logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange FunBox 3.0 światłowód - brak połączenia routera z komputerem przez ethern

Verthus 19 Paź 2019 11:55 14040 9
REKLAMA
  • #1 18227539
    Verthus
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam nietypowy problem. Słowem wstępu: Niecałe dwa lata temu podpisałem umowę na bezprzewodowy internet z Orange. Nie było wtedy możliwości podłączenia światłowodu do mojego budynku. Internet działał przez ten czas bezproblemowo, a komputer był podłączony do routera kablem ethernetowym. Niedawno Orange poszerzyło zasięg światłowodu o mój budynek, więc pojawiła się opcja migracji.

Wczoraj przyszli Panowie monterzy z Orange i zaczęli pracę. Zajęło im to około 3h, a przez cały ten czas działałem na starym routerze i internecie bezprzewodowym. Gdy Panowie skończyli pracę, polecili mi przełączenie kabla ethernetu ze starego routera do FunBoxu Orange, który powinien już działać. I tu największe zaskoczenie- mój komputer przestał "widzieć" podpięty router. W ustawieniach sieciowych cały czas pokazuje "Kabel sieciowy odłączony". Testowane na 3 różnych kablach i 3 różnych urządzeniach. Problem występuje tylko w przypadku komputera PC. Internet w FunBoxie jest, po podłączeniu do PS 4 internet działa, tak samo na laptopie (wszystko przez ethernet), wifi działa (obecnie to jedyny sposób na podłączenie internetu do PC (tethering usb przez telefon)). Nie świecą się żadne lampki połączenia LAN, ani na routerze, ani przy slocie LAN na PC (w przypadku PS i laptopa lampki świecą). Co więcej: po pojawieniu się problemu przełączyłem się z powrotem na stary router (wciąż z dostępem do internetu- sprawdzone) i okazało się że jego też przestało wykrywać. Do dziś byłem przekonany że kartę sieciową (zintegrowana na płycie głównej MSI Z97 Gaming 5) szlag trafił, ale sprawdziłem i okazało się że połączenie jest, bo mogę wejść w ustawienia FunBoxu z poziomu przeglądarki, mimo że w ustawieniach sieciowych połączenia ma wciąż status "Kabel sieciowy odłączony". Orange FunBox 3.0 światłowód - brak połączenia routera z komputerem przez ethern
    Jestem w kropce. Ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dziękuję

Verthus

P.S. Odinstalowałem sterowniki i aktualizowałem je, zarówno za pomocą narzędzi systemowych, jak i ściągnąłem je z oficjalnej strony MSI- bez rezultatu.
  • REKLAMA
  • #2 18227631
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1613
    Wpisz w CMD ipconfig /all i pokaż tu wynik.
  • REKLAMA
  • #3 18227717
    Verthus
    Poziom 6  
    Orange FunBox 3.0 światłowód - brak połączenia routera z komputerem przez ethern
  • #4 18228665
    Serwis-IT-Lublin
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Proszę rozpocząć naprawę problemu od zainstalowania sterowników do karty ethernet. Nie korzystasz przypadkiem z jakiejś innej karty sieciowej? W cmd wygląda to tak jakbyś podpiął kabel do innego wejścia RJ-45 niż to które jest w płycie głównej
  • REKLAMA
  • #5 18228709
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    @Serwis-IT-Lublin
    RNDIS to karta wirtualna. W tym przypadku emulowana na USB. Autor łączy się z siecią poprzez telefon z Androidem podłączony przewodem.
    @Verthus Wyczyść na początek specjalnym sprejem do elektroniki złącze karty sieciowej i przewodu. Potem wepnij, dociśnij i wyciągnij kilka razy przewód, aby zapewnić dobry styk. Sprawdź status diód na karcie i w routerze. Napisz, czy świecą i na jaki kolor. Jak nie ma diód, to wejdź w BIOS i tam też powinien być (często jest) status i diagnostyka karty. Jak będzie ok z warstwą fizyczną, to będziemy szukać dalej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 18229687
    KOCUREK1970
    Ocena: 5449
    @Verthus
    Zresetuj FB 3.0 guzikiem na obudowie:
    https://www.orange.pl/omnibook/orange-funbox-3-0#scrollNav-6
  • #7 18236811
    Verthus
    Poziom 6  
    Diody nie świecą, a w BIOSIE pokazuje status gniazda jako "disconnected", przy czym inne nieużywane gniazda są sklasyfikowane jako "empty". Reset nie pomógł, a z FB połączyłem się jednak przez telefon połączony przez wifi z FB, nie przez ethernet- moje niedopatrzenie. Próbowałem różnych wersji sterowników, zarówno ze strony MSI, jak i samego killernetworking.com, bez żadnego rezultatu. Chyba to rzeczywiście problem z samym gniazdem, dziwi mnie tylko że pojawił się akurat w momencie podpięcia światłowodu.
  • #8 18237060
    KOCUREK1970
    @Verthus
    Sprawdź na innym portach LAN we FB - może dany LAN w routerze jest uszkodzony, nieaktywny, lub przypisany do innej usługi.
  • #9 18237103
    IC_Current
    Ocena: 2511
    Nie przeczyściłeś gniazda w PC? Przy odłączonym z zasilania PC sprawdź, czy w gnieździe wszystkie piny są na swoich miejscach i czy nie są odkształcone (czasem trzeba je odgiąć, aby lepiej stykały). Kup nowy przewód (dobrej jakości) max 2m długości i jeszcze na nim sprawdź. Jak nie pomoże, to raczej trzeba będzie kupić nową kartę.
    Sterowniki zawsze pobiera się ze strony producenta (karty, płyty głównej, komputera). Pobierając z takich stron jak ta, pewnie zainstalowałeś sobie przy okazji masę różnego rodzaju syfu (trojany, reklamy, koparki krypto i inne). Potem będzie zdziwienie, że komputer spowalnia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 18237420
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Pobierając z takich stron jak ta, pewnie zainstalowałeś sobie przy okazji masę różnego rodzaju syfu (trojany, reklamy, koparki krypto i inne). Potem będzie zdziwienie, że komputer spowalnia.

Często zaciąga taki syf, że bez formatu i postawienia systemu na nowo się nie obejdzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem połączenia między routerem Orange FunBox 3.0 a komputerem PC po migracji na światłowód. Po instalacji nowego routera komputer nie wykrywa połączenia ethernetowego, mimo że internet działa na innych urządzeniach, takich jak PS4. Użytkownik próbował różnych kabli i urządzeń, a w BIOSie status gniazda ethernetowego pokazuje "disconnected". W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, w tym instalacja sterowników, sprawdzenie portów LAN w routerze, czyszczenie gniazda, oraz ewentualna wymiana karty sieciowej. Użytkownik zauważa, że problem pojawił się po podłączeniu światłowodu.
REKLAMA