logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi B4 TDI '94 - migająca kontrolka świec żarowych i ładowania, immobilizer VDO

gpql 20 Wrz 2005 23:24 5490 19
REKLAMA
  • #1 1835752
    gpql
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Moj problem to po wlaczeniu zaplonu kontrolka swiec zarowych powinna po czasie zgasnac, u mnie tak nie jest swieci ciągle. Dokładnie miga wraz z lamka ladowania. Miganie w czasie jest takie swieci ok. 1 sek gasnie na 0.1 sek.
    Nie wiem co jest.
    Zapewne ktoś juz z tym walczyl.
    Dodam ze mam zainstalowany immobilizer VDO montowany fabrycznie.

Nie posiadam schematu do rocznika 94 i tdi. Szukalem na elektrodzie jest tylko 92 i to bezyna.
    Pozdrawiam Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 1835894
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Musisz podłączyć pod komputer bo chyba masz błędy na kompie wytepujące lub walnięty licznik.
  • REKLAMA
  • #3 1837122
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Przyczyny mogą być różne np. wyłącznik światła hamowania możesz to sprawdzić wówczas miga kontrolka świec żarowych.
  • REKLAMA
  • #4 1838073
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Cze
    tak moze komp. sygnalizowac wiele spraw jedz na wtyke.W moim A6 lampka od swiec sygnalizuje dodatkowo niski poziom oleju w silniku sprawdz to.
    Pozdrawiam :D
  • #5 1838703
    gpql
    Poziom 17  
    Sprawdzalem na kompie u "fachowca" stwierdzil ze jest blad w silniku i go skasowal nie mowiac o co chodzi a lampka dalej swieci dokladnie razem z ladowaniem akumulatora. Tak samo miga.
    Musze pojechac do "normalnego fachowca" to moze sie dowiem co jest.
    Bo u tamtego pojezdzilem troche i komputer nie wykazal bledu. Moze jego komputer.
    Jutro jeszcze sprobuje motyw z odlaczeniem akumulatora na kilka minut i zobacze.
    Pozdrawiam Grzegorz
  • REKLAMA
  • #6 1869606
    gpql
    Poziom 17  
    Ponownie wrocil temat po podlaczeniu kompa bledow nie ma. A sytuacja bez zmian.
    Pomocy ...
  • #7 1869834
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 372
    A może ta żarówka jest podpięta na krótka do lampki ładowania. Patrzyłeś??
  • #8 1869921
    gpql
    Poziom 17  
    Nie na to nie wpadlem
    Tylko po co ????
    Pozdrawiam
  • #9 1870280
    Sady
    Widziałem już nie jedno takie "dzieło" sprawdź i zdaj relacje.
  • #10 1870674
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 302
    Miałem kiedyś "choinkę" w passacie B3 lub B4 rozebrałem licznik i znalazłem zimne luty, które poprawiłem i jest ok. Jeśli w sterowniku silnika nie ma błędów, to może to ten problem.
  • #11 1870926
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Jeżęli lampka ładowani miga razem z lampka smarowania to zapewne po prostu nie masz ładowania
    ewentualnie zestaw wskaźników nie widzi prędkośći obrotowej silnika ale najpierw sprawdz ładowanie.
  • #12 1871354
    gpql
    Poziom 17  
    ladowanie mam, po uruchomieniu silnika gasnie razem z lampka swiec zarowych. Napiecie na akumulatrorze mam ok 14,5V przy pracy silnika.
    Predkosc i obroty pokauje OK.
    Pozdrawiam
  • #13 1871460
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Albo ktoś kombinował przy zestawie albo coś się w nim popsuło sterowanie na tą lampke idzie z kompa.
    A może sprawdz jeszcze świece żarowe??
  • #14 1871911
    Sady
    Sprawdź w konću "szafe",a może wszystko się wyjaśni, co raz więcej wskazuje na to że jest na krótko podpięte.
  • #15 1873237
    gpql
    Poziom 17  
    co do podpiecia na krotko to sprawdzilem nie jest na 100 % swiadczy o tym 2 powody:
    1. omomierz pokazuje 140kOM czyli sporo za duzo na zaswiecenie zarowki.
    2. przy wylaczaniu silnika na krotko swieci lampka swiec zarowych - zapewne zasilanie z alternatora.
    a nie swieci przy tym lampka ladowania. czyli sa elektrycznie rozdzielone.
    Swiece zarowe sprawdzilem omomierzem i sa ok.
    Na tescie przekaznika swiec z Vag-a zalacza napiecie i jest OK. po czasie wylacza. Przy temperaturze ok 10 st trwa to ponizej sekundy na tescie 5 sekund.
    Dalej nie wiem o co chodzi.
    Nie mam schematu do elektryki to bym posprawdzal dokladnie, Wyjscie z komputera na lampke swiec jest podejzane. Wyglada mi na to ze jest na stale podlaczone tylko jako roznicowe do napiecia z alternatora jak lampka ladowania i dlatego gasnie po pojawieniu sie ladowania i zaswieca przy wylaczaniu. Moze ktos posiada schemat do Audi B4 TDI rok 94 ??? to by mi pomoglo.
    Bo jezeli wyjscie z kompa na lampke to da sie zrobic zagladalem tam jest zwykly tranzystor na wyjsciu. Nie sprawdzalem bo jest pokryty lakierem i jak bede pewien to zdrapie i sprawdze. Pozatym powiino sie dac jakosc z Vag-a sprawdzic wyjscia typu lampka skoro da sie sprawdzic wiekszosc elektrozaworow.
    Pozdrawiam Grzegorz
  • #16 1964910
    Piotr Wasiluk
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Cześć jest możliwe żę ta lampka się zaświeca z powodu wody w filtrze paliwa. Miałem taki problem że zapalała się ta kontrolka w czasie jazdy . Zawsze była ta sama przyczyna spalony bezpiecznik od stopu. Pozdrawiam.
  • #17 1965087
    gpql
    Poziom 17  
    Nie wiem jak ma wykryc wode skoro w filtrze nie mam zadnych przewodow do czujnika.
    Odpowiedzi mialem juz kilka czy aby na pewno w audi B4 1,9 TDI rok 94 jest kontrola wody w filtrze ???. Bo nie mam nic wyczuwalnego do spustu wody moze mam niewlasciwy filtr i gdzies przewody zwieraja. Pozdrawiam Grzegorz
  • #18 1965952
    Piotr Wasiluk
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    u mnie też nie ma czujnika przy filtrze ale w instrukcji jest napisane że jeśli mryga podczas jazdy to jest woda w odstojniku a nie wydaje mi się aby był jakiś inny odstojnik oprócz tego w filtrze. Być może były takie egzemplarze tego auta ale to nie te posiadane przez nas.pozdrawiam
  • #19 1967059
    rkris
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Ja sotatnio mialem taki sam problem u sasiada w aucie audi z 92 roku,powodem byla woda w filtrze,od spodu gdzie jest korek do spuszania wody w filtrze to na jego miejsce przychodzi wlasnie czujnik wody.
  • #20 1976930
    gpql
    Poziom 17  
    rkris napisał:
    Ja sotatnio mialem taki sam problem u sasiada w aucie audi z 92 roku,powodem byla woda w filtrze,od spodu gdzie jest korek do spuszania wody w filtrze to na jego miejsce przychodzi wlasnie czujnik wody.

