Mam maly problem bo nie wiem jaki uchwyt wybrac do peugeota 206. Mam antenke lemm 1200 i musze ja jakos przymocowac. tylko jak? Nie chce dziurawic samochodu bo jest jeszcze na gwarancji. Typowy dzwonek nie pasuje bo mi sie nie chce domknac klapa a magnesowa antena mi porysowala dach. jakies pomysly?
Na dach nakleić folię bezbarwną i na tym ustawić magnesówkę. Folię można zawsze zerwać a dach nie będzie się rysował. Niektórzy twierdzą że to pogarsza warunki pracy anteny ale ja niczego takiego nie zauważyłem. Antenka ładnie się zestroiła i nie było problemów z zasięgiem. Teraz mam lemm at 1200 na uchwycie przykręconym do klapy bagażnika (nie na dzwonku bo nie pasował).
Witam.
Co do pomysłu poprzednika o naklejeniu na dach jakiejs foli ten pomysł mi sie nie podoba osobiście testowałem taki przypadek (na długiej antence) i powiem że bez taśmy SWR był bardzo mały a po przyklejeniu taśmy SWR stał się wyższy.
Bez taśmy swr na 1 wszym kanale 1.2 na 40 kanal 1.2 na 20kanale 1.1
Z taśmą swr na 1 wszym kanale 1.6 na 40 kanal 1.6 na 20kanale 1.5
a wiec jednak taśma pogorszyła prametry anteny.
Moim zdaniem najlepiej zainstalować antene przykręcając ją do blach ale wybór należy do użytkownika.
Pozdrawiam.
Zdecydowanie dziura w dachu. Oczywiście nikt nie chce wiercić w swoim nowym ślicznym autku ale wystarczy wyciągnąć anteną radiową i montować CB w jej miejscu. Jeśli słuchasz muzyki podczas jazdy to antenke radiową można wcisnąć gdzieś pod tapicerke albo zamontowac jakiś patent typu antena przyklejona do szyby (widziałem takie cudo które przypominało ogrzewanie tylnej szyby). Są też wynalazki które umożliwiają podłączenie równocześnie CB i radia do anteny od CB ale nigdy nie widziałem tego w akcji więc się nie wypowiadam.
Antenę zamocowałem w otworze po UKF-owej. Dopupiłem mały dipolek UKF ze wzmacniaczem (ok. 35,- zeteł) i przykleiłem go na przedniej szybie pod krawędzią - prawie niewidoczny. Odbiór jest dobry. Gorszy niż z oryginalnym "batem" lecz zadowalający. W mieście, w okolicy kilkuset metrów od anten nadawczych UKF są zakłócenia, nic strzasznego.
Wymontowanie oryginalnej anteny to nic strasznego. W tym celu należy:
Podważyć obudowę lampki oświetlenia wnętrza po prawej stronie. Mocowana na wcisk i zatrzask.
Odkręcić kluczem nr 10 nakrętkę oryginalnej anteny.
Przewlec kabel anteny CB od otworu lampki do wybranego miejsca.
Umnie rtf jest przy lewych drzwiach pod skrzynką bezpieczników więc kabel antenowy biegnie w lewo od otwory lampki. Tu go po prostu przpchałem.
Obicia słuplów bocznych są mocowane na kilku zatrzaskach. By je zdjąć wystarczy energicznie je pociągnąć. Są tam gotowe obejmy do prowadzenia kabli.
Trochę kłopotu może sprawić przewleczenie kabla pod deskęw żądane miejsce. Warto zdjąć ku pomocy lewą (lub prawą) pokrywę boku deski rozdzielczej. Tutaj, znowu wystarczy podważyć i pociągnąć. Po przyświeceniu latarką łatwo przewlwc kabel w odpowiednim kierunku.
Mi operacja zabrał trochę czasu ze względu na ostrożność z jaką poruszałem sięw nieznanym terenie. posiłkując się powyższymi instrukcjami można się chyba wyrobić z montażem w pół godziny.