logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatywa dla dekodera Creative DDTS 100 do systemu 5.1 z wieloma wejściami?

sik_88 19 Gru 2007 23:14 15667 15
REKLAMA
  • #1 4606100
    sik_88
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!

Jest mi potrzebne włąsnie takie urzadzenie jak DEKODER Creative DDTS 100, ale firma Creative nie wiedzieć jak nie wiedzieć czemu przestała je produkować. Czy zatem wiecie może czy są jakieś podobne urządzenia spełniające te same/podobne funkcje? Lub ewentualnie jak rozwiązać mój problem łączenia urządzeń bez potrzeby kupowania drogiego amplitunera, którego wzmacniacz i tak nie był by wykorzystany...

A to co musze podłączyć przestawia się następująco:

Mam 2 pary kolumn i subwoofer (głośnik centralny w przyszłości też będzei) a więc taki zestaw nadaje się do dzwięku 5.1 DD DTS itd. Wszystko jednak działa na osobnych wzmacniaczach stereo i żeby uzyskac dzwięk DD potrzebuje dekodera. Musi to być jednak dekoder taki do którego będzie można podłączyć:

1. komputer - 6 kanałów analogowo.
    2. zewnętrzną karte tv - stereo
    3. dekoder samsung (polsat cyfrowy) (kabel optyczny)
    4. dvd panasonic (kabel coaxial)
    5. dobrze by było gdyby zostało jeszcze jakieś wyjściena inne źródła (stereo np. radio, mp3 player.

Przydało by sie jeszcze wyjście słuchawkowe, na którym można by słuchać wszystkich źródeł (wybierajac odpowiednie oczywiście).

Acha bardzo ważna dla mnie opcją było by też żeby dzwięk 2.0 rozbudowywał sie do 5.1, w tym przypadku chodzi głównie o to żeby z karty telewizyjnej podłaczonej jako źródło grał też subwoofer.

Nie chce amplitunera bo one mają wznacniacze na głósniki, a ja do moich kolumn i tak mam wzmacniacze, które lepiej sie do nich nadają, więc po co mam kupować kolejne

Uff ale sie rozpisałem.
    Prosze o pomoc bo zagadnienie jest dla mnie ważne (najlepiej jakbyście podali jakieś konkretne urzadzenie które umożliwiają realizację mojego problemu)

P.S. Jeżeli któś nie ma pojęcia o co w tym wszytkim come on niech lepiej nie odpowiada.
  • REKLAMA
  • #2 4606495
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 123
    sam szukam takiego uzadzenia i... niestety musze cie zmartwic. najtansze takie uzadzenie kosztuje tyle ile cale bardzo dobre kino DIY :|
    tylko hi-endowi producenci wypuscili cos takiego.

to jest w zasadzie amplituner ale bez koncowek mocy. taniej chyba bedzie kupic uzywany amplituner ktory jest wyposazony w wyjscia przedwzmacniacza... ;)
  • REKLAMA
  • #3 4606971
    sik_88
    Poziom 11  
    no co ty ze w 21 wieku nie ma takiego urzadzenia... to co ja mam pisac do producentow zeby mio wyprodukowali???:/:/:/
  • #4 4607147
    Pawel S.
    Poziom 39  
    niestety w nizszej polce cenowej niema - przynajmniej takiego do tej pory nie widzialem :|
  • #5 4635462
    sik_88
    Poziom 11  
    Cytat:
    taniej chyba bedzie kupic uzywany amplituner ktory jest wyposazony w wyjscia przedwzmacniacza

A możesz polecić jakiś konkretny? Chciałbym żeby cena używanego nie przekraczała 500-600zł - czy to wogóle możliwe? Chcialbym żeby w tym amplitunerze była podobna ilość wejść:
    2-3 optyczne
    1 coaxial
    ac97
    1-2 zwykłe stereo
    wyjście słuchawkowe
    i koniecznie możliwość robienia z dzwięku stereo dzwięku 5.1 (wiadomo że to nie prawdziwy digital, ale potrzebuje żeby subwoofer chodził kiedy mam stereofoniczne źródło (zewnętrzna karta telewizyjna).

Pozdro :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4637206
    Pawel S.
    Poziom 39  
    hehe za te pieniadze to mozna juz chyba przebierac. nowe to koszt od ok 1kPLN wiec za 600zl juz cos ciekawego kupisz.
    niestety ja niemam doswiadczenia z takim sprzetem wiec nic konketnego nie doradze
  • #7 6416501
    zember
    Poziom 11  
    jest zamienik i to nawet troche lepszy produkowany niedaleko bo w niemczech Link są dwa modele decoderstation 3 i 5 , ja kupiłem 3 bo taki mi wystarczy. Z przesyłką zapłaciłem 630zł (przesyłka 19 euro). Może w koncu skonczy sie monopol na allegro i sprzdawanie ddts 100 uzywanego za 700-1000zł jak ktos ma problemy z zakupem moge pomóc w sprowadzeniu ;)
  • #8 6424364
    sik_88
    Poziom 11  
    Drogie bo drogie, jednak naprawde fajne urządzonko, ale niestety nie spełnia jednego z moich wymagań...:( Chodzi mi o wyście słuchawkowe:/ Bez tego ani rusz...
  • REKLAMA
  • #9 6424475
    Pawel S.
    Poziom 39  
    panowie, przeciez za takie pieniadze da sie kupic amplituner kina domowego ktory bedzie spelnial te same funkcje + posiada koncowki mocy
    jak dla mnie te dekodery sa bez sensu :???:
  • #10 7267805
    Kubasiasty
    Poziom 11  
    Do użytkownika Zember

Jak się Panu sprawuje Decoderstation? Ja przymierzam się do zakupu 5-ki.
    Alternatywnie rozważam Yamahę RX-V765 (ma komplet pre-outów), ale cenowo mnie ta opcja powala (przy okazji wymieniam bowiem Denona DRA-700AE na dobry i w miarę niedrogi wzmak stereo - prawdopodobnie HK-980, który posłuży za "napęd przedni" jako końcówka mocy). Generalnie głównie słucham muzyki, kino jest cennym, ale jednak dodatkiem.

Przy okazji - wiadomość dla pozostałych zainteresowanych Forumowiczów -będę pozbywał się Creative DDTS-100 z pilotem i przejściówką 5.1 na 7.1.
    oraz amplitunera stereo Denon DRA-700AE (2lata i 4 mies., ważna 3-letnia gwarancja Horna).
  • #11 7497806
    Kubasiasty
    Poziom 11  
    Do Użytkowników Elektroda.pl:

Amplituner Denon oraz dekoder DDTS-100 zostały już sprzedane.
  • #12 7974962
    Patricko
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.

Sam mam podobny problem.
    Zaraz go dokładnie opiszę:

Posiadam przy swoim komputerze zestaw głośników Creative GigaWorks G500 i do tego karta dźwiękowa X-Fi Fatality (model z pilotem i przednim panelem do kompa).

Teraz mam takie pytanie, jak to mniej więcej podłączyć, żeby grało razem z PS3?
    Myślałem zrobić to w ten sposób, żeby z tego przedniego panelu od X-Fi puścić kabel optyczny do PS3 (jest w tym panelu zarówno wejście jak i wyjście).
    Ale zastanawiam się czy będą głośniki działać, gdy komp będzie wyłączony?
    Z tego co czytałem to raczej nie ma takiej opcji.

Zakup kina domowego odpada, ale co z jakimś amplitunerem?
    Wkładam końcówki z głośników do ampli, potem optykiem do konsoli, no i czy będzie to działać?
    Bo poza HDMI to optyk daje najlepszy dźwięk i dlatego chciałbym się tego trzymać. Zresztą konsola z tyłu i tak ma wejście tylko na optyk jeśli chodzi o dźwięk.

Mam teraz remont swojego pokoiku, i mam zamiar sobie wszystko ładnie w końcu rozlokować, a szkoda, żeby nie wykorzystać takich głośników do konsolki.
    Tzn. nie chce mi się wierzyć, że nie można ich w żaden sposób wykorzystać.
    Musi być jakiś sposób.

Jak ktoś ma jakieś inteligentne pomysły co do tego to będę bardzo wdzięczny za podzielenie się nimi :)

W grę wchodzą wszelkie opcje, żeby to tylko dało się jakoś połączyć pod konsolę. Bo przy kompie ich tak nie wykorzystuję jakbym wykorzystywał przy konsoli.
    Urządzenie DDTS-100 kosztuje chore pieniądze...
    Ten zamiennik co kolega podał wyżej też niewiele mniej sobie kosztuje.
    I rodzi się pytanie, czy jest w ogóle sens kupować coś takiego, czy lepiej rozejrzeć się za jakimś konkretniejszym amplitunerem? O ile w ogóle będzie to działało, czyli ampli + głośniki komputerowe + konsola.

Będę wdzięczny jak się znajdzie ktoś kto będzie w stanie pomóc.

Opcja sprzedaży głośników nie wchodzi w grę.
    Co najwyżej sobie po prostu odpuszczę i będę jechać na głośnikach od TV.
  • #13 8129617
    fester3ooo
    Poziom 1  
    Czołem!

Mam dokładnie taką samą konfigurację (G500 i X-FI + front panel)

PS3 będzie w ten sposób grać oczywiście tylko przy włączonym kompie. Ale będzie - to fajnie :) Problem leży w innej sprawie...

Po pierwsze, sygnał zakodowany w DTS który wychodzi z PS3 ma bardzo wysoką dynamikę, czasami jest zbyt głośny dla karty dźwiękowej i w procesie dekodowania generuje baaardzo nieprzyjemne trzaski (nie, nie można go ściszyć bezpośrednio w menu konsoli, gdyż to już sygnał zakodowany, a zatem jego parametrów nie można modyfikować do czasu zdekodowania - jeśli się mylę, proszę aby mnie ktoś poprawił). Jedynym rozwiązaniem jest ściszanie we wszystkich grach dźwięku w ich opcjach (z filmami nie ma problemu, bo mają ustawienia głośności), to eliminuje trzaski, ale przerywniki filmowe takim ustawieniom się zazwyczaj nie imają (np intra).

Po stronie karty dźwiękowej jest już za późno na ściszanie (bo powstają w trakcie dekodowania), sygnał przechodzi w postaci oryginalnej, łapie trzaski, a wszelkie modyfikacje na pokładzie pc, to już tylko ściszanie całej treści, razem z trzaskami :/

Co prawda boję się że nic to nie zmieni w kwestii trzasków (bo to karta dźwiękowa tego samego producenta, a problem znany jest użytkownikom PS3 i X360 w połączeniu z kartami Creative X-FI, oraz Audigy), ale na pewno nie będzie problemu z włączonym kompem. Poczytaj o Creative Extigy. Podobno karta ta nie musi być podłączona do pieca w ogóle by działać, a potrafi przetworzyć dźwięk DTS/DD5.1 z optyka na 3 jacki.

Pozdrawiam!
  • #14 8354629
    plewu
    Poziom 11  
    czy mógłbyś podać pełną konfiguracje tej karty xi-fi i konsoli ps3
    jaki masz system i jakie sterowniki??
    bo ja za chiny nie potrafie odkodować tego dzwięku z ps3 na moim X-Fi Platinum Fatal1ty Champion Series. powoli zaczełem podejrzewać że nie mam w nim dekodera dts badz dolby digital
  • #15 17093025
    HopkinsTychy
    Poziom 2  
    Witam. Dam rade z tym dekoderem podpiąć głośniki LOGITECH Z506? Pilne, dziękuję
    Załączniki:
    • Alternatywa dla dekodera Creative DDTS 100 do systemu 5.1 z wieloma wejściami? received_1589595484487067.jpeg (556.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 17093041
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Następnym razem sprawdź datę poprzedniego postu.....
    Tak, można podłączyć.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano alternatywy dla dekodera Creative DDTS 100 do systemu 5.1 z wieloma wejściami, w tym analogowymi 6-kanałowymi z komputera, stereo z karty TV, optycznym z dekodera Samsung oraz koaksjalnym z DVD Panasonic. Creative zaprzestało produkcji DDTS 100, a na rynku brak jest tanich, dedykowanych dekoderów o podobnej funkcjonalności. Propozycje obejmowały zakup używanego amplitunera kina domowego z wyjściami pre-out, który spełniłby wymagania wejść i dekodowania dźwięku 5.1, choć z niepełnym wykorzystaniem wzmacniacza. Wspomniano modele Decoderstation 3 i 5 produkowane w Niemczech jako zamienniki, jednak brakowało w nich wyjścia słuchawkowego, co było istotne dla użytkownika. Dyskutowano także o amplitunerach takich jak Yamaha RX-V765 oraz Denon DRA-700AE, które oferują wiele wejść i pre-outy, ale są droższe. Wątek poruszał również kwestie techniczne związane z podłączeniem zestawów głośnikowych Creative GigaWorks G500 i kart dźwiękowych X-Fi Fatality, problemami z dekodowaniem DTS na PC oraz ograniczeniami sygnału optycznego i koniecznością stosowania amplitunera lub dedykowanego dekodera. Na koniec potwierdzono możliwość podłączenia głośników Logitech Z506 do dekodera DDTS 100.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA