logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłączanie internetu światłowodowego z Orange - Funbox 3.0

Browar9999 21 Mar 2020 19:57 1437 11
REKLAMA
  • #1 18548584
    Browar9999
    Poziom 5  
    Witam. Miesiąc temu założyli mi internet światłowodowy z Orange. Od samego początku, jeden z domowników uskarżał się na rozłączanie internetu w losowych momentach. Jest napisane wtedy brak dostępu do internetu, ale z siecią jest połączony. Są to totalnie losowe momenty- czasami rozłącza co godzinę, czasami przez kilka jest spokój. Problem pojawiał się na telewizorze i na telefonie, które z reguły tata używa piętro niżej niż stoi router, więc myślałem, że to wina zasięgu. Tacie to zbytnio nie przeszkadzało więc nie szukałem nigdzie przyczyny, ponieważ mi i bratu chodzi dobrze, nie rozłącza. Ostatnio znajomy przyjechał na weekend i u niego ta sama sytuacja- rozłącza w losowych momentach. Z reguły jak rozłącza to kilka razy pod rząd i później spokój na jakiś czas. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna? Router to funbox 3.0.
  • REKLAMA
  • #2 18548630
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Piszesz, że wam nie "gubi internetu" do góry, więc po stronie Orange raczej OK ? Jeżeli coś się dzieje na dole i tylko po WiFi to tutaj szukałbym przyczyny, może słaby zasięg ? Albo ustawienia WiFi ?
  • #3 18548692
    Browar9999
    Poziom 5  
    No właśnie też myślałem, że to wina zasięgu, ale tak jak pisałem- ostatnio był u mnie znajomy który przebywał dość blisko routera, a u niego problem występował również.

A co do ustawień wi fi- o coś konkretnego Ci chodzi? Bo ja na sieciach kompletnie się nie znam, a w ustawieniach byłem tylko zmienić hasło.
  • REKLAMA
  • #4 18549096
    procsa
    Poziom 31  
    Sprawdz w ustawieniach jakie jest szyfrowanie, jaki kanał ustawiony ? Pobierz na telefon aplikację "WiFi Analyzer" sprawdz czy nie jest mocno zajęty kanał. Jakie urządzenia są podpięte w sieci ? Czy jest jakieś urządzenie, które jest połączone LAN z routerem, tam działa internet OK ?
  • REKLAMA
  • #5 18549158
    Browar9999
    Poziom 5  
    rodzaj szyfrowania
    WPA2-PSK/AES
    szyfrowanie
    AES - tak jest napisane w ustawieniach. Kanał jest ustawiony na automatyczny. Aktualnie sieć pracuje na szóstym, gdzie jest również jedna sieć. Generalnie w pobliżu są tylko 2 sieci także mowy o żadnym obciążeniu tu raczej nie ma. Nie mam żadnego urządzenia podłączonego za pomocą LAN. Do internetu podpięte są komputery, telefony, i TV.
  • REKLAMA
  • #6 18549212
    procsa
    Poziom 31  
    Ale Tobie i bratu działa internet OK ? Tak ?Jak nie zasięg, zakładam niezgodność niektórych urządzeń z FB3.0, miałem problemy z FB2.0 i wzmacniaczem zasięgu, gdzie nie chciało łączyć czasami WiFi z FB.

Jeżeli coś nadaje w pobliżu na 6 kanale zmień to w routerze na inny np. 9 o ile wolny.
  • #7 18549231
    Browar9999
    Poziom 5  
    Tak, mi i bratu chodzi. Czyli rozglądać się za nowym routerem? Na innym forum ktoś odpisał, że na sprzęcie od producenta raczej nie polegać i to w nim dopatruje się winy.
  • #8 18549236
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5434
    Browar9999 napisał:
    Kanał jest ustawiony na automatyczny. Aktualnie sieć pracuje na szóstym, gdzie jest również jedna sieć. Generalnie w pobliżu są tylko 2 sieci także mowy o żadnym obciążeniu tu raczej nie ma.

Najpierw to, a potem zobaczymy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Test w miejscu gdzie jest problem, test proszę tu wstawić.
    FB nie ma zewnętrznych anten, nie licz na cuda.
  • #9 18550581
    procsa
    Poziom 31  
    Browar9999 napisał:
    Na innym forum ktoś odpisał, że na sprzęcie od producenta raczej nie polegać i to w nim dopatruje się winy.

I tak i nie, wiadomo że są lepsze sprzęty niż FunBox'y... ale nie zawsze problem tkwi w routerze, Ja osobiście kilka lat walczyłem z rozłączającym się sygnałem WiFi, wymieniłem 4 routery i zawsze problem powracał, winnym okazały się słuchawki bezprzewodowe MediaTek, które pracowały na 2.4Ghz i siały zakłócenia na WiFi...;/
  • #10 18551218
    KOCUREK1970
    Browar9999 napisał:
    Na innym forum ktoś odpisał, że na sprzęcie od producenta raczej nie polegać i to w nim dopatruje się winy.

FB3.0 ma wbudowany port optyczny - nie zastąpisz go niczym innym w jego miejsce kupionym na własną rękę.
    By to zrobić, musisz załatwić sobie od operatora oddzielny terminal GPON i pod niego dokupić własny router.
    Samych terminali GPON op zdaje się nie daje - daje terminal GPON i FB2.0, chowasz FB2.0 w karton i w jego miejsce ewentualnie własny router.
  • #11 18551505
    Browar9999
    Poziom 5  
    Dziś walczyłem z komputerem, więc za te testy wezmę się jutro.

KOCUREK1970 napisał:
    FB3.0 ma wbudowany port optyczny - nie zastąpisz go niczym innym w jego miejsce kupionym na własną rękę.

A dlaczego nie zastąpię tego niczym innym? To jest coś na zasadzie SIM locka?
  • #12 18551850
    KOCUREK1970
    Browar9999 napisał:
    A dlaczego nie zastąpię tego niczym innym? To jest coś na zasadzie SIM locka?

To działa tylko i wyłącznie na sprzęcie, który legalnie pochodzi od operatora.
    KOCUREK1970 napisał:
    By to zrobić, musisz załatwić sobie od operatora oddzielny terminal GPON i pod niego dokupić własny router.
    Samych terminali GPON op zdaje się nie daje - daje terminal GPON i FB2.0, chowasz FB2.0 w karton i w jego miejsce ewentualnie własny router.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozłączaniem internetu światłowodowego od Orange, korzystając z routera Funbox 3.0. Problemy występują losowo na różnych urządzeniach, mimo że inne urządzenia w sieci działają poprawnie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień WiFi, w tym kanału i szyfrowania, oraz rozważenie zakłóceń od innych urządzeń. Wskazano również, że Funbox 3.0 nie może być zastąpiony innym routerem bez dodatkowego terminala GPON od operatora. Użytkownik rozważa wymianę routera, ale niektórzy podkreślają, że problemy mogą wynikać z zakłóceń z innych urządzeń, a niekoniecznie z samego routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA