logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MFC-8520DN Brother - Zakleszczenie papieru z dolnego podajnika, wymiana części nie pomogła

matrixmm 13 Paź 2019 20:51 1995 16
REKLAMA
  • #1 18217551
    matrixmm
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Jak w temacie. Wciąga papier jak pobieram z dolnego podajnika. Zazwyczaj druga kartka zakleszcza się zaraz za pierwszą. Pierwsza wysuwa się do połowy. Jak pobieram papier z ręcznego podajnika to problem nie występuje. Wymieniłem dolny separator papieru i wałek dociskowy fusera jednak problem nadal występuje.
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18217636
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Wymieniłeś sam separator, nie wymieniając jego rolki? Na krótką metę wystarczy obrócenie gumki na rolce, tak by pomarszczona część pobierała kartkę oraz wyczyszczenie jej izopropanolem. Sprawdź także solenoid załączający sprzęgło napędu tej rolki. W starej HP2100 był on wytłumiony cienką warstwą pianki, która po czasie zrobiła się lepka i chociaż solenoid nie dostawał napięcia, to sprzęgło nadal trzymało, czego efektem było pobieranie drugiej kartki jeszcze w momencie przechodzenia pierwszej.
  • #4 18217808
    matrixmm
    Poziom 9  
    Drukarkę mam w serwisie. Wymieniłem separator i dwie rolki (cały kit) Na początku zakleszczał każdą kartkę. Po wymianie rolek i separatora też zakleszczał ale wymieniłem papier i na moim świeżym papierze jakby działało. przeleciało 2 razy po 50 stron i drukarkę wydałem. Ale wróciła na następny dzień, że dalej wciąga papier i rzeczywiście. :( Może te roki i separator jakieś nie takie? Kupiłem teoretycznie z nazwy oryginalne. A zakleszcza papier tak, że pierwsza strona wychodzi już do połowy na zewnątrz a druga przechodzi przez bęben i dochodzi do fusera.
  • REKLAMA
  • #5 18217844
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    Kupiłeś z oficjalnej dystrybucji, czy pierwsze lepsze z alledrogo? Ostatnio pytałem o części u dystrybutora, które na znanym portalu aukcyjnym występują jako nowe i oryginalne, a u dystrybutora nie ma ich w sprzedaży bo producent nie udostępnia tych części, a sprzedaje na przykład tylko jako cały fuser.

Tutaj masz rozpiskę części, które znajdziesz u producenta jako referencje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18217846
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    A folii nie nasmarowałeś? Pewnie się zatrzymuje i stąd problem. Ogólnie to tam się nic z nimi nie dzieje tylko to... ale za to często :)
  • REKLAMA
  • #7 18217872
    matrixmm
    Poziom 9  
    abcpawel napisał:
    A folii nie nasmarowałeś?
    Chodzi Ci o folię na grzałce? Jutro sprawdzę Solenoid. Ale czy on (solenoid) nie działa tak samo na podajniku manualnym (bocznym)? Tam kartki pobiera bez zacinki 20, 30 stron. A na kasecie przy pierwszej kartce blok.
    A kupiłem dokładnie to:
    https://www.akar-serwis.com.pl/p1969,paper-fe...0-8155-mfc-8510-8710-8810-8910-8950-ly5384001
  • #8 18219191
    matrixmm
    Poziom 9  
    Solenoid sprawdziłem i jest ok. Ale z tego co widzę to jest to MP Solenoid i załącza się tylko jak kartki lecą z bocznego podajnika. Jak puszczam z dolnego to solenoid się nie rusza.Profilaktycznie wymieniłem na inny separator papieru i rolki podajnika dolnego ale nic to nie zmieniło. Tak jakby druga kartka poleciała za szybko albo pierwsza gdzieś szła za wolno i druga ją doganiała. Ale dlaczego tylko na dolnym podajniku? Wszystko wyczyściłem wszystkie rolki wyglądają na czyste. Może jest jakiś czujnik o którym nie wiem? Jak puszczam kartki po jednej to wszystko jest ok. Jak tylko próbuję zrobić dwie kopie od razu jest zacinka.

Dodano po 9 [minuty]:

A może to sprawka któregoś z dwóch sprzęgieł? Tylko jak to zdiagnozować?
  • #9 18221832
    matrixmm
    Poziom 9  
    Wygląda na to, że to sprzęgło T1 miało luźny kabel. Chociaż po ponownym podłączeniu drukuje ok wyłącznie na nowym papierze. Jak wkładam do kasety papier po jednym przebiegu to od razu się zacina. Zamówiłem nowe sprzęgło. Zobaczę jaki efekt.
    Mam jeszcze problem z jakością wydruku. Wydruk jest rozmazany. Wymieniłem toner i bęben i jest identycznie. Skan wydruku w załączeniu. MFC-8520DN Brother - Zakleszczenie papieru z dolnego podajnika, wymiana części nie pomogła
    Załączniki:
    • 16101900.PDF (37.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18222153
    matrixmm
    Poziom 9  
    Skan rzeczywiście jest taki sobie ale na zdjęciu też widać dokładnie ock. W zasadzie to nie ma znaczenia czy to skan czy wydruk. Więc czyszczenie skanera jest dla mnie w tej chwili nie istotne. Chodzi mi bardziej o wydruk . Na skanie widać, że czarny pasek nie jest czarny, Tylko wykropkowany niepełny.
  • #13 18222799
    matrixmm
    Poziom 9  
    Od czyszczenia drukarki zacząłem, W środku lśni, Rozebrałem obudowę lasera i wszystko czyste. Czy może to być kwestia folii fusera? Folia jest cała, ale może się zużywa??
    Nie mam takiego doświadczenia jeszcze.
  • #14 18224956
    abcpawel
    Poziom 20  
    Mówiłem Ci nasmaruj folię.
  • #15 18226625
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    abcpawel napisał:
    nasmaruj folię
    ...wewnątrz :) .
  • #16 18239327
    pecet7
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Dokładnie tak. Standardowy problem w tej serii. Niezależnie od przebiegu. Smar pod folią. Swoją drogą - zna ktoś smar, który wytrzymuje dłużej od oryginału? Testował ktoś smar oryginalny od HP?
  • #17 18239698
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ja zawsze hp-kiem smaruje, bez różnicy. Czy do zwykłych czy do metalicznych, jeden mizerny efekt. 3-4 tonery i od nowa trzeba. Drukarka z serii nie posmarujesz - nie jedziesz :) w sumie szkoda bo żeby nie to byłby to naprawdę udany model.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Brother MFC-8520DN, polegający na zacięciu papieru podczas pobierania z dolnego podajnika, mimo wymiany separatora papieru i wałka dociskowego fusera. Problemy występują tylko przy użyciu dolnego podajnika, podczas gdy ręczny podajnik działa poprawnie. Użytkownik wymienił części, ale problem nadal występuje, co sugeruje, że może być to związane z solenoidem, sprzęgłami lub czujnikami. Dodatkowo, użytkownik zauważa problemy z jakością wydruku, które mogą być związane z zużyciem folii fusera. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące smarowania folii oraz sprawdzenia jakości zakupionych części.
REKLAMA