logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Raspberry pi3b+. Odzyskanie oprogramowania z karty pamięci.

Davvvi 19 Paź 2019 09:03 630 6
REKLAMA
  • #1 18227300
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ocena: 184
    Witajcie. Otóż mam Rpi jak w temacie. Na karcie jest retropi dla dziecka. Gdy włączę rpi to przelatują napisy takie jak podczas uruchamiania ,potem robi się czarny ekran i miga sobie biały "-" na górze ekranu i tyle. Chciałbym odzyskać zapisane stany gier gdyż dziecko płacze ,że nie chce zaczynać od nowa. Da się to jakoś naprawić,przywrócić system?
  • REKLAMA
  • #2 18227336
    mpier
    Poziom 29  
    Ocena: 141
    Witam, próbowałeś skopiować interesujące cię pliki z karty? Gdzie zasiane są gry zniesiesz w instrukcji.
  • REKLAMA
  • #3 18227364
    Davvvi
    Poziom 27  
    mpier napisał:
    Witam, próbowałeś skopiować interesujące cię pliki z karty? Gdzie zasiane są gry zniesiesz w instrukcji.

Nie próbowałem gdyż średnio się na tym znam i nawet nie wiedziałem ,że tak można. Po za tym komputer PC widzi tylko jedną partycję na karcie a ja średnio z angielskim, w porywach do kiepsko i nie znam tych komend które trzeba wpisywać. A poza tym w samym systemie nie da się wpisywać komend.
  • REKLAMA
  • #4 18227403
    mpier
    Poziom 29  
    Komend wpisywać nie trzeba. Kartę pamięci wkładasz do czytnika i kopiujesz katalog /home/pi. Większość z tego co cię interesuje będzie w RetroPi/roms.
  • #5 18227422
    Davvvi
    Poziom 27  
    mpier napisał:
    Komend wpisywać nie trzeba. Kartę pamięci wkładasz do czytnika i kopiujesz katalog /home/pi. Większość z tego co cię interesuje będzie w RetroPi/roms.

Tylko problem jest w tym ,że w partycji boot nie ma takich katalogów. A drugą partycję windows chce formatować.

Dodano po 7 [godziny] 25 [minuty]:

Wie ktoś może jakiego programu trzeba użyć aby odczytać dane z drugiej partycji? Wujek Google niestety nic mi nie mówi.

Edit. Znalazłem ,wujek Google jednak pomógł.

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

Zainstalowałem sterownik aby windows widział ext3 . Było wszystko pięknie,skopiowałem dane z karty. Potem zainstalowałem czystą wersję Retropi , rozszerzyłem partycję ,wrzuciłem gry bo mam akurat na pendrive i potem karta do PC i co ? Druga partycja znów jest nie widoczna przez system a reinstalacja sterowników nic nie daje. Co teraz?
  • REKLAMA
  • #6 18228819
    mpier
    Poziom 29  
    Z Windows nie próbowałem, ale jeżeli masz już działający komputer z Linuksem (raspberry pi?) to on chyba ma usb, żeby podłączyć pendrive? Możesz też przez sieć skopiować.
  • #7 18228824
    Davvvi
    Poziom 27  
    mpier napisał:
    Z Windows nie próbowałem, ale jeżeli masz już działający komputer z Linuksem (raspberry pi?) to on chyba ma usb, żeby podłączyć pendrive? Możesz też przez sieć skopiować.

No tak owszem mogę, tylko jak pisałem nie znam tych komend. Nie wiem czy nie ogarnę linuxa live i wtedy skopiuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Raspberry Pi 3B+, na którym zainstalowano RetroPie. Po uruchomieniu urządzenia pojawia się czarny ekran z migającym znakiem, co uniemożliwia dostęp do zapisanych stanów gier. Użytkownik nie zna się na technicznych aspektach, ale dowiedział się, że można skopiować pliki z karty pamięci. Po zainstalowaniu sterowników do systemu Windows, udało mu się uzyskać dostęp do danych, jednak po reinstalacji RetroPie druga partycja karty znów stała się niewidoczna. Użytkownik rozważa użycie systemu Linux Live do skopiowania danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA