logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sprawdzić działanie wentylatorów w Lenovo y50-70 bez opcji w BIOS i aplikacjach?

Cypu87 27 Paź 2019 21:04 2214 8
REKLAMA
  • #1 18243182
    Cypu87
    Poziom 5  
    Ocena: 15
    Witam wszystkich!
    Ostatnio rozkręciłem moje Lenovo y50-70, żeby wyczyścić go z kurzu od środka. Nie tak dawno była wymieniana w nim pasta i termopady w serwisie, więc jedynie wyczyściłem go powierzchownie i porządniej wentylatory bo było na nich trochę kurzu. Teraz wydaje się, że wszystko śmiga bardzo ładnie ale pracują na tyle cicho, że nie mam pewności czy na pewno pracują oba (oczywiście pod obciążeniem zaczynają/zaczyna pracować głośniej, więc ogólnie wszystko chyba działa). Chciałem to sprawdzić za pomocą aplikacji speedfan ale niestety nie wykrywa wentylatorów. Zagłębiłem się dalej i zauważyłem, że na HWMonitor też nie mam zakładki z wentylatorami oraz w Lenovo Diagnostic Tool sprawdzanie wentylatorów jest niedostępne. Nie miałem tych opcji nigdy (nie jest tak, że po czyszczeniu przestało się to wyświetlać). Chciałem także sprawdzić to z poziomu BIOSu ale tam też nie mam żadnej opcji związanej z wentylatorami. Najprawdopodobniej działają oba, więc nie chcę odłączać jednego żeby sprawdzać czy pracuje drugi (ze względu na badziewne plastikowe zaczepy w pokrywie, z których już dwa połamałem przy otwieraniu).

Więc... moim głównym problemem jest to, że nie mogę sprawdzić jak pracują wentylatory, z jaką prędkością się obracają. Fajnie by było to wiedzieć, żeby móc w przyszłości kontrolować i ewentualnie diagnozować problemy a nie tylko "na ucho".
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18245230
    Cypu87
    Poziom 5  
    Tak jak wspomniałem wyżej, ten program nie widzi żadnego wentylatora.
  • #5 18246442
    Cypu87
    Poziom 5  
    Wszystko inne działa jak należy, tyle że żaden program nie widzi wentylatorów.
    Jak sprawdzić działanie wentylatorów w Lenovo y50-70 bez opcji w BIOS i aplikacjach?

Jak sprawdzić działanie wentylatorów w Lenovo y50-70 bez opcji w BIOS i aplikacjach?

Dodatkowo wrzucam screen z Lenovo Diagnostic Tool.
  • REKLAMA
  • #6 18248625
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    Cypu87 napisał:
    Wszystko inne działa jak należy, tyle że żaden program nie widzi wentylatorów.

Dodatkowo wrzucam screen z Lenovo Diagnostic Tool.

Skoro temperatury: CPU, GPU, HDD sa prawidlowe nie doszukiwalbym sie tuaj uszkodzenia wentylatorow.
  • #7 18248848
    Cypu87
    Poziom 5  
    No jasne - tyle że mi chodzi o powód. Wolałbym wiedzieć co się dzieje z wentylatorami. Wiem, że nie jest to mi niezbędne ale chciałbym się dowiedzieć, czemu sprzęt nie widzi wentylatorów a jeżeli istnieje możliwość to to zmienić.
  • REKLAMA
  • #8 18250906
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    Byc moze twoj BIOS nie ma takich mozliwosci.

Ale w zadnym wypadku nie zachecam do jego upgrad-u. Wystarczy niewlasciwy wsad lub wahniecie w sieci 240V AC i mozesz wyslac go w zaswiaty.

Po co szukac na sile usterki skoro ona nie wystepuje.
  • #9 18353889
    Cypu87
    Poziom 5  
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozkręcił laptopa Lenovo y50-70 w celu czyszczenia wentylatorów, ale nie ma pewności, czy oba wentylatory działają, ponieważ żadne z używanych programów (SpeedFan, HWMonitor, Lenovo Diagnostic Tool) ich nie wykrywają. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że jeśli temperatury CPU, GPU i HDD są prawidłowe, to wentylatory prawdopodobnie działają poprawnie. Zauważają również, że BIOS może nie mieć opcji monitorowania wentylatorów, a aktualizacja BIOS-u może być ryzykowna. Użytkownik wyraża chęć zrozumienia przyczyny braku detekcji wentylatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA