logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ciepłego powietrza po stronie pasażera w Seat Leon ST 2014

olejek22 21 Paź 2019 12:25 15756 5
REKLAMA
  • #1 18230895
    olejek22
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam. Mam problem z ogrzewaniem w swoim samochodzie. Pojazd to Seat Leon ST rok 2014, 150KM kombi. Ogrzewanie dwustrefowe. Klimatyzacja działa dobrze, zimne powietrze bez klimy też chodzi dobrze, problem polega na tym jak ustawie ciepłe powietrze, to od strony kierowcy jest ok. Ale po stronie pasażera już nie. Z kratek na nogi jak i na twarz nie leci żadne powietrze, a na szybę zimne. Błędów w komputerze nie ma. Reset klimatyzacji nie pomaga. Wymieniłem czujnik temperatury powietrza po stronie pasażera i też nic. Z tego co się dowiedziałem i rozsbralem to zauważyłem, że są dwa silniczki po stronie pasażera, jeden od "mieszania powietrza" i jeden od nagrzewnicy. Jeżeli na potencjometrze ustawiam 25 czy 28 to silniczek od mieszania powietrza chodzi dobrze (w całym zakresie w zależności oczywiście od temperatury jaka ustawiam). Ale ten od nagrzewnicy nie porusza się w ogóle. Czy on jest sprawcą zamieszania i czy też powinien się poruszać?
    Dziękuję za wszelką pomoc i podpowiedzi...
    Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 18230916
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Tak na logikę to jeżeli nagrzewnica jest zamknięta to ciepła nie będzie ale do tego już sam doszedłeś.
    Pozostaje kwestia czy awarii uległ sam silniczek czy jego sterowanie, połączenia sprawdziłeś?
  • REKLAMA
  • #3 18230964
    olejek22
    Poziom 9  
    Ze sprawdzenie elektryki to już u mnie trochę słabo. Nie za bardzo wiem jak to sprawdzić☹️

Dodano po 32 [minuty]:

Pytanko takie, aby wymienić silniczek od nagrzewnicy to trzeba wyciągać całą tapicerkę?
  • REKLAMA
  • #4 18232693
    olejek22
    Poziom 9  
    Ktoś coś podpowie?
  • REKLAMA
  • #5 19800859
    tryvad
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Witam

W swoim Seacie Leonie posiadam bardzo podobny problem. Czy udało Ci się rozwiązać swój?
  • #6 20155603
    szalanskikamil
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    U mnie podobnie z tym ze przy niskich temp musze dac nadmuch manualnie i otwiera klape od nagrzewnicy dopiero i zaczyna pokazywac prawidlowo temperature plynu na climatronicu
REKLAMA