witam
Mam do opracowania sprawozdanie z pracowni. Jest to moje pierwsze ,w ogóle pierwsze w klasie bo nie dawno dopiero zaczęliśmy robić coś na pracowni. Mógłbym prosić o pomoc. Proszę jeśli ktoś może niech napisze ponieważ na pracowni mieliśmy tylko 2 godziny i musieliśmy robić pomiary nie starczyło czasu ,żeby notować do czego jest poszczególne pokrętło itp.
To tutaj przy pomiarze prądu stałego
,a to przy pomiarze prądu zmiennego
Proszę bardzo o pomoc ponieważ mamy bardzo surowego nauczyciela. który za najmniejsze braki jest wstanie postawić 1
Mam do opracowania sprawozdanie z pracowni. Jest to moje pierwsze ,w ogóle pierwsze w klasie bo nie dawno dopiero zaczęliśmy robić coś na pracowni. Mógłbym prosić o pomoc. Proszę jeśli ktoś może niech napisze ponieważ na pracowni mieliśmy tylko 2 godziny i musieliśmy robić pomiary nie starczyło czasu ,żeby notować do czego jest poszczególne pokrętło itp.
To tutaj przy pomiarze prądu stałego
1.jaki wpływ na wskazania oscyloskopu mają:
a) Położenie przełącznika AC/DC
b) Położenie przełącznika 0/1 ( GND )
c) Położenie przełącznika +,- ( Y-Invert)
d) Wzajemne kombinacje położenia W/W przełączników
e) Zmniejszenie zakresu wzmocnienia toru odchylenia.
f) Zmiana wartości odchylenia poziomego ( podstawy czasu),
2.Jaki wpływ na obraz ma zmiana polaryzacji końcówek sondy pomiarowej
3.W jaki sposób doprowadzić mierzone napięcie do oscyloskopu ,aby napięcie dodatnie powodowało odchylenie plamki świetlnej (linii) w kierunku dodatnim ,a napięcie ujemne w kierunku ujemnym,a to przy pomiarze prądu zmiennego
1.jaki wpływ na wskazania oscyloskopu mają:
a) Położenie przełącznika AC/DC
b) Położenie przełącznika 0/1 ( GND )
c) Położenie przełącznika +,- ( Y-Invert)
d) Położenie przełącznika x10 ( X-MAGN)
e) Wzajemne kombinacje położenia W/W przełączników
f) Zmniejszenie zakresu wzmocnienia toru odchylenia pionowego,
g) Zmiana zakresu podstawy czasu,
h) zmiana w układach wyzwalania obrazu,
i) Zmiana w układach synchronizacji i stabilizacji obrazuProszę bardzo o pomoc ponieważ mamy bardzo surowego nauczyciela. który za najmniejsze braki jest wstanie postawić 1