logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie poziomu sygnału urządzeń podłaczonych do routera.

bumble 28 Paź 2019 17:20 957 17
  • #1 18244540
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Witam. Jak mogę sprawdzić z jakim poziomem sygnału połączone są urządzenia z routerem? Router z modemem adsl od SKY. O ile mam poziom sygnału routera nie wiem jaki poziom maja inne urządzenia i jak znaleźć im lepsze miejsce. Czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić z jakim sygnałem podłączone są urządzenia do routera np tv czy alexa?
  • #2 18244556
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5346
    @bumble
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Zależnie co i gdzie chcesz zmierzyć: włączasz lub wyłączasz zasilanie danego sprzętu i sprawdzasz.
  • #3 18244609
    bumble
    Poziom 40  
    inssider widzi mój router i routery sąsiadów ale nie widzi urządzeń podłączonych do routera. Komórki laptopy telewizor alexa. Nie wiem z jakim sygnałem one sie łącza.
  • #4 18244701
    KOCUREK1970
    bumble napisał:
    nie widzi urządzeń podłączonych do routera. Komórki laptopy telewizor alexa. Nie wiem z jakim sygnałem one sie łącza.

Nie widzi, bo one odbierają sygnał wifi a nie go nadają.
    Na komórki masz inne analizatory, na tv nie ma nic takiego jeśli to nie Android.
  • #5 18244707
    bumble
    Poziom 40  
    Mają łączność dwukierunkową. No telewizor nie ale telefony, alexa, laptopy. Jak ich poziom sygnału sprawdzić na routerze? Da się?
  • #7 18244763
    mkmt81
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Da się sprawdzić poziom sygnału jaki router z tych urządzeń odbiera jeśli oferuje tego typu funkcje. Dla przykładu OpenWRT pokazuje poziom sygnału odbieranego od klientów na pierwszej stronie w interfejsie WWW.
  • #8 18244774
    KOCUREK1970
    bumble napisał:
    Mają łączność dwukierunkową.

Kiedy same są hotspotem ale nie, kiedy tylko odbierają sygnał wifi.

W sumie to nie bardzo rozumiem Twoje tym zainteresowanie.
    Co jest powodem, że chcesz to sprawdzać, mierzyć?
  • #9 18244778
    mkmt81
    Poziom 13  
    KOCUREK1970 napisał:
    bumble napisał:
    Mają łączność dwukierunkową.

Kiedy same są hotspotem ale nie, kiedy tylko odbierają sygnał wifi.

Czyżby pakiety zwrotne nosiły krasnoludki czy może internet stał się medium jednokierunkowym podobnie do telewizji?
  • #11 18244818
    mkmt81
    Poziom 13  
    xury napisał:
    Standard 802.11 to łączność dwukierunkowa half-duplex. Amen

Czy całe 802.11 jest half-duplex? Z tych standardów które poznałem osobiście na razie tak ale jakieś plotki kiedyś krążyły, że 802.11ax robi duże kroki w kierunku full-duplex.
  • #12 18244842
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    Może i nie całe. Coś tam kiedyś czytałem o full-duplex w zastosowaniu przemysłowym. Jednak na potrzeby ogólne można przyjąć że half-duplex. O ile wiem to ax również nie pracuje w full-duplexie.
  • #13 18244860
    KOCUREK1970
    mkmt81 napisał:
    Czyżby pakiety zwrotne nosiły krasnoludki czy może internet stał się medium jednokierunkowym podobnie do telewizji?

Jeśli z fona zrobisz hotspota, wtedy karta wifi w fonie (telefon) staje się routerem, w każdym innym przypadku sama karta wifi nie generuje sygnału wifi.
    Wez sobie telefon, włącz w nim kartę wifi (ale bez internetu i bez robienia z fona HS) i sprawdź innym fonem czy inny fon wykryje wifi z pierwszego fona.
  • #14 18244874
    bumble
    Poziom 40  
    mkmt81 napisał:
    pokazuje poziom sygnału odbieranego od klientów na pierwszej stronie w interfejsie WWW.

U mnie na pierwszej stronie jest spis urządzeń aktualnie podłączonych ale niestety bez wskaźnika sygnału.

KOCUREK1970 napisał:
    W sumie to nie bardzo rozumiem Twoje tym zainteresowanie.
    Co jest powodem, że chcesz to sprawdzać, mierzyć?

Mam HUB do sterowania centralnym ogrzewaniem. Jest on połączony z głowicami na grzejnikach i termostatami radiowo. Sam jest podłączony do internetu przez router. Normalnie podłączony do domowej sieci wifi z hasłem. Potem do swojej chmury z kturą ja się łączę telefonem i mogę sterować ogrzewaniem. Jest też uwiązany na kablach. Zasilanie można wziąć z byle gniazdka. Jednak potrzeba kabelek do kotła żeby go uruchomił i jak postawię go w pobliżu kotła to na telefonie w app mam czasami komunikat utracono połączenie z hub. Gdybym miał siłę sygnału może udało by się znaleźć miejsce w pobliżu kotła żeby kabelek był krótki a hub miał stałe połączenie z wifi.

Żarówki które mam wifi mają łączność czy nie dwu kierunkową. Jak są włączone to zmieniając coś w app zmienia sie w app a po chwili w żarówce i żarówka raczej nie wysyła sygnału że to zrobiła. Ale musi wysyłać coś bo app wie jak żarówki nie ma w sieci jest np wyłączona wyłącznikiem to app pisze że niedostępna.
  • #15 18244981
    KOCUREK1970
    @bumble
    A do takiego "kontaktu" z kotłem potrzebujesz Bóg wie jakiej przepustowości, czy wystarczy link nawet 1Mb?
    Może jakiś tani zestaw PLC wifi?
    Albo jakiś zwykły zestaw PLC używka za 50 zł i jakiś router w roli AP/APC?
  • #16 18245007
    bumble
    Poziom 40  
    Nie no nie chce nic dokupować. Hub do kotła jest tylko po dwóch kabelkach podłączony styki przekaźnika właczające kocioł. Do samego działania huba też nie potrzeba wifi bo sterowanie głowicami odbywa sie innym pasmem bezpośrednio. System ma funkcję użytkownik poza domem ogrzewanie w tryb ocszczędny do tego potrzeba wifi żeby mógł lokalizować mój smartfon, Dane pogodowe, tryb eco wymaga połączenia i sterowanie z telefonu odbywa sie przez wifi właśnie. Połączenie nie musi być szybkie ale musi.
  • #17 18245144
    KOCUREK1970
    bumble napisał:
    System ma funkcję użytkownik poza domem ogrzewanie w tryb ocszczędny do tego potrzeba wifi żeby mógł lokalizować mój smartfon, Dane pogodowe, tryb eco wymaga połączenia i sterowanie z telefonu odbywa sie przez wifi właśnie. Połączenie nie musi być szybkie ale musi.

A gdzie ten system ma centralkę czy cokolwiek tym sterującą?
    Czyli wifi nie musi być przy kotle?

Rozrysuj to, bo przyznam, że z opisu trudno cokolwiek wywnioskować.
  • #18 18245150
    bumble
    Poziom 40  
    Hub to centralka i właśnie pasuje mi żeby była przy kotle bo do kotła są kable. Cała reszta jest bezprzewodowo.

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdzenie poziomu sygnału urządzeń podłaczonych do routera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak sprawdzić poziom sygnału urządzeń podłączonych do routera ADSL od SKY. Odpowiedzi wskazują, że standardowe aplikacje, takie jak inSSIDer, nie mogą wykryć sygnału urządzeń, ponieważ odbierają one sygnał Wi-Fi, a nie go nadają. Aby ocenić poziom sygnału, sugeruje się zbliżenie do urządzenia i użycie inSSIDer. Niektóre routery, takie jak te z OpenWRT, mogą pokazywać poziom sygnału odbieranego od klientów w interfejsie WWW. Użytkownik wspomina o problemach z połączeniem huba do sterowania ogrzewaniem, który wymaga stabilnego sygnału Wi-Fi, aby działać poprawnie. Dyskusja porusza również kwestie dotyczące standardów 802.11 i ich charakterystyki duplex.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA