logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP LaserJet P1102 nie drukuje na Lenovo z Win 10 po przerwanej instalacji

rafaello12098 09 Paź 2019 22:15 8382 7
REKLAMA
  • #1 18210983
    rafaello12098
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam

Posiadam drukarkę HP LaserJet P1102 która jest połączona za pomocą przewodu usb z laptopen Lenovo z Win 10
    Laptop widzi urządzenie, przy podłączeniu słychać charakterystyczny dźwięk podłączenia nowego urządzenia

Podczas instalowania sterowników drukarki z oryginalnej płyty instalacja się zacięła i ją ręcznie przerwałem.

Drukarkę zainstalowałem ręcznie, ponieważ automatycznie się to nie udało. Pomimo tego drukarkę nadal czyta w "inne urządzenia"

HP LaserJet P1102 nie drukuje na Lenovo z Win 10 po przerwanej instalacji

Przy próbie drukowania wyskakuje mi błąd

Drukarkę testowałem na komputerze stacjonarnym z win 7 gdzie działała poprawnie

W menedżer urządzeń żadnych błędów nie wywala

Pobierałem sterowniki ze strony producenta do drukarki lecz nic to nie pomogło.

Jaka może być przyczyna niedziałającej drukarki?
  • REKLAMA
  • #2 18211011
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    W panelu sterownia kliknij PPM na drukarkę HP 1100 i ustaw ją jako urządzenie domyślne.
  • REKLAMA
  • #3 18211037
    rafaello12098
    Poziom 9  
    RADU23 napisał:
    W panelu sterownia kliknij PPM na drukarkę HP 1100 i ustaw ją jako urządzenie domyślne.

Niestety nie mam takiej opcji

Dodano po 3 [minuty]:

Przy wyborze urządzenia do drukowania drukarka HP 1100 jest nie widoczna

• #4 18211045
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    Momencik.
    Piszesz że masz problem z drukarką HP LaserJet P1102 więc to ją spróbuj ustawić jako domyślne urządzenie. Przepraszam, moje niedopatrzenie.

Również jeśli podłączasz pod port USB 3.0, spróbuj przepiąć do 2.0
  • #5 18211197
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1079
    Bym zaczął od początku, tj. wyczyścił resztki po nieudanej instalacji, następnie pobrał sterowniki*: https://support.hp.com/pl-pl/drivers/selfservice/HP-LaserJet-Pro-P1102-Printer-series/4110394 i sprawdził czy na pewno kolejność czynności wygląda tak, że najpierw się drukarkę podłącza, a potem podaje drivery, czy jednak odwrotnie (wiem, że lenistwo jest wstydliwą przypadłością, ale mimo to nie chce mi się zgłębiać manuala).
    Dopiero potem zacząłbym załamywać ręce licząc, że - tak, jak to dawniej z HP i Windowsem bywało - za 2-3 dni drukarka się "sama" znajdzie i zainstaluje. ;)

* Link dla wersji 64-bitowej, bo... mi się taki otworzył (w poście otwierającym brak informacji na ten temat).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #6 18211486
    rafaello12098
    Poziom 9  
    Po ustawieniu jako drukarka domyślna nadal jest problem z wydrukiem

Dodano po 28 [minuty]:

Nie wiem jak to zrobiłem ale drukarka działa :)

To co zrobiłem to usunąłem drukarki z " urządzenia i drukarki" oraz odinstalowałem wszystkie sterowniki jakie znalazłem. Następnie znalazłem w "mendedżer urządzeń" że drukarka jest widoczna.

Później zobaczyłem że przy wyborze urządzenia do drukowania jest wyświetlana drukarka z dopiskiem (kopia 1) co nie mam pojęcia co oznacza.

Drukarka jest niewidoczna w "urządzenia i drukarki"

Przy próbie drukowania pdf mam do wyboru dwie takie same drukarki z czego działa aby ta z dopiskiem (kopia 1)

Ktoś wie co mogło się tu zadziać ?
    Dodam że teraz przy podłączeniu drukarki do laptopa nie ma charakterystycznego dźwięku podłączenia nowego urządzenia.
  • REKLAMA
  • #7 18211671
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3554
    rafaello12098 napisał:
    Ktoś wie co mogło się tu zadziać ?
    Dodam że teraz przy podłączeniu drukarki do laptopa nie ma charakterystycznego dźwięku podłączenia nowego urządzenia.

Może ja Ci pomogę :?: :D

Dwa programy (USBDeview i DriverStore Explorer) wystarczą do rozwiązania tego problemu.
    Myślę że odpowiednie usunięcie tych urządzeń (odinstalowanie i doinstalowanie ponownie właściwych sterowników) powinno pomóc. :idea:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3568187.html#17874981
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3591640.html#18022466
    Załączniki:
    • DriverStore Explorer v0.10.54.zip (882.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18250091
    rafaello12098
    Poziom 9  
    Rozwiązanie problemu opisałem powyżej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z drukarką HP LaserJet P1102, która nie drukuje na laptopie Lenovo z systemem Windows 10 po przerwaniu instalacji sterowników. Mimo że laptop rozpoznaje urządzenie, drukarka jest widoczna tylko w "inne urządzenia". Użytkownik próbował ręcznej instalacji, ale nie udało się ustawić drukarki jako domyślnej. Po kilku sugestiach, takich jak zmiana portu USB oraz usunięcie pozostałości po nieudanej instalacji, użytkownik ostatecznie rozwiązał problem poprzez odinstalowanie wszystkich sterowników i ponowną instalację, co pozwoliło na prawidłowe działanie drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA