logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kod CTCSS do kanału Straży Pożarnej B037 149,1125 MHz - jak zniwelować szumy?

Adamo3A 20 Paź 2019 21:55 9285 9
REKLAMA
  • #1 18230246
    Adamo3A
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Czy ma ktoś kod CTCSS do kanału Straży Pożarnej B037 149,1125 MHz? Czy dodanie tego kodu do odbioru pozwoli zniwelować pojawiające się często drażniące szumy? Radia służbowe z o wiele większymi antenami nawet diodą nie zasygnalizują ze coś się na paśmie dzieje (tak by było, gdyby ktoś nadawał bez odpowiedniego CTCSS), czy może te szumy wynikają z czegoś innego? Potrzebne do skanera zakupionego na stołówkę, żeby wiedzieć kilkanaście sekund wcześniej o alarmie, nasłuchując kanału.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18238485
    tape
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    W PSP blokada CTCSS nie jest przypisana do konkretnej częstotliwości (kanału) czyli ten sam kanał powiatowy w różnych powiatach może mieć różne CTCSS-y. Wynika to z konieczności odseparowania blisko położonych powiatów z tym samym kanałem powiatowy. Najprościej zapytać o to osobę, która w komendzie zajmuje się organizacją łączności radiowej lub uruchomić w skanerze opcję wyszukiwania CTCSS. Otwieranie blokady szumów w radiu mogą powodować nawet pracujące w pobliżu urządzenia elektroniczne. Wtedy będzie słychać jedynie szum. Może wystarczy zmienić położenie skanera?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18241047
    ratownikxl
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam.
    Jest jeszcze jedna opcja aby dowiedzieć się jaki jest CTCSS na kanale powiatowym.
    Mianowicie trzeba zobaczyć jaki jest dokładny numer kanału np: B08R i ta druga litera oznacza jaki jest CTCSS.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 18241226
    worek110
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Panie ratownikxl w przypisanych nazwach kanałów w PSP osp nie istnieją jak to pan nazwał drugie litery i z tego nie wywioskuje się przypisanego CTCSS do danego powiatu. Prawidłowe nazw kanałów brzmią np tak, :B008, B051, B030.,B031...itd nie ma tam żadnych liter drugich pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 18242080
    ratownikxl
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    A w Małopolsce są:
    B20R Sucha B.
    B09R Tarnów
    B40M N.Sącz
    B12R Gorlice
    B32M Zakopane
    B08R Brzesko
    B32R Limanowa
    B24T Bochnia
    B31R N.Targ
    B22L Myslenice
    B42M Wieliczka
    B32T Dąbrowa T.
    B43T Oświęcim
    B43R Proszowice
    B12M Kraków
    B08M Wadowice
    B24R Chrzanów
    B26T Olkusz
    B44M Miechów
    Na przykład w Wadowicach i Brzesku jest ta sama częstotliwość ale inny CTCSS, a w Wadowicach i Wieliczce jest inna częstotliwość ale ten sam CTCSS.
    I bynajmniej ja sobie tego nie wymyśliłem.

Pozdrawiam
  • #7 18247111
    Adamo3A
    Poziom 14  
    worek110 napisał:
    Po co wam skaner skoro powinniście mieć przenośne u siebie? Jeśli tak mocno chcesz znać CTCSS sczytaj u siebie inne radio. Będziesz miał wszystkie kanały.

Tak mogę ale nowy laptop i wiesz... a to miała być szybka akcja.

Dziękuję za odpowiedzi, w SWD (wewnętrzny system w straży) ctcss opisany był jako R, no ale skaner miał tylko listę ctcss jako częstotliwości, więc metodą prób i błędów znalazłem ze jest to 203,5 Hz, i efekt został osiągnięty.
    Martwi tylko ze skaner ciągle sygnalizuje diodą ze łapie coś na boku, nawet biorąc radio służbowe razem z nim w różne miejsca skaner sygnalizuje odbiór jakiejś lewizny a radiostacja nic, ale po taniości było wiec jest ok.
    Myślę ze do zamknięcia temat.
  • REKLAMA
  • #8 18249756
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Wg nomenklatury CTCSS jest oznaczony liczbą 14. I te dane są dostępne jako materiał szkoleniowy, do którego jako strażak powinieneś mieć dostęp.
  • #9 18255606
    Adamo3A
    Poziom 14  
    Nie, te dane nie są dostępne jako materiał szkoleniowy, nie ma ich w wymogach, ludzie wielkie oczy robią jak usłyszą Simplex, co I tak jest już przesadą.
  • #10 19549765
    GarfieldKotowski
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Baofenga UV 82 , i od samego początku interesował mnie tylko nasłuchu straży. Zgłębiłem trochę temat kilka nocy mi to zajęło,ale warto było. I powiem wam panowie że i Adamo ma rację, i ratownik również . Bo dostępne materiały są tylko i wyłącznie poglądowe do to raz ,dwa że zawarte w nich tony ctcsss są poglądowe. A co do nazw kanałów w Małopolsce to również jest prawda że zawierają one dodatkową literę . Ona oznacza właśnie ton ctcsss ,np dla Tarnowa jest to ton 123.0 mhz . Jak komuś zależy to wystarczy poszukać .
    Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Nie ma czegoś takiego jak "tony ctcsss".
    Nie jest prawdą, że "dla Tarnowa jest to ton 123.0 mhz".

Jak nie masz pojęcia o czym piszesz to lepiej nie pisz wcale.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat kodu CTCSS dla kanału Straży Pożarnej B037 na częstotliwości 149,1125 MHz oraz problemu szumów w odbiorze. Użytkownicy wskazali, że CTCSS nie jest przypisany do konkretnej częstotliwości w różnych powiatach, co może prowadzić do różnic w odbiorze. Sugerowano, aby skontaktować się z osobą odpowiedzialną za łączność radiową w komendzie lub użyć skanera do wyszukiwania CTCSS. Użytkownik, który zadał pytanie, znalazł kod CTCSS 203,5 Hz, co pomogło w redukcji szumów. Wspomniano również, że szumy mogą być spowodowane przez inne urządzenia elektroniczne w pobliżu. Dodatkowo, podano przykłady kanałów w Małopolsce z różnymi CTCSS, co potwierdza, że lokalizacja ma znaczenie.
REKLAMA