logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Roleta zewnętrza - silnik reaguje raz po podłączeniu zasilania (kondensator ?)

ged_pl 29 Paź 2019 21:17 2550 4
REKLAMA
  • #1 18247105
    ged_pl
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,

W jednym wątków przeczytałem o podobnej usterce tzn. po włączeniu zasilania silnik reaguje tylko na pierwsze polecenia z pilota bezprzewodowego (np. opuszcza roletę), natomiast na kolejne już nie. Po wyłączeniu/włączeniu zasilania sytuacja jest taka sama.
    W tym wątku było napisane, że to wina kondensatora.
    Pytanie: czy chodzi o duży kondensator rozruchowy widoczny na zdjęciu, czy muszę otworzyć puszkę "radia" i szukać na płytce ?

Roleta zewnętrza - silnik reaguje raz po podłączeniu zasilania (kondensator ?)

Z góry dzięki !

Ged
  • REKLAMA
  • #2 18247174
    TuQaneQ
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam jeśli posiadasz miernik uniwersalny to zacznij od pomiarów. Pierwsze duży kondensator jeśli będzie trzymał normę szukaj dalej. Musisz dojść do tego samemu.
    TQ
  • REKLAMA
  • #3 18247205
    ged_pl
    Poziom 10  
    Niestety akurat pomiaru pojemności brakuje mi w multimetrze, ale uda mi się pewnie pożyczyć.
    Natomiast myślę, że to jednak będzie ten kondensator:
    Roleta zewnętrza - silnik reaguje raz po podłączeniu zasilania (kondensator ?)

Dzięki!

Ged
  • REKLAMA
  • #4 18267031
    ged_pl
    Poziom 10  
    Jeśli ktoś będzie miał podobny problem to w moim przypadku winny okazał się żółty kondensator widoczny na zdjęciu w poprzednim poście.
    Koszt naprawy 1 PLN :) Wystarczy trochę podłubać.
  • #5 18267032
    ged_pl
    Poziom 10  
    Jeśli ktoś będzie miał podobny problem to w moim przypadku winny okazał się żółty kondensator widoczny na zdjęciu w poprzednim poście.
    Koszt naprawy 1 PLN :) Wystarczy trochę podłubać.

Dodano po 49 [sekundy]:

Rozwiązanie opisano w wątku.
REKLAMA