Mugłbys dokladnie opisac lokalizacje tego czujnika ??
    Pozrawiam Grzegorz

Podsumowanie tematu

✨ W Audi B4 TDI z 1994 roku pojawia się problem z migającą kontrolką świec żarowych, która powinna zgasnąć po rozgrzaniu, a zamiast tego miga wraz z kontrolką ładowania akumulatora. Immobilizer VDO jest fabrycznie zamontowany. Diagnostyka komputerowa nie wykazuje błędów, a napięcie ładowania i parametry silnika są prawidłowe. Podejrzewane są zimne luty w liczniku, uszkodzenie sterowania lampką ze strony komputera lub zwarcie między kontrolkami świec żarowych i ładowania, jednak pomiary omomierzem wskazują na brak zwarcia. Sprawdzono także świece żarowe i przekaźnik świec, które działają poprawnie. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące możliwego zwarcia lub uszkodzenia instalacji elektrycznej, a także potencjalnej obecności wody w filtrze paliwa, co w niektórych modelach może powodować zapalanie się kontrolki świec żarowych. Jednak w Audi B4 TDI 1994 brak jest czujnika wody w filtrze paliwa, co wyklucza tę przyczynę. Brakuje schematu elektrycznego dla tego rocznika, co utrudnia dalszą diagnostykę. Zalecane jest sprawdzenie połączeń w liczniku, dokładna kontrola instalacji elektrycznej oraz konsultacja z doświadczonym serwisem dysponującym odpowiednim sprzętem diagnostycznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA