logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne pykanie w głośnikach telewizora - co może być przyczyną?

mustela 21 Wrz 2005 11:11 3970 7
REKLAMA
  • #1 1836574
    mustela
    Poziom 11  
    Co to moze byc?
    Co moze byc przyczyna tego ze telewizor (ma juz pare lat) ostatnio zachowuje sie troche dziwnie. Obraz jest bez zarzutu tylko w glosnikach slychac denerwujace pykanie z czestotliwoscia tak okolo raz na 2-3 sekundy. Pykanie slychac takze przy odsluchu dzwieku przez wzmacniacz, tyle ze ciszej.
    Co to moze byc i jak to mozna naprawic.

z gory dziekuje za pomoc.
    Mustela
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1836607
    mustela
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedz.
    Telewizor to 6 letnia Toshiba 28".
    Dokladna nazwe podam jak sprawdze w domu.

Pozdrawiam
    Mustela
  • REKLAMA
  • #4 1836622
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    a moze to cos zaiazane z wysokim?kiedys mialem takie podobne efekty w sony,pomoglo wyczyszczenie PK.bylo troszke kurzu i pykalo sobie
    pisze tak na wyrost(troche niepowazne ale pomoglo)
  • REKLAMA
  • #5 1836629
    mustela
    Poziom 11  
    No wlasnie. Pykanie jest charakterystyczne dla trafa wysokiego nap. ale to wtedy telewizor w ogole nie startuje tylko pyka i nie z glosnikow tylko z cewki. Wtedy wiadomo gdzie szukac.
    Pykanie tylko w glosnikach - tor audio wydaje mi sie troche dziwne. Nie spotkalem sie jeszcze z czyms takim.
    Moze cos sie zaczyna psuc, jeszcze sie nie spalilo ale moze?
    Podejrzewam jednak, tak jak kolega poradzil ze to cos z zasilaniem toru audio. Pojawiaja sie szpilki i slychac pykanie. Tyle ze zrodlem takich zaklucen moze byc wszystko w okolicy.

Acha. Zonka sprawdzila w domu. TV nazywa sie Toshiba 7063DD.

Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam
    Mustela

Dodano po 6 [minuty]:

A propos czyszczenia. Nie uwazam zeby bylo to niepowazne. Wiele z usterek bierze sie wlasnie z kurzu, wilgoci, brudu etc.
    Takze standardowe odkurzanie i przetarcie plytek czesto przynosi niespodziewanie dobre efekty.
    Nagle dziala.

Pozdrawiam.
    Mustela
  • #6 1871825
    zipek
    Poziom 12  
    u mnie jest podobny problem,wyczysciłem pedzlem cała płytke tv ale dalej pyka troszke zadziej ale czasmi pyka przewaznie po właczeniu tv,wiec nasuwa sie pytanie czy koniecznoscia jest wymiana trafopowielacza ???
  • #7 1975057
    zipek
    Poziom 12  
    hm podłuzszym zastanowieniu postanowiłem poczekac z wymianą trafopowielacza , i całe szczescie bo zauwazyłem ze owe pykanie nie dochodzi z trafa tylko ze złacza które dostarcza wysokie napiecie (napiecie odpowiadające za FOCUS )bezposrednio do złacza kineskopu,zauwazyłem ze w tym plastiku pojawiaja sie nie kontrolowane iskrzenia i mam pytanie
    - czy to jest zwiazane z uszkodzeniem trafo czy wystarczy tylko wymiana owego złącza na przy kineskopie ??
    dzieki za sugestie:D

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Toshiba 7063DD pojawia się regularne pykanie w głośnikach co 2-3 sekundy, słyszalne także przez wzmacniacz, choć ciszej. Obraz pozostaje bez zarzutu. Przyczyną mogą być uszkodzone kondensatory elektrolityczne (elki) w zasilaniu toru audio lub zakłócenia pochodzące z zasilania. Pykanie nie pochodzi z trafa wysokiego napięcia, lecz z toru audio. Czyszczenie płytek i złączy, zwłaszcza z kurzu i brudu, może przynieść poprawę. W jednym przypadku pykanie i iskrzenie pojawiły się na złączu wysokiego napięcia przy kineskopie (odpowiedzialnym za fokus), co nie jest związane z uszkodzeniem trafa, lecz zabrudzeniem podstawki – zalecane jest oczyszczenie denaturatem. Wymiana trafopowielacza nie była konieczna po dokładniejszej analizie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA