logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar poziomu cieczy w zbiorniku. Jakie rozwiązanie?

elkard 04 Lis 2019 13:41 1800 15
REKLAMA
  • #1 18257790
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Poszukuję rozwiązania pomiaru ilości oleju grzewczego w zbiorniku stalowym w kształcie walca leżącego (długość ok. 2,5m, średnica ok. 1,4m).
    Zastanawiam się nad sposobem pomiaru (hydrostatyczny, ultradźwiękowy, pływakowy-rezystancyjny).
    Dobrze by było, aby miernik poziomu mógł dokonać przeliczenia na rzeczywistą ilość w litrach, uwzględniając kształt zbiornika, (walec leżący).

Może ktoś zatknął się z takimi rozwiązaniami, niezbyt drogimi, i z własnego doświadczenia by coś zasugerował. Dokładność pomiary też nie musi być nie wiadomo jak dokładna.
  • REKLAMA
  • #2 18257822
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Może czujnik paliwa z samochodu? Gorzej z dokładnym wskazaniem. Czujnik poziomu na podstawie ciśnienia na dole zbiornika? Ultra dźwięki stosuje się raczej do materiałów sypkich Gdzie nie można montować nic w zbiorniku bo ulegnie zniszczeniu.
  • #3 18257826
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Dałbym właśnie ultradźwiękowy, są dedykowane do paliw. Natomiast przeliczenie ilości to już w sterowniku, gdzie ten czujnik będzie podłączony - to już będą wzory geometryczne.

W sumie, jeśli nie musi być super dokładny, to może faktycznie pływak samochodowy, dobrać odpowiednie ramie, żeby sprawdzał całą wysokość zbiornika i przeskalować podziałkę.
  • REKLAMA
  • #4 18257834
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Czujnik ciągły paliwa stosowany w motoryzacji nie koniecznie samochodowy. Z łodzi motorowych.
  • #5 18257859
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 541
    "Niezbyt drogo" niestety raczej nie będzie. Swego czasu instalowałem na obiektach petrochemicznych układy pomiarowe oparte na sondach OPW PetroVend (Site Sentinel) lub Veeder Root (TLS). Wykorzystywany w nich był magnetostrykcyjny efekt Wiedemanna. Oczywiście instalacja musi spełniać wymogi dla stref zagrożonych wybuchem (wykonanie Ex; bariera iskrobezpieczna; zgodność z Dyrektywą ATEX). Do tego dochodzi kwestia wspawania odpowiedniego króćca, litrażowania takiego zbiornika, bo tylko wtedy można mówić o wskazaniach ilości paliwa w litrach (z uwzględnieniem pomiaru temperatury i współczynnika rozszerzalności cieplnej mierzonego medium). Wszystko zależy czego kolega dokładnie oczekuje po takim układzie pomiarowym.

Z tego co pamiętam ELEKTROMONTEX, coś w miarę ekonomicznego proponował.
  • #6 18257883
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Mam dwa zbiorniki po 9 m³, olej opalowy.
    Pomiar za pomocą hydro-statu /czujnik ciśnienia 4-20 mA/ i wpięte do miernika Miernika cyfrowego N30U Lumel /480 zł/.
    Miernik ma możliwość zaprogramowania chyba do 8 charakterystyk, przez co na wyświetlaczu mam rzeczywistą wartość w litrach, uwzględnia krzywiznę zbiornika.
    Zalety: Prostota pomiaru i praktycznie bez inwazyjność /zawsze gdzieś na dole można wkręcić ten czujnik/, możliwość ustawienia alarmów.
    Wady: cena, dokładność pomiaru /myślę, że ok. ±200 litrów przy moich 9000 litrów/, zmiana wartości pomiaru przy zmianie ciśnienia atmosferycznego.
    Ale dla naszych potrzeb to rozwiązanie jest wystarczające.
  • #7 18258169
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Dzięki za podpowiedzi.

Na ten moment skłaniał bym się ku pomiarowi przetwornikiem hydrostatycznym. Te czujniki samochodowe to trochę mało profesjonalnie.
    Przy czym, nie wiem czy będę miał możliwość wkręcenia przetwornika przy dnie zbiornika.
    Ale znalazłem rozwiązania pozwalające na zawieszeniu przetwornika na przewodzie przy dnie, od góry zbiornika. A u góry mam właśnie dostępny króciec.

Zaciekawiło mnie rozwiązanie oferowane przez Afrisko; https://afriso.pl/katalog-online/afriso/uniwe...yrzad-do-pomiaru-poziomu-cieczy/produkt/52151
    Z tego co się dowiedziałem posiada możliwość przeliczania dla zbiornika o kształcie walca leżącego.
    Tylko nie wiem czy cena będzie satysfakcjonująca dla mojego klienta. Dobrze by było znaleźć coś podobnego, ale nieco taniej.

nuszek napisał:
    Pomiar za pomocą hydro-statu /czujnik ciśnienia 4-20 mA

Kolego nuszek, a czy pamiętasz, jaki konkretnie zastosowałeś przetwornik w tym przypadku.
  • #8 18258224
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 541
    Z tego co rozumiem zbiornik jest posadowiony na powierzchni (nie jest zadołowany).
    Tańsze rozwiązanie od Afriso proponuje wspomniany przeze mnie Elektromontex: PWP-420.60
  • #9 18258263
    nuszek
    Poziom 30  
    elkard napisał:
    nuszek napisał:

Kolego nuszek, a czy pamiętasz, jaki konkretnie zastosowałeś przetwornik w tym przypadku.

Standardowy przetwornik ciśnienia, 4-20 mA, dla wysokości 1,4 m to potrzebny byłby przetwornik na ciśnienie do 16 kPa /liczone dla wody/. Wykonanie ognioszczelne. Jak będę miał możliwość, to sprawdzę dokładnie jaki mam zastosowany typ.
  • REKLAMA
  • #10 18258267
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Ultradźwięki doskonale sobie z tym radzą. Droższy przetwornik będzie miał wbudowany układ przeliczenia ma objętość z dowolnych dziwnych kształtów wliczając walczak leżący z dennicami, itp.
    Pomiar hydrostatyczny z sonda zanurzeniową też jest ok, pod warunkiem, ze w zbiorniku nie będzie wody na dnie, bo wtedy będą spore przekłamania. Dla dużych zbiorników magazynowych istnieją przetworniki poziomu mierzące wysokość i wody i paliwa ale to kosztuje pieniądze które może wydać Orlen czy Lotos, więc wspominam wyłącznie w charakterze ciekawostki.
    No i wszystko musi mieć Atex. W przypadku ON to prawie przesada ale przepis jest, więc ...
  • REKLAMA
  • #11 18258464
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 126
    Witam,

Możesz popatrzeć za czujnikiem do pomiaru wagi czy to też masy z wyjściem 4-20mA. Wkręcasz w dno
    zbiornika i mierzysz. Kiedyś taki stosowałem do pomiaru ilości czekolady w zbiorniku.

Pozdrawiam,
  • #12 18259128
    nuszek
    Poziom 30  
    Rariusz napisał:
    Witam,

Możesz popatrzeć za czujnikiem do pomiaru wagi czy to też masy z wyjściem 4-20mA. Wkręcasz w dno
    zbiornika i mierzysz. Kiedyś taki stosowałem do pomiaru ilości czekolady w zbiorniku.

Pozdrawiam,

Proszę się zastanowić, "pomiar wagi czy to masy" czujnikiem wkręcanym w dno to jak masło maślane. Jak to sobie kolega wyobraża :D
    Są metody dozowania na podstawie ubytku wagi, ale nie w ten sposób realizowane.
  • #13 18259141
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    "Ważenie sondą wkręcaną w dno" to nic innego jak pomiar hydrostatyczny.

Ważenie zbiornika wraz zawartością, to posadowienie go na łapach z tensometrami, odizolowanie od zasilania i odpływu przez gietkie węże albo separator typu "rura w rurze", żeby nie było zakłóceń pomiaru, etc.

A na końcu kalibracja całości przy pomocy ultraprecyzyjnego wodomierza mechanicznego przez który leje się wodę do zbiornika. Rozwiązania stosowane w spozywce do późniejszego precyzyjnego dozowania wagowo. Koszt instalacji i urządzeń zabije każde zastosowanie w innych okolicznościach.
  • #14 18259146
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18259180
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    A takie bardzo proste:

Pomiar poziomu cieczy w zbiorniku. Jakie rozwiązanie?

Dolewasz po np. 10l i robisz kreskę na podziałce. Raz skalibrowane i dalej bezobsługowe.
  • #16 18259916
    nuszek
    Poziom 30  
    elkard napisał:
    nuszek napisał:

Aplisens - Przetwornik Ciśnienia PC-28 /M/PD
    Zakres pomiarowy 0...20 kPa / ja mam zbiornik o średnicy prawie 2 m/.
    Wyjście 4...20 mA

Dodam, że miernik cyfrowy N30U Lumel ma 21 punktów charakterystyki, według których przelicza wartość wejściową na wyjściową. Tak, że spokojnie można dopasować krzywiznę zbiornika, przez co pomiar jest dość dokładny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do pomiaru poziomu oleju grzewczego w stalowym zbiorniku walcowym o długości 2,5 m i średnicy 1,4 m. Rozważane metody to pomiar hydrostatyczny, ultradźwiękowy oraz pływakowy-rezystancyjny. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym czujniki ciśnienia, ultradźwiękowe oraz pływaki samochodowe. Wskazano na potrzebę przeliczenia poziomu na litry, uwzględniając kształt zbiornika. Proponowane urządzenia to m.in. przetworniki ciśnienia 4-20 mA oraz mierniki cyfrowe, takie jak N30U Lumel. Użytkownik rozważa także ofertę firmy Afriso, która oferuje urządzenia do pomiaru poziomu cieczy z możliwością przeliczenia dla zbiorników walcowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA