logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie głośniczków creative do wyjścia cyfrowego DVD

GPiotr1 20 Wrz 2005 09:20 1545 3
REKLAMA
  • #1 1833389
    GPiotr1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, w moim odtwarzaczu DVD nie mam żadnych analogowych wyjść, tylko SCART oraz cyfrowe, a chciałbym podłączyć głośniczki komputerowe 5.1 creative'a.
    Wiem, że potrzebny jest mi jakiś dekoder sygnału cyfrowego na analogowy, ewentualnie jakiś wzmacniacz (jeśli sygnał z dekodera będzie za słaby).
    Czy są jakieś fabryczne urządzonka przez które mógłbym to podłączyć ? oczywiście nie myślę o amplitunerach wyższej klasy bo głośniczki są aktywne. Czy lepiej zbudować taki dekoder ?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1835763
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Raczej nie masz szans na zbudowanie cyfrowego dekodera.
    To wyjście rzeczywiście przeznaczone jest do wyższej klasy wzmacniaczy kina domowego i telewizorów z wbudowanymi dekoderami.

Jeśli to jest, jak piszesz, zestaw 5.1, a nie głosniki "luzem" od takiego zestawu, to powinien mieć dekoder Dolby Surround z analogowym wejściem stereo.
    Podłączasz tam stereofoniczny sygnał audio z gniazda SCART i wszystko działa (może jeszcze trzeba ustawić jakieś opcje audio w DVD).
    Wmak
  • REKLAMA
  • #3 1836204
    GPiotr1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy to ma znaczyć, że nie ma na rynku jakiś układów dekoderów do tego "luzem" ? są oprocz tego jeszcze wyścia cinch 2 audio i jeden video ale to są tylko wyjścia stereo a przecież ścieżka dźwiękowa na DVD i zapewne tez w wyjściu cyfrowym jest 6 kanałowa ... z samego SCARTa tez moge wyciagnac tylko stereo.
    pozdrawiam
  • #4 1836284
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Szukaj, może znajdziesz...
    Przeszukaj Elektrodę, zobaczysz, czy komuś udało się to zbudować.
    W sygnale stereo są informacje dla centralnego i tylnych kanałów.
    Dekoder Dolby Pro Logic umie je rozszyfrować i podać do głośników.
    W zestawie, jak piszesz 5.1, powinien być taki dekoder, chyba że masz tylko głośniczki do komputera - wtedy dekoder w Dolby w karcie dźwiękowej robi, co trzeba.
    Wmak
REKLAMA