows nie chciał się bootować. Tym razem jednak nie pomogło ani odzyskiwanie, ani naprawa w WinRe. Postanowiłem więc przywrócić cały system do ustawień fabrycznych. Komputer po tym normalnie się włączył, jednak kolejnym razem znów miałem ten sam problem.
    Tym razem chciałem zrobić reinstalację na czysto z usb. Wszedłem do BIOSu, żeby zmienić kolejność bootowania, a tu napotkałem niespodziankę - na liście nie było opcji bootowania z Windows Boot Manager. Próbowałem dodać go sam, natomiast na liście nie ma odpowiedniego pliku :// Reinstalacja na czysto także nic nie daje. Próbowałem chyba wszystkich metod jakie tylko mogłem w internecie znaleźć i żadna nie działa.

Aktualnie komputer włącza się do logo Dell, kółeczko ładowania kręci się przez parę sekund i do razu przechodzi do skanowania w Support Assistant.

Chce się dowiedzieć czy jest jeszcze coś co mogłoby pomóc lub czy jest coś czym mogę naprawić jakoś tego laptopa zanim oddam go do serwisu.
    Od razu mówię, że kompletnie się na komputerach nie znam i proszę o jak najbardziej szczegółowe i łopatologicznie napisane instrukcje co mogę zrobić :/

Komputer to Dell G3 Inspiron 3779, mam go niecałe 3 miesiące i kupiłem go nowego w sklepie.

System (zanim wszystko się popsuło): Windows 10
    Wersja BIOSu: 1.1.0
    Procesor: IntelŸ Core? i5 8gen 8300H 2,3 - 4,0 GHz
  • REKLAMA
  • #2 18202919
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8306
    Witaj. W jaki sposób był stworzony nośnik usb z czystą wersją systemu? Przez narzędzie Microsoftu, czy jakieś inne kombinacje?
  • REKLAMA
  • #3 18202922
    letsapseok
    Poziom 6  
    dt1 napisał:
    Witaj. W jaki sposób był stworzony nośnik usb z czystą wersją systemu? Przez narzędzie Microsoftu, czy jakieś inne kombinacje?

Narzędzie microsfotu, po podłączeniu do laptopa instalacja rozpoczyna się i kończy prawidłowo. Potem jednak system nadal się nie włącza
  • #4 18202930
    dt1
    Admin grupy komputery
    Instalator jest uruchamiany w trybie UEFI, czy w trybie CSM/legacy? Jakie są w tej chwili ustawienia BIOS dotyczące UEFI, CSM, Secure boot?
  • #5 18202982
    letsapseok
    Poziom 6  
    W trybie UEFI z tego co się orientuje. Aktualnie nie mam dostępu do laptopa, będę w domu wieczorem, ale aktualnie Secure Boot jest wyłączony. Próbowałem startować komputer i instalować i z włączonym i wyłączonym i taki sam efekt.
  • REKLAMA
  • #6 18202988
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli zainstalujesz w trybie UEFI, to bootowanie w trybie UEFI powinno znaleźć Windows Boot Manager. Jeśli w trybie CSM to powinna być możliwość wskazania dysku po jego nazwie, jako urządzenia. Możesz spróbować przywrócić ustawienia BIOS do domyślnych. Jeśli dalej będą występować problemy to warto przeprowadzić skróconą diagnostykę dysku (sprawdzić sam SMART). W komputerze jest jeden dysk, czy więcej?
  • #7 18202997
    letsapseok
    Poziom 6  
    Spróbuje zrobić diagnostykę po powrocie do domu. Dysk jest jeden
  • REKLAMA
  • #8 18205113
    letsapseok
    Poziom 6  
    Po którejś z kolei instalacji udało mi się dodać Windows Boot Manager do listy, lecz teraz za każdym włączaniem wyskakuje mi błąd „Nie można załadować aplikacji lub systemu operacyjnego z powodu braku wymaganego pliku lub błędów w tym pliku

Plik: \Windows\system32\winload.efi
    Kod błędu: 0xc000000f”

Próbowałem znowu instalować system, lecz po włączeniu komputer wyskakuje kolejny błąd:
    „Nie można załadować systemu operacyjnego, ponieważ nie ma kluczowego sterownika systemowego lub zawiera on błędy.

Plik: \Windows\System32\drivers\arcsas.sys
    Kod błędu: 0xc0000221”

Żadne z rozwiązań po wpisaniu w Google nie pomagają, reinstall także nie - za każdym razem pokazuje się któryś z tych dwóch błędów.
  • #10 18205498
    letsapseok
    Poziom 6  
    Nie wykryto żadnych błędów :/
  • #11 18205525
    dt1
    Admin grupy komputery
    Spróbuj w takim razie z innym nośnikiem instalacyjnym.
  • #12 18206738
    letsapseok
    Poziom 6  
    Próbowałem zrobić reinstall z innego Pendrive, lecz system potem w ogóle się nie bootuje - od początku włącza z powrotem instalacje z usb. Nie tworzy tez Windows Boot Menagera
  • #13 18206838
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Pokaż wreszcie SMART dysku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problemy z uruchomieniem systemu Windows 10 po przerwaniu aktualizacji. Po kilku próbach naprawy przez WinRe oraz przywracania ustawień fabrycznych, użytkownik zdecydował się na reinstalację systemu z USB. W BIOSie nie znalazł opcji bootowania z Windows Boot Manager, co utrudniło proces. Po dodaniu Windows Boot Manager do listy, pojawiły się błędy związane z brakującymi plikami systemowymi, takimi jak winload.efi oraz arcsas.sys. Użytkownik próbował diagnostyki pamięci RAM oraz reinstalacji z różnych nośników, jednak problemy nadal występowały. Ostatecznie zasugerowano sprawdzenie stanu dysku twardego (SMART).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA