logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlikwidować żarzenie diód w lampie LED po wyłączeniu?

anonimowywybryk 25 Paź 2019 12:39 522 6
REKLAMA
  • #1 18238786
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Dzien dobry

Mam problem, mianowicie opisze co i jak.
    Przewód 3 żyłowy wiadomo L, N, PE doprowadzony na poddasze.
    W puszce założyłem wkładkę na szklany bezpiecznik 4A dalej instalacja idzie na 2x gniazdka oraz lampę LED poprzez wyłącznik.
    Po wyłączeniu lampa LED świeci dalej w sensie występuje żarzenie się paru diod w lampie.
    Wyłącznik zwykły bez podświetlenia/diody.
    Podstawka z wkładką bez diody.
    Wyłącznik rozłącza L nie N.
    Czemu diody dalej się żarzą mimo rozłączenia napięcia poprzez wyłącznik?
    Jak to zlikwidować?

Gdy odepnę PE od lampy ten efekt nie występuje, lampa gaśnie cała, nie żarzą się żadne diody.
    Lampa ma obudowę metalową także odpięcie PE jest dosyć ryzykowne...
  • REKLAMA
  • #2 18238828
    tom5555
    Poziom 2  
    Po pierwsze sprawdziłbym, czy PE jest prawidłowo podłączone, czy może poprzedni elektryk zostawił ten przewód "wiszący" w powietrzu.
  • REKLAMA
  • #3 18238861
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    Rzeczywiscie przewod PE rozpŁywa siĘ w powietrzu 😅

Motyw jest taki ze docelowo zasilanie idzie na wyłącznik pod schodami do poddasza miał służyć tylko do zasilania lampy, ale z uwagi na to że potrzebowałem gniazdka na poddaszu poddałem instalacje pewnej modyfikacji.
    Reasumujac
    Na dole mam główny wyłącznik który podaje lub odcina zasilanie na przewód znajdujący się na poddaszu i tu żyła PE jest ucięta w przewodzie...
    Do góry tak jak pisałem wcześniej założyłem 2x gniazdko i lampę przez wyłącznik.
    Tylko PE brak niestety...
  • #4 18238883
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 300
    anonimowywybryk napisał:
    Lampa ma obudowe metalowa takze odpiecie PE jest dosyc ryzykowne...

anonimowywybryk napisał:
    i tu zyla pe jest ucieta w przewodzie...
    Jak zlikwidować żarzenie diód w lampie LED po wyłączeniu?
  • REKLAMA
  • #5 18238888
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    Wiem wiem dramat ale ja nie doprowadzałem instalacji wcześniej także coz...
    U mnie PE pospinałem jak należy no ale niestety i tak lipa i tak

Tylko dalej nie rozumiem dlaczego przewód PE, który jest luźny wpływa na lampę LED?
  • REKLAMA
  • #6 18238962
    km_serwis
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Zamontuj kondensator 100nF/275V równolegle do lampy.
  • #7 18239620
    tom5555
    Poziom 2  
    Przewód PE (nie podłączony) z przewodem fazowym tworzy kondensator, przez jego pojemność diody zasilane są niewielkim prądem. Podłącz przewód PE jak należy, albo odłącz je od lampy - skoro i tak nie jest nigdzie podłączony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z żarzeniem diod w lampie LED po wyłączeniu, mimo że wyłącznik rozłącza przewód L. Po odłączeniu przewodu PE lampa gaśnie całkowicie, co sugeruje, że luźny przewód PE wpływa na działanie lampy. Użytkownik modyfikował instalację, dodając gniazdka, co mogło wpłynąć na problem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że niepodłączony przewód PE tworzy kondensator z przewodem fazowym, co prowadzi do zasilania diod niewielkim prądem. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie przewodu PE lub zamontowanie kondensatora 100nF/275V równolegle do lampy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA