logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ardo A500 - pralka nie kończy pobierania wody po przestawieniu

xymox 20 Wrz 2005 02:45 2299 12
REKLAMA
  • #1 1833202
    xymox
    Poziom 11  
    Przeszukałem tematy ale nie widzę takiej usterki....Mam 7 letnią Ardo...Stała przez te lata w jednym miejscu...Zrobiłem remont łazienki i musiałem ją trochę poprzestawiac...No i zepsuła się...Nie kończy pobierac wody bo cały czas ją wylewa...Więc tak pobiera bez ustanku...Bęben się wogóle nie napełnia...Nigdy na nią nie narzekałem bo działała przez te lata bez awaryjnie...Być może to czas by kupić nowa pralkę, ale kasa poszła na remont! Czy jest możliwe że uda mi się to samemu naprawić?...Co mogło się stac?...Może trzeba wymienić jakąś część?...Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1833225
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 1833594
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 1834924
    xymox
    Poziom 11  
    Hmmm...Może rzeczywiście coś jest na rzeczy bo...węża też"remontowałem" :-) Teraz wylot jest przytwierdzony do odpływu na podłodze, a wcześniej był na wannie...Zaraz to sprawdzę...Ale czy to by oznaczało, że woda z pralki nie może iść bezpośrednio do rury odpływowej?Czy musi się wylewać do wanny(bo tylko wtedy może być podniesiona)?Przecież rura odpływowa w łazience nie może być na wysokości 1 metra...
  • #5 1834943
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 1834977
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3386
    xymox napisał:
    Przecież rura odpływowa w łazience nie może być na wysokości 1 metra...

Witam
    Kolano rury odpływowej (na końcu rury) musi znajdować się powyżej poziomu wody w pralce.
    Obowiązuje tu zasada naczyń połączonych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1835018
    xymox
    Poziom 11  
    Sprawdziłem...No tak! Działa! Jakie to proste.Ale teraz to już nic z tego nie rozumiem...Przecież najczęściej odpływ znajduje się przy podłodze...Czyżby nie było możliwości by woda z pralki nie wylewała się na zewnątrz (czyli np. do wanny czy brodzika)lecz bezpośrednio do odpływu?!...

A jeśli środkowy odcinek rury podniosę wyżej?...
  • #8 1835091
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 1835122
    xymox
    Poziom 11  
    Na razie działa, ale zdaje się że to jeszcze nie ostatnie słowo :-) Odpukać.

Dodano po 36 [minuty]:

Dzięki skryn i pozostałym też dziękuję za pomoc.
    Ale właściwie jak wy to macie zrobione w domach? :-)
  • #10 1835278
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 1835666
    xymox
    Poziom 11  
    Poczytałem trochę na ten temat...Pan Adam Słodowy(mam jego książkę z lat siedemdziesiątych)opisuje to wszystko dość ładnie...Podkreśla że podłączając węża z pralki do rury z umywalki(bo jest dość wysoko)trzeba zamontować powyżej syfonu.Ale właściwie dlaczego?Przecież wtedy wyziewy z pralki pójdą do góry i rozejdą się po łazience...Czyż nie? :-)
  • #12 1835686
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Ja z kolei słyszałem, że to wyziewy z kanalizy nie magą dostać się do pralki, bo korozja ją szybciej zniszczy. Z tąd konieczność montowania powyżej syfonu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada 7-letnią pralkę Ardo A500, która po remoncie łazienki i przestawieniu zaczęła nie kończyć pobierania wody – woda jest ciągle wylewana, a bęben się nie napełnia. Problem okazał się związany z nieprawidłowym umieszczeniem węża wylewowego. Wąż powinien być zamocowany na wysokości od 60 do 120 cm nad podłogą, aby zapobiec ciągłemu wypływowi wody z pralki. Zasada ta wynika z prawa naczyń połączonych – kolano rury odpływowej musi znajdować się powyżej poziomu wody w pralce. Podłączenie węża bezpośrednio do odpływu przy podłodze powoduje, że woda nie zatrzymuje się w bębnie i stale wypływa. Rozwiązaniem jest podniesienie węża wylewowego lub podłączenie go do syfonu zlewu na odpowiedniej wysokości. Dyskutowano również o konieczności montażu węża powyżej syfonu, aby zapobiec przedostawaniu się wyziewów kanalizacyjnych do pralki, co mogłoby powodować korozję. W praktyce wiele osób podłącza wąż do zlewu, skąd woda odpływa do kanalizacji przez syfon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